Johannesbroodsiroop (carob siroop) is de beste en meest effectieve melasse tegen bloedarmoede en ijzertekort. Veel consumenten ervaren de smaak als zwaar. Hierdoor is het geen favoriete siroop onder mensen.
Een van de vele eigenschappen van johannesbroodpoeder is de versterking van het immuunsysteem. Dankzij de vitamine A die het bevat bevordert het de gezondheid van de ogen, de huid en de celregeneratie. De vitamine B2 ,die eveneens aanwezig, is verantwoordelijk voor de productie van antioxidanten.
De johannesbrood is samengesteld uit polyfenolen, tannines, mineralen en sporenelementen. De vrucht bevat ook vezels, waaronder pectines die de darm-, maag- en slokdarmslijmvliezen beschermen. Deze pectines vormen een gel die het vloeibare karakter van de ontlasting vermindert en een diarree-werend effect heeft.
Johannesbroodsiroop is siroop, gemaakt van de vruchten van de johannesbroodboom. Je zou het zo niet zeggen, maar johannesbrood, ook wel carob, carobe of carube, wordt enorm veel gebruikt.
Johannesbroodpitmeel is een wit tot geelwit poeder, dat bestaat uit gemalen kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het meel wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel van (melk)voeding voor baby's om problemen met reflux te voorkomen. Johannesbroodpitmeel kan zowel bij borstvoeding als flesvoeding gebruikt worden.
Johannesbroodpitmeel kan bij zowel flesvoeding als borstvoeding gebruikt worden. Het is heel normaal dat een baby zo nu en dan spuugt. Gemiddeld genomen spuugt 70% van de baby's met een leeftijd van ongeveer vier maanden ten minste één keer per dag. Dit is heel normaal bij baby's tot negen maanden.
Indien johannesbroodpitmeel de beste oplossing is voor jouw baby, kun je 1 tot 2 schepjes toevoegen met 100ml melk. Dat mag zowel moedermelk als kunstvoeding zijn, en je kunt het al geven vanaf 0 maanden.
Je kunt er zelf niet veel mee doen om te eten. De pitten zijn niet te vermalen of te koken. Ook een aftreksel van de peul levert een zoetig, oninteressant drankje op. Als smaakgever in cake of melk kan je beter het industrieel gemaakte carob-meel kopen.
Carobe bevat een hele waslijst aan mineralen en ander stofjes die goed zouden zijn voor je lichaam. Maar dat geldt ook voor cacao. Wel opvallend is dat carobe een veel lager vetgehalte heeft dan cacao: 0,2 gram per 100 gram carobepoeder versus 14 gram per 100 gram cacaopoeder.
Pekmez is zeer rijk aan calcium wat nodig is voor de ontwikkeling van een gezond beendergestel. Pekmez is ook rijk aan kalium, wat is essentieel voor de waterhuishouding van het lichaam en voor het reguleren van spanning. Door het mengen van pekmez met tahin (sesam pasta), ontstaat een gezonde bron van eiwitten.
Bij de drogist en supermarkt zijn verschillende merken johannesbroodpitmeel te koop. Kruidvat en Jumbo hebben beiden een huismerk terwijl Albert Heijn (AH) dit niet heeft. Misschien wel het meeste bekende merk is Nutrilon welke je op veel plekken kunt kopen.
Ceratonia siliqua of Johannesbroodboom komt oorspronkelijk uit Arabië, maar is nu een veel voorkomende boom in de landen rondom de Middellands Zee.
Carob is dus wat anders, het is een unieke zoetstof ( vervaning voor suiker) die perfect ter vervanging gebruikt kan worden voor andere suikers. Je kunt carob scharen onder bijvoorbeeld lucumapoeder en macapoeder. Carob wordt echter vooral ter vervanging voor cacao gebruikt.
Carob zijn de donkerbruine zaden in de peulen van de johannesbroodboom. Meestal worden de zaden gemalen en geroosterd. Als vervanger voor cacao. Er hoeft bij gebruik van carob geen suiker gebruikt te worden.
Chocolade maakt endorfine en serotonine (gelukshormoon) vrij in je lichaam. Daardoor verdwijnt alle stress en spanning als sneeuw voor de zon. Het bezorgt je lichaam en geest ook een ongelooflijke boost. De cafeïne in de chocolade zorgt dan weer voor een verstevigend en een afslankend effect.
Die peulen, en niet de zaden, zijn het eetbare deel van de boom. Johannesbrood is rijk aan suikers en wordt gebruikt in poedervorm of als siroop, als ingrediënt in gebak en koek en als een substituut voor koffie en chocolade. Johannesbrood werd al in het oude Egypte gegeten.
De johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) (eng. carob tree) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De soort komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied. De plant staat bekend om de hoge voedingswaarde van de peulen, die johannesbrood worden genoemd.
Het kan de reflux bij je baby verminderen, maar je baby kan er ook last van krijgen. Niet zeker of het echt helpt. Voor veel baby's is johannesbroodpitmeel een uitkomst, maar het helpt niet bij alle baby's. Sommige baby's krijgen juist meer last van krampjes, omdat ze de voeding niet goed kunnen verteren.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Beide worden gebruikt voor het indikken van de melk maar wel met een andere toepassing en doel. Samengevat wordt Johannesbroodpitmeel gebruikt tegen het spugen van je baby en Rijstebloem om meer voedingswaarde aan de melk te geven bijvoorbeeld voor hongerige baby's of als papje voor het slapen gaan.
Gaat de reflux niet over, dan kan men de melk indikken met johannes broodpitmeel, rijstmeel of cellulosegom. Men kan deze zowel toevoegen aan afgekolfde borstvoeding als kunstvoeding. Nutriton bevat johannesbroodpitmeel, dit is een onverteerbare vezel die de voeding doet indikken door het water eruit te onttrekken.
Philips Avent Flesspeen Classic dikke voeding
Deze speen voor dikkere vloeistoffen is ideaal voor een consistentere voeding zoals pap of Johannesbroodpitmeel. Door de speciale vormgeving buigt de speen mee, zodat er lucht in de fles komt.
De acacia, Christusdoorn, Doodsbeenderenboom en Mimosa hebben allemaal platte bruine peulen als vruchten. Verder hebben ze ook allemaal bladeren die wel op varens lijken: gevederd waarbij steeds twee blaadjes precies tegenover elkaar staan.