Praktisch voorbeeld: wanneer de man sloerig in 'n rakkert is, staat dit gelijk aan dat de halve wereld vergaat. Hij kan zichzelf niet meer aankleden, heeft intensieve verzorging nodig en gaat minstens half dood.
12. Ik pak de paling in. Dit is misschien wel één van de meest rare Twentse uitspraken, maar betekent gewoon: ik ga er weer vandoor.
Drieterd. Ook wel drietbuul, drietbuule. Betekenis: bangerik. Kun je gebruiken in een zin als: “Ach kom op, drieterd, vaak bu'j te bang!”
Iemand een goedendag wensen in het Twents
Dit ziet u ook terug in de begroetingen in het Twents. Voor goedemorgen, goedemiddag en goedenavond gebruiken Tukkers het woord Moj'n. Als u gaat slapen, zegt een Tukker Tot mor'n om u welterusten te wensen.
Die uitdrukking geeft zo prachtig weer wat mangs betekent: soms, als het zo uitkomt. "Soms zegt men als het zo uitkomt, als het zo uitkomt zegt men soms".
d.w.z. tegen iemand opgewassen zijn; eig. tegen iemand stand houden (vgl.
De knollen op hebben. Je bent ontzettend moe en wilt eigenlijk het liefste slapen. In Twente heb je dan de knollen op.
Heij roep'n op 'n moos = letterlijk: heb je rupsen op de boerenkool? (betekent: is er wat mis bij jullie?) Goa'j met brommers kiek'n?
Dan kan het goed zijn dat je vervolgens 't nus onder'n boom hebt liggen. Want ja, je wilt niet bij iemand blijven die vreemdgaat. Schreeuw jij de hele buurt al bij elkaar als je een klein spinnetje ziet? Dan ben jij een echte drietebuul.
Onze team naam "Ait Vedan" is Twents voor 'altijd door'.
Als je je prima voelt, ben je goed te pas.
Onmeunig lekker, onmeunig mooi en zo is van alles onmeunig daar in Twente. Het is eigenlijk een beetje een apart woord voor 'heel erg'. Heeft niks met 'dik' te maken of iets in die richting, maar dit zeg je als iemand een paar biertjes teveel heeft gedronken.
Metworst of boerenworst (harde gekruide worst van varkensvlees en varkensvet) Kozak (een Twentse koek van chocolade, marsepein, biscuit en jam) Krentenwegge (een brood waarbij krenten worden meegebakken) Bakleverworst (een echte Twentse delicatesse van spek, ham en lever)
Ik bin onwies wies met oe - ik ben onwijs wijs met jou. Ik ben erg op je gesteld.
Lijst van Drentse gezegden en spreuken. Wie niks omhanden heeft, heeft altijd wat te klagen1 / De beste stuurlui staan aan wal. Beter een kaal hoofd als geen hoofd. Beter iets dan niets.
He'j 't goed wies kapot? Bidden voor de maaltijd.
Dialect van de Achterhoek. In de Achterhoek spreekt men van oudsher een variant van het Nedersaksisch, dat in grote delen van Oost- en Noord-Nederland gesproken wordt. In oktober 2018 is het Nedersaksisch als officiële taal erkend.
,,Wie scheep gaat, moet varen, hè?'' zegt de grootvader in de nieuwe roman van Rascha Peper. Het is een spreekwoordelijke uitdrukking, die betekent: als je ergens aan begonnen bent, dan moet je daarmee ook doorgaan.
Wat let oe? Wie het kleine niet eert is het grote niet waard.
kèël (m.)
Als het niet gaat zo als het moet, moet het maar zoals het gaat.