Gewoon een temperatuur die voor jou ook gewoon fijn aanvoelt, niet te heet, niet te koud. Je maakt je paard gewoon van boven tot beneden nat en doet de kraan uit. Wat je nu het beste kunt doen (en wat ik ook altijd doe) is een emmer water pakken.
Watertemperatuur tussen vier en tien graden is volgens Merz ideaal voor het wassen van een paard. Daarbij mag het koelen niet langer dan vijf minuten duren. Gebeurt de afkoeling te snel, kunnen er onder andere problemen met de bloedsomloop optreden.
Een gewassen paard is nat tot op zijn huid, net als bij zweten. Het haar verliest dan zijn isolerende werking. Een paard dat in de regen staat, is alleen nat op de vacht en niet op zijn huid. Je kunt daarom beter je paard bij kouder weer na het wassen op stal zetten.
Een goede vachtverzorging volstaat al met het dagelijks poetsen van jouw paard met een rosborstel om zo al het vuil en zand te verwijderen. Het afspoelen in de warmere periodes van het jaar van jouw paard kan geen kwaad.
Als de temperatuur boven de 25 graden komt, is het eigenlijk te warm voor een paard. Normaliter past het dier zich aan de hitte aan, maar door een combinatie van factoren zoals arbeid, weinig wind en hoge luchtvochtigheid kan de lichaamstemperatuur hoog oplopen.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Vooral bij warm, vochtig weer en een zware training kan een paard oververhit raken. Je paard heeft onder deze omstandigheden meer moeite om af te koelen door middel van zweten. De verdamping van het zweet gaat te langzaam en hierdoor raakt het paard te weinig warmte kwijt.
In een ruitersportzaak kun je speciale paardenshampoo kopen, vaak zijn er zelfs verschillende soorten voor verschillende paarden. Als je dit niet wilt, kun je babyshampoo of een andere zachte 'mensenshampoo' (bijvoorbeeld Neutral) gebruiken. Eerst maak je de pony nat met water tot zijn vacht een stuk donkerder is.
Het beste is om te wassen/af te spoelen met lauw water. Begin met het afspuiten van de voorbenen en daarna de achterbenen om jouw paard te laten wennen aan het water. Hierna kan je de rest van het lichaam afspuiten. Vergeet niet tussen de billen van jouw paard schoon te maken, want hier zit veel opgedroogd zweet.
Je kan heel goed je paard wassen met alleen water, maar vaak wordt er zeep gebruikt. Een goede zeep verwijderd het vuil en ontvet de huis meestal niet.
Maak de manen en staart nat met een slang, een spons of een emmer. Houd hierbij rekening met wat jouw paard fijn vindt. Sommige paarden worden angstig van een waterslang of emmer. Breng de shampoo rechtstreeks op de manen en staart aan, masseer de shampoo in de manen en staart en spoel het daarna weer uit met water.
Een wit paard schoon krijgen met alleen een borstel is een onmogelijke taak. Om hem echt weer spierwit te krijgen zul je toch echt moeten wassen. Hiervoor kan je het beste een zilvershampoo gebruiken. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor lichte vachtkleuren, dus palomino, cremello, bont, wit en alles daar tussenin.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Voor paarden met wat huid problemen zijn er de speciale shampoos zoals een derma wash van Cavalor, Van BR of van Sectolin of de Tea Tree en mint shampoo van NAF. Deze zijn ontwikkeld om te reinigen en verzachten. In de shampoo zit tea tree olie wat verzacht, antibacterieel werkt en jeukstillend is.
Paardenshampoos. Mocht je paard een wasbeurt nodig hebben kun je met een paardenshampoo al het vuil en vlekken loswerken. Je paard zal de douche na een harde work-out of een hete zomerdag op de paddock of op het weiland erg waarderen. Veel paardenshampoos zorgen voor een frisse vacht en glanzende manen en staart.
De Sectorraad Paarden heeft gesteld dat bij temperaturen van 35 graden en meer alle evenementen en wedstrijden met paarden geannuleerd dienen te worden.
Paarden kunnen meestal goed overweg met zomerse temperaturen, maar te veel zon en hitte kunnen ook slecht voor ze zijn. Een zonnesteek of hitteberoerte liggen op de loer.
Paarden voelen zich het fijnst tussen de 0 en 20 graden Celsius. Boven de 20 graden is het al snel te warm voor ze. Als je je paard wilt laten bewegen, doe je dit op warme dagen dan niet in de volle zon, maar in de koelte van de ochtend of avond. Zodra je paard veel zweet en het te warm krijgt, is dit ongezond.
De comfortzone voor een paard ligt ongeveer tussen de +5°C en de +25°C. 's Zomers is het vaak te warm en hebben paarden vooral schaduw nodig. 's Winters is het buiten vaak te nat.
Paarden kunnen best goed tegen warmte, tot een graad of 20. Stijgt het kwik nog hoger, dan wordt het zwaarder voor ze. Vooral oudere paarden hebben dan meer moeite om hun warmte kwijt te raken, omdat alle processen in hun lichaam trager gaan.
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.