Is gemalen foelie gezond? Gemalen foelie is gezond, glutenvrij en staat bekend om een aantal eigenschappen. Zo is het een bron van diverse mineralen en bevat het een keur aan vitamines zoals vitamine A, B1, B6 en C. De specerij helpt bij het afvoeren van gifstoffen in het lichaam en bevordert je immuunsysteem.
Gebruik van foelie
Traditioneel wordt foelie in de keuken gebruikt voor in de kippenbouillon en meegekookt met asperges. Het wordt in de Hollandse keuken ook wel over groenten heen gestrooid. Omdat foelie een zachte, warme smaak heeft, past de specerij ook goed in desserts en gebak.
De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.
Zowel bij hartige als zoete gerechten doet foelie het goed. Dankzij de verfijnde smaak wordt foelie in de Nederlandse keuken veel gebruikt bij het bereiden van stoofvlees en soep. Ook in desserts als pudding en rijstpap is het kruid een smakelijk ingrediënt.
De beter onderbouwde geneeskrachtige werkingen zijn: het bevorderen van de spijsvertering, een goed concentratievermogen, het helpen tegen slapeloosheid en als middel tegen misselijkheid en bepaalde tandproblemen.
Gebruik en toepassing nootmuskaat
In de (traditionele) Nederlandse keuken wordt het gestrooid over gekookte groentes, zoals sperziebonen en bloemkool. Daarnaast gebruikt men het in aardappelpuree en kaassaus. Waar je het misschien niet direct in verwacht zijn de “zoete gerechten”, zoals koek en gebak.
Kruidnagel verbetert de spijsvertering, kalmeert de maag en helpt bij maagdarmklachten zoals winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel. Met name de oliebestanddelen in kruidnagel werken pijnstillend en ontstekingsremmend en hebben antimicrobiële activiteit tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.
Foelie en nootmuskaat hebben een vergelijkbare smaak, de smaak van foelie is delicaat en intens maar wat minder scherp dan de smaak van nootmuskaat. Zowel foelie als nootmuskaat worden in veel verschillende recepten gebruikt.
Een volledig stuk foelie is ongeveer drie centimeter lang en één millimeter dik. Foelie wordt in de Nederlandse keuken vooral gebruikt bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen.
Eén theelepel gemalen foelie staat gelijk aan één eetlepel hele foelie.
Foelie bestellen | Albert Heijn.
Foelie komt van dezelfde boom als nootmuskaat. Dit specerij is gemaakt van de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot. Ze lijken qua smaak op elkaar, maar foelie is nog wat sjieker.
Foelie (ook: folie) is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij zachte smaak. Het woord foelie stamt af van het Latijnse woord folium, voor "blad" of "vlies" (vergelijk folie). Foelie is de gedroogde zaadmantel van de nootmuskaat, Myristica fragrans.
Wat is de beste vervanger voor laurierblaadjes? Oregano of tijm (in het algemeen) zijn de beste vervangers voor laurierblaadjes.
Foelie is afkomstig van dezelfde vrucht als nootmuskaat. Het wordt ook wel de zaadrok genoemd. De specerij heeft een warme, aromatische en subtiele smaak met een citroenachtige zoetheid die lijkt op nootmuskaat. Foelie is echter frisser van geur.
Foelie (ook: folie) is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij zachte smaak. Foelie is de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot, afkomstig van de muskaatboom (Myristica fragrans). Het woord foelie stamt af van het Latijnse woord folium, voor "blad" of "vlies" (vergelijk folie).
Vervangingen voor piment
Als een recept piment nodig heeft en je hebt geen piment, dan kun je dit vervangen door gelijke delen gemalen kruidnagel, gemalen kaneel en gemalen nootmuskaat te combineren. De pimentbessen komen oorspronkelijk uit Jamaica.
Nootmuskaat is geen noot, maar de kern van een okergele abrikoos-achtige vrucht. Deze is gehuld in een zaadrok, de arillus genaamd. Wij kennen de arillus als foelie, dat eveneens gebruikt wordt als specerij in de keuken. Een nootmuskaat is ovaal van vorm en ongeveer 2,5 cm lang.
Nootmuskaat gebruik je altijd gemalen, dit komt omdat de noot zelf heel hard is en je hem daarom niet op die manier kunt eten. Hierom heb je bij het gebruik ervan altijd een rasp nodig. Tenzij je voorgeschaafde nootmuskaat koopt natuurlijk, dit is echter wel minder lang houdbaar en verliest eerder zijn smaak.
Thee van kruidnagel is heel gemakkelijk te maken. Giet het hete water over een halve theelepel kruidnagels. Laat dit vervolgens enkele minuten trekken. Drink, verdeeld over de dag, twee tot drie koppen.
Gezondheid. Aan laurier worden vele heilzame eigenschappen toegekend. Het zou goed zijn tegen bovenste luchtweginfecties/griep, tandpijn, aften, sinusitis, keelpijn en bronchitis. Ook zou het vochtafdrijvend zijn, de eetlust opwekken en de spijsvertering bevorderen en een natuurlijk antidepressivum zijn.
Het gebruik van kruidnagel in de geurlamp is in de zomer een prima methode voor het op afstand houden van lastige insecten. Kruidnagel is ondersteunend bij aandoeningen van de longen alsmede bronchitis.