Volgens NRC zijn naar schatting tien- tot wel honderdduizenden mensen verslaafd aan neussprays.
Volgens de NRC zijn er 10.000 tot 100.000 mensen in Nederland verslaafd aan neusspray. KNO-arts Ingrid van Rooy zegt bij EenVandaag dat beeld te herkennen.
Neusspray moet niet verboden worden, maar mensen moeten wel weten dat het niet onschuldig is. Je moet echt stoppen na zeven dagen, ook als je nog steeds verkouden bent.
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
Het sprayen kan verlossing bieden, maar het heeft ook een keerzijde: je kan er namelijk verslaafd aan raken. Daarom is het verstandig om het niet te vaak en niet te lang te gebruiken. Kanttekening: het is niet zo dat je na één keer gebruiken al niet meer zonder kan, en lang niet alle soorten neussprays zijn verslavend.
Het tussenschot van je neus bestaat uit kraakbeen en is bedekt met slijmvliezen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor het tussenschot van je neus weg kan raken: Chronische ontsteking door het snuiven van drugs als cocaïne en amfetamines. Overmatig gebruik van neussprays met bijvoorbeeld xylometazoline.
Als je de neusspray nog niet zo lang gebruikt, kun je cold-turkey stoppen met de neusspray. Je ervaart dan enkele dagen afkickverschijnselen zoals een verstopte neus, maar dit gaat vanzelf over. Wanneer je echt verslaafd bent aan neusspray, kun je het beste naar een arts gaan.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
"Kijk je dan in de neus, dan is die heel rood, geïrriteerd. Bijna een schaafwond." Volgens NRC zijn naar schatting tien- tot wel honderdduizenden mensen verslaafd aan neussprays. KNO-arts Ingrid van Rooy herkent dat beeld: "Ik hoor het wel meerdere keren per week."
Nisita® wordt door veel huisartsen en KNO artsen aangeraden om het herstel van beschadigd neusslijmvlies te bevorderen. De vetten in de zalf hebben een verzachtende werking en de zouten zorgen voor het slinken van het neusslijmvlies en het herstel van eventuele wondjes in de neus.
Tips bij een beschadigd neusslijmvlies
Een beschadigd neusslijmvlies kan herstellen, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat je stopt met drugs.
Bij gebruik langer dan 1 week
Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw xylometazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig. U raakt dan gewend aan dit medicijn en kunt niet makkelijk meer stoppen. Gebruik deze neusdruppels daarom nooit langer dan 7 dagen achtereen.
Neussprays met xylometazoline werken verslavend voor de bloedvaten in uw neus. Eerst zorgt deze spray ervoor dat de bloedvaten krimpen, zodat het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Daardoor kunt u weer vrij ademen. Maar als u de spray langer dan zeven dagen gebruikt, raken de vaten eraan gewend.
De neus gaat nog steeds open door het middel, maar het middel zorgt er ook voor dat de neus na enkele uren weer potdicht gaat zitten. Het middel wordt de kwaal. Je raakt verslaafd aan het middel en je kan niet meer zonder. Verder raakt het slijmvlies van de neus hierdoor op termijn beschadigd.
Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen. Binnen 5 minuten na gebruik merkt u dat u door uw neus kan ademen. De werking houdt 12 uur aan.
Types op basis van cortisone en zoutoplossing zijn niet verslavend en kunnen langdurig gebruikt worden. Maar wanneer neussprays op basis van vasoconstrictoren te veel of verkeerd gebruikt worden, kunnen deze een verslavend effect hebben.
Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen. Wanneer een van deze bijwerkingen zich voordoet, dient u het gebruik van Otrivin te staken. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Natriumchloride is de chemische naam voor keukenzout. Een sterkte van ongeveer 9 mg per ml water (0,9%) wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen. Het is te gebruiken bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.
Hoe lang duurt verkoudheid? De ergste verkoudheidsklachten zijn meestal binnen een week over, hoewel het snotteren, hoesten en niezen nog wel een aantal weken kan duren. Een gewone verkoudheid gaat vanzelf weer over, je hoeft hier niet voor naar de huisarts.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Hoofdpijn, neusbloeding en verlies van reuk werden het meest gemeld. Neussprays met corticosteroïden remmen bepaalde prikkels die allergische reacties van het neusslijmvlies veroorzaken. Hierdoor worden klachten als jeuk, niezen en verstopping van de neus tegengegaan.
Twee keer per dag, één of twee spray's Otrivin in elk neusgat is alles wat nodig is. De neusspray werkt binnen 2 minuten tot 12 uur lang. De verkoudheid zou binnen 7 dagen vanzelf moeten verminderen, waarnu u het gebruik moet stoppen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
Oorzaken van een afgestorven neustussenschot
Een verwonding tijdens of na een operatie, chronisch neuspeuteren, inademing van scherpe en irriterende stoffen, veelvuldig snuiven van cocaïne of een vorm van kanker kunnen alle een gat in het tussenschot veroorzaken.