Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
"Kip in het bijzonder is een product waar bacteriën graag op zitten, daar zitten alle voedingsstoffen in waar bacteriën van houden" zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. "Kip bederft snel, het is meestal maar een paar dagen goed.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
In het algemeen: maak er geen gewoonte van om je eten 's nachts buiten de koelkast te laten staan. Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden.
Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Als het buiten 29 graden is, is het in je auto na 10 minuten al 40 graden.Na een half uur is het 48 graden en en na meer dan een uur loopt de temperatuur zelfs op tot 54 graden.
,,Zodra eten twee uur lang op kamertemperatuur staat, zijn de 'overschotjes' eigenlijk al rijp voor de vuilnisbak. Bacteriën groeien namelijk in een razendsnel tempo. Ze verdubbelen ongeveer elke 20 minuten in aantal.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Vervolgens geldt dat het vervoeren bij de juiste temperatuur wordt gedaan. In het geval van warme maaltijden is dit 60 graden, gekoelde producten moeten vervoerd worden bij 7°C of kouder.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Bewaaradvies: Rauwe kipfilet kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de kipfilet langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 8 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5% van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingsuitbraken bij de mens.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Maximaal twee uur. Let er wel op dat je het niet te lang afkoelt. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen. Als eten te lang buiten de koelkast ligt, kan het namelijk ook bederven.
“Bacteriën zitten overal in je koelkast, daarom is het belangrijk dat je je eten altijd afdekt. Producten kunnen elkaar besmetten en door voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling kunnen overspringen op elkaar. Daarnaast komt er veel damp vrij wanneer het eten nog warm is.
Onder normale omstandigheden kan voedsel maximaal 2 uur buiten de koelkast liggen. Vanaf dan gaat het snel met de groei van bacteriën. Wie gaat barbecueën bij een graad of 30 en alvast het vlees buiten klaar zet, moet dit beslist niet te lang laten staan.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Leg de verpakking geopend in de koelkast of verpak het verse product eventueel opnieuw in folie. Houd poelierproducten zoals kip altijd gescheiden van overige vleessoorten en bewaar deze in de koelkast niet langer dan twee dagen na de aankoopdatum.
Levensduur auto
Gemiddeld gezien is een auto in Nederland 10,6 jaar oud, blijkt uit onderzoek van ACEA in 2020. Een flink verschil met bijvoorbeeld Luxemburg, waar de gemiddelde autoleeftijd slechts 6,4 jaar is.
Afgedekt in de koelkast
Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen. Als het nog warm is komt er veel damp vrij. Bij het niet afdekken van het bakje droogt het product dan uit.