Een kamado barbecue is een zeer herkenbaar type barbecue. Deze bestaat uit een eivormige, vuurvaste buitenschil, vaak van keramiek, binnenwerk waarin plek is voor de houtskool en een of meerdere roosters, een ventilatiedeurtje aan de onderkant van de barbecue en een ventilatieklep boven op de koepelvormige deksel.
Tijdens het koken en bij iedere kooktechniek sluit je na elke handeling de deksel. Zodra je dit doet ontstaat er dankzij de vorm een warme luchtstroom. Omdat er maar een klein gedeelte van de lucht kan ontsnappen, circuleert de warmte om je ingrediënt of gerecht. Als een soort heteluchtoven op kolen dus.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
Een kamado is veelzijdig: meer dan grillen alleen
En, bijkomend voordeel is dat een kamado veel minder houtskool verbruikt dan een gewone houtskool barbecue. Wat zijn de mogelijkheden: Roken: je kunt je kamado verhitten en op een lage temperatuur houden. Dit kan met een gewone BBQ niet.
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado. Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten.
Omdat de barbecue hitte goed vasthoudt en weerkaatst, heeft deze weinig houtskool en zuurstof nodig. Daardoor is minder ventilatie nodig dan bij andere barbecues. Vocht dat uit bijvoorbeeld vlees verdampt, gaat daardoor minder snel verloren. Bij meer uitstroom van lucht droogt vlees namelijk uit.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
Big Green Egg werkt met een vilt die je afhankelijk van het gebruik 2 tot 3 keer per jaar moet vervangen. Kamado joe werkt voor sommige modellen met een fiberglass die veel minder vaak moet vervangen worden. Zoals we al aangaven zal Big Green Egg nooit iets op de markt brengen voor ze het uitgebreid getest hebben.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
Direct grillen doe je op hoge temperaturen van 175 tot 230 graden. Vul de vuurschaal van de kamado tot de rand met houtskool. Beide ventilatieroosters staan helemaal of gedeeltelijk open en je plaatst het grillrooster direct boven het vuur. Laat het grillrooster goed heet worden voordat je er iets op legt.
Gebruik de juiste houtskool & aanmaakmateriaal
In het kort heb je een ideale mix nodig van grote stukken houtskool, een harde boomsoort en een neutrale smaak. De grote stukken zorgen ervoor dat er veel zuurstof door je kamado gaat. De kamado is hierdoor sneller op temperatuur en makkelijker te regelen.
Waarom geen briketten in een kamado
Houtskool briketten worden gemaakt van een afvalproduct, namelijk het gruis dat overblijft van de normale houtskool productie. Het pure gruis kan niet gebruikt worden, simpelweg omdat het niet aan te steken is.
Door de dikke keramische wanden van de kamado duurt het afkoelen ongeveer een uur of langer. Dat is overigens een uitstekend moment om gerechten dan goed warm te houden. Gebruik nooit water om de kolen te blussen.
Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen.
Het 2022 model is op een aantal punten verbeterd. De gietijzeren topschijf is bijvoorbeeld aangepast en sluit daardoor nóg beter af. Daarnaast heeft het 2022 model een vernieuwde thermometer. De verhoogde houtskoolmand maakt het mogelijk om meer houtskool in één keer aan te steken.
Naast grillen kun je met deze barbecue ook roken, stomen en bakken. Je kunt hier bijvoorbeeld dus brood mee bakken, stukken vlees roken, soep koken en noem maar op. Het is dus je eigen kleine keuken in de tuin! Je bent super flexibel en bovendien is de Green Egg ook een uitstekende slow-cooker.
The Bastard
Je zou het kunnen omschrijven als een no-nonsense karakter: lekker ongecompliceerd, stoer en voor iedereen. Prima prijs/kwaliteit verhouding. Sinds kort doen ze zelf deels de productontwikkeling en dit merk je aan de nieuwigheden die ze doorvoeren.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Wil je gewoon barbecueën, direct en indirect grillen en roken dan is een gewone houtskoolbarbecue de beste keuze. Kies je voor wat meer gemak en neem je genoegen met grillen dan kan je een gasbarbecue overwegen.
Een Kamado is van oorsprong een Chinese manier van het bereiden van eten. Het oorspronkelijke idee is een oven voor het breiden van voedsel en is z'n 3000 jaar geleden ontwikkeld door de Chinezen. Hij is herkenbaar aan zijn typische ei-vorm. Deze oven is vervaardigd uit keramiek en dat maakt je Kamado zo veelzijdig.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behoudt het eten de voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met premium houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een hele lange brandduur. Grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking.
Hoeveelheid houtskool
Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten. Houtskool heeft diverse lengtes; het gaat dus niet om het aantal kolen.
Bereidingstechnieken. Een lange kooksessie zoals een pulled pork maken gaat eigenlijk best wel goed op de compacte kamado, als je de juiste houtskool neemt dan zal die ook makkelijk de eindstreep halen, maar dan moet je natuurlijk niet te veel gaan kijken in je kamado want dan verlies je weer warmte.