Normaal gesproken hoef je je geen zorgen te maken over verzuring. Een gezond lichaam kan er prima voor zorgen dat tijdens al deze natuurlijke processen stabiliteit blijft bestaan. Niet te zuur en niet te basisch dus. Het heeft hiervoor een belangrijk voorraadje voedingsstoffen nodig: namelijk niet-verzurende mineralen.
Ontzuren is één van de laatste gezondheidstrends. Het lichaam maakt namelijk continu zure stoffen aan. Door te ontzuren en je voedingspatroon aan te passen, wordt de afvoer van deze afvalstoffen gestimuleerd. Zo zou ontzuren bijdragen tot een evenwichtige levensstijl.
Je kunt je lichaam helpen ontzuren door een verandering van voedingswijze en levensstijl. Beperk hierbij de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij kun je denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol en koffie.
Voeding die basevormend (ontzurend) werkt, omvat de meeste groentesoorten, fruit, noten en zaden, aardappelen, alle soorten thee, paddenstoelen, spruiten en kiemgroente zoals alfalfa. Met name zeegroente en algen zoals chlorella en spirulina zijn rijk aan basevormende mineralen en sporenelementen.
Het zorgt ervoor dat het bloed licht alkalisch blijft (pH 7,36) door zure afvalstoffen te neutraliseren. Magnesium staat bekend om het verwijderen van zure afvalstoffen uit het lichaam.
De beste manier om van dat branderige gevoel af te komen is door je spieren drie tot vijf dagen rust te geven. Via de bloedcirculatie wordt het melkzuur geleidelijk afgevoerd uit je lichaam. Ga niet door met sporten met verzuurde spieren, anders kun je in het ergste geval blijvende spierschade oplopen!
Ontzurende kruidenthee
Dit zijn voorbeelden van ontzurende kruiden: Citroengras Pepermunt kurkuma Citroenmelisse Kamille Gember Deze kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van (verzurende) stoffen.
Een overschot aan zuren scheid je uit via je nieren, huid en longen. Zodra je te veel zuren binnenkrijgt, stoot je bloed dat af naar andere weefsels zoals je spieren, gewrichten en onderhuids bindweefsel. Daardoor kun je last krijgen van spierpijn, vermoeidheid, huidproblemen en hoofdpijn.
Het heet niet voor niets een kruidenthee. Dat betekent dat er vaak pepermunt, brandnetel, citroengras, zink of citroenmelisse in een ontzurende thee zit. Deze ingrediënten kunnen elkaar versterken en kunnen daarbij een positieve werking hebben op de ontzuring van het lichaam.
Verzuring door voeding
Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren. Ook kun je beter geen alcohol of cafeïne gebruiken.
Volgens aanhangers van de verzuringstheorie werken sommige voedingsmiddelen 'verzurend', zoals veel vlees, suikers, vetten, koffie en frisdranken (1). Ook een onregelmatig en stressvol leven zou het zuur-base-evenwicht in het lichaam verstoren, waardoor je lichaam zou verzuren.
Koffie is daarnaast ook een sterk 'verzurend' voedingsmiddel. Verzuring van je lichaam kan bijdragen aan diverse gezondheidsklachten.
Voedsel dat we eten heeft na verbranding ervan een zuurvormende invloed op het lichaam. Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en limonades hebben een sterk verzurende werking.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Alkalose is een te hoge basiciteit van je bloed. Het tegenovergestelde, een te hoog zuurgehalte van je bloed, noem je acidose. Om te begrijpen wat dit inhoudt, zul je wat meer moeten weten over het zuur-base systeem.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
Spieren die niet goed getraind zijn of die heel intensief gebruikt worden, raken overbelast en kunnen de afvoer van H+-ionen niet meer aan en raken verzuurd. Je spieren doen (acuut) pijn en voelen branderig aan.Ze raken vermoeid en verliezen kracht. Je kunt niet meer doorgaan met je oefening of inspanning.
Verzuring is het gevolg van een biochemisch proces: namelijk hoe wij het voedsel wat we tot ons nemen, verteren. Voorbeelden van sterk verzurende voeding zijn: witte bloem, vlees, eieren, zuivel, koffie, alcohol, vis, peulvruchten, frisdrank, suiker, gebakken voedsel, sterk bewerkt voedsel en gedroogd fruit.
Gember kun je beter vermijden als je last hebt van galstenen aangezien het het maagzuurgehalte verhoogd. Ook als je een hartkwaal hebt moet je oppassen met gember aangezien het de hartslag kan verhogen. Omdat gember je lichaamstemperatuur omhoog brengt moet je het niet gebruiken wanneer je koorts hebt.
Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten. Wie een hoge bloeddruk van zichzelf heeft, kan misschien de verlaagde bloeddruk als prettig ervaren. Maar wie juist al aan de lage kant zit, kan duizelig worden of zich licht in het hoofd voelen.
Zo heeft brandnetelthee een bloedzuiverende, ontzurende en ontgiftende werking zowel op het bloed als op organen als maag, lever en gal. Door het goed opneembare calcium en de ontstekingsremmende werking vermindert het osteoporose en voorkomt het reuma en jicht.
Ten tweede omdat een tekort aan specifieke vitaminen en mineralen kan leiden tot verzuring en spierkrampen. Magnesium, calcium, kalium en vitamine D dragen bij aan soepele en sterke spieren. Kalium zorgt er bijvoorbeeld voor dat zenuwprikkels goed geleid kunnen worden en dat spieren zich correct samentrekken.
Water is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen, waaronder die in de spieren. Ook zorgt water voor het transport van belangrijke nutriënten richting de spieren en regelt het de lichaamstemperatuur.
Verzuring ontstaat door verontreiniging van de lucht met de stoffen zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden. Deze stoffen kunnen leiden tot verzuring van bodem en water en kunnen planten en materialen aantasten. Landbouw, verkeer en de industrie zijn de belangrijkste bronnen van verzurende stoffen.