De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement omdat de ogen tijdens deze fase voortdurend bewegen. Hartritme en ademhaling zijn in deze fase onregelmatig. Je spieren zijn totaal ontspannen en je bloeddruk stijgt.
Droomslaap of REM-slaap: tijdens deze fase zijn de hersenen zeer actief en maken de ogen snelle bewegingen (REM = rapid eye movement of snelle oogbewegingen). In deze fase komen meestal onze dromen voor. Hartritme en ademhaling zijn onregelmatig, onze spieren zijn totaal ontspannen en onze bloeddruk stijgt.
De diepe slaap is de tweede slaapfase, die ongeveer 30 tot 40 minuten duurt. In de tweede slaapfase slaapt u het meest, namelijk tot 50 procent van de totale slaapduur.
De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is eigenlijk de belangrijkste fase omdat je er goed van uitrust. De REM-slaap volgt na de diepe slaap en wordt ook de droomslaap genoemd. Fase 4 en 5 worden hieronder uitgebreider toegelicht.
Onderzoek laat zien dat we mogelijk vanuit de REM-slaap het meest fit en uitgeslapen wakker worden. De REM-slaap vinden we aan het eind van elke cyclus. Ervan uitgaande dat een gemiddelde slaapcyclus 90 minuten duurt en de cyclus 4-6 keer wordt doorlopen is het optimale moment van ontwaken 6, 7,5 of 9 uur na inslapen.
Iedereen droomt, ook al kun je het 's ochtends niet altijd meer herinneren. Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.
Door onze dromen kunnen we de vele prikkels van overdag verwerken en herinneringen opslaan. Daardoor worden dromen soms 'dagrestanten' genoemd. Na een nachtrust met voldoende REM-slaap kunnen we ook beter omgaan met emoties. De REM-slaap is dus belangrijk voor onze mentale gezondheid en ons emotioneel herstel.
Slaaphygiëne. De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Meestal valt iemand binnen vijftien tot twintig minuten in slaap en bereikt dan vrij snel een diepe slaap. Slaapcoach Irma Leijten: “Per nacht doorlopen we zo'n vijf slaapcycli van ongeveer 1,5 uur per stuk. De eerste drie vormen de kernslaap, met de diepe slaap die zo'n kwart van de totale slaap vormt.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
Waarom is REM-slaap zo belangrijk? De REM-slaap is zonder twijfel een essentiële slaapfase. Tijdens je droomslaap worden emotionele gebeurtenissen namelijk verwerkt en wordt belangrijke informatie opgeslagen in je geheugen. Hierdoor vergroot je hersencapaciteit en ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
Als je het vermoeden hebt dat je vaak moe wakker wordt, door te weinig diepe slaap, kan het helpen om gericht te gaan werken aan het verbeteren van je slaapkwaliteit. Hieronder vind je een aantal tips die je hiermee op weg helpen: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker en koel (circa 18 graden) is.
Je hebt meerdere dromen per nacht
Dit is eigenlijk heel normaal, omdat je per nacht meerdere slaapcycli hebt. Maar als je je meerdere dromen herinnert, betekent dit ook dat je vaak wakker wordt 's nachts. Dit is niet per se erg, maar kan erop wijzen dat je een onrustige nacht hebt gehad.
“Wie te weinig REM-slaap heeft, krijgt problemen met zijn langetermijngeheugen. Daarnaast ondermijnt gebrek aan REM-slaap ons vermogen om goed om te gaan met onze emoties. We worden dan prikkelbaar en laten ons sneller meeslepen in conflicten.”
Diepe slaap wordt ook deltaslaap of trage golfslaap genoemd. Tijdens deze fase ontstaan er in ons brein grote golven die een deltapatroon vormen. Deze trage hersengolven zorgen voor ontspanning van onze spieren en een tragere ademhaling. Het lichaam recupereert optimaal en bouwt energie op voor de volgende dag.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
Wandel naar de keuken voor een glas water, lees een 'slaapverwekkend' boek in de woonkamer of werk nog wat strijkgoed weg in de bijkeuken. Houd het wel bij rustige en 'hersenloze' activiteiten. Na een kwartiertje of 20 minuten word je vaak vanzelf moe en kun je 'opnieuw' naar bed gaan.
Bij depressieve mensen is het slaappatroon verstoord. Zij dromen meer en langer (REM-slaap), al meteen in het begin van de nacht. Bovendien is de diepe slaap (NREM) kort en niet diep genoeg. Ze worden tussendoor vaak wakker.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
DroomSap is een drankje op basis van 17% natuurlijke honing, 7 biologisch geteelde kruiden en een lage dosis doxylamine (3,26mg/ml), een antihistaminicum met een sederend (slaapverwekkend) effect.
Zeven tot acht uur slaap per nacht, dat is voor 65 procent van de volwassenen de ideale hoeveelheid. Opvallend: recent onderzoek suggereert dat zeven uur voor de meeste mensen zelfs beter is dan acht. Twee procent van de volwassenen heeft echt tien of meer uur nachtrust nodig om voldoende uitgerust te ontwaken.
Dromen zorgt ervoor dat de hersenen alle activiteiten weer kunnen uitvoeren. De verhoogde hersenactiviteit tijdens het dromen is 's nachts noodzakelijk, om overdag weer goed te kunnen functioneren. Op die manier worden herinneringen die er eigenlijk niet toe doen, verwijderd uit ons geheugen.
Als je een slaaptekort hebt is er een grote kans dat je de dag erna een grotere dosis REM-slaap krijgt. En je weet het: dit zorgt voor intensere dromen. Zorg dus dat je voldoende slaap en rust krijgt om enge dromen de baas te zijn.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.