U als Nederlander ziet de vingers in de vorm van een 'V' als een teken van vrede maar in landen als Engeland en Australië kunt u maar beter niet een leuke foto nemen met een naar binnen gerichte peace-teken, want in deze landen betekent dit namelijk de middelvinger! Wilt u twee biertjes bestellen?
Victory – als teken van overwinning. In deze betekenis werd het teken vooral bekend door Winston Churchill. Vrede of vriend – wordt in deze zin wereldwijd gebruikt door vredesbewegingen.
Het symbool werd in 1958 ontworpen door de Britse pacifist en ontwerper Gerald Holtom, als embleem voor een betoging tegen kernwapens. Het bestaat uit een over elkaar gelegde I en een omgekeerde V, tekens die in vlaggenseintaal de N en de D weergeven: 'Nuclear Disarmament'.
Het symbool werd ontworpen in 1958 door Gerald Holtom, een Britse ontwerper en kunstenaar. Hij deed dit in opdracht van een campagne voor kernontwapening. Het symbool is gebaseerd op het semafooralfabet: de twee schuine strepen naar beide zijden zijn N voor nuclear en de verticale streep is D voor disarmament.
Als je deze zomer op surfvakantie gaat kom je dit gebaar ongetwijfeld tegen: hang loose! Het teken, dat je maakt door je duim en pink op te steken terwijl je de drie middelste vingers naar binnen vouwt is een gebaar dat onder andere gebruikt wordt om te groeten.
Corna (Nederlands: hoorntje, bokkengroet) is een gebaar dat met de vingers wordt gemaakt (Mostrare le corna) en in landen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt.
Anderlecht-spits Aleksandar Mitrovic (20) maakt er tegenwoordig een sport van om elke goal te vieren met zijn tong tussen twee vingers. Een vulgair, seksueel gebaar volgens velen, maar volgens Mitrovic is het een hit geworden en wil hij alleen maar zeggen: ik knip de tong af van mijn criticasters. Vul je pronostiek in!
Je weet wel, dat spel waarbij je met je duim en wijsvinger een rondje maakt, en als iemand dan kijkt mag je diegene een mep verkopen.
De vredesduif is een internationaal symbool en de personificatie van vrede. Het is een duif met een olijftakje in zijn snavel.
In Nederland is het wrijven onder de kin een symbool van interesse of nadenkendheid. Als u in Italië iemand dit ziet doen, betekent dit juist dat iemand totaal niet geïnteresseerd is. Misschien geen al te goed idee om dit handgebaar in Italië te maken.
Het meest bekende handgebaar in Nederland is misschien wel de duim omhoog. Bij ons betekent dat: 'top' of 'heel goed'. Maar in Afghanistan, Iran en bepaalde delen van Italië en dus Griekenland betekent het 'rot op'. In veel Aziatische landen staat het gebaar gelijk aan wanneer wij een middelvinger opsteken.
Het woord pinky in het Amerikaans Engels is een leenwoord uit het Nederlands. Het Indonesisch heeft wel een apart woord: kelingking. In sommige Oost-Europese landen is het opsteken van de pink een belediging, vergelijkbaar met het opsteken van de middelvinger in West-Europa.
Als je dit handgebaar gebruikt is dat een teken dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld: je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en zullen je helpen door contact op te nemen met de politie of Veilig Thuis Drenthe.
In diverse religies is de duif een belangrijk symbool. In vele culturen wordt aan de duif symbolische betekenis toegekend: hij geldt vooral als zinnebeeld van de levensgeest, de adem en de ziel; daarnaast vrouwelijkheid en moederlijkheid. Duiven behoorden bij de hemelgodinnen en bij de koninginnen van het heelal.
Wanneer Jezus wordt gedoopt komt uit de hemel de Geest naar Jezus toe. Hij komt naar beneden als een duif. De duif is het symbool van de aanwezigheid van de Geest. God komt naar Jezus toe en laat hem voelen dat zijn liefde voor hem heel groot is.
Ça t'est passé sous le nez!
“Haha, dat ben jij mooi misgelopen!” Als een Fransman iemand wil pesten met een verloren weddenschap of een andere misser, dan maakt hij deze beweging. Een uitgestrekte wijsvinger die hij in een strakke streep onder zijn neus trekt. Uiteraard voorzien van een pesterige of provocerende blik.
Het gebaar dat ontstaan is op Hawaii en die je ex-president Obama of voetballer Ronaldinho misschien wel eens hebt zien gebruiken is de 'Hang Loose' (ook wel 'Shaka' of 'Aloha'), duim en pink zijn opzij gestrekt en de overige drie vingers naar voren gebogen, met deze hand maak je een soort heen en weer gaande zwaaiende ...
Je handen met de vingertoppen bij elkaar brengen en ze voor je borstkast of gezicht houden is een internationaal bekend assertief gebaar. 'Steepling' wordt dit genoemd (zie afbeelding).
Het V-teken betekent “vrede”…
Het V-teken, de opgestoken wijs- en middelvinger, werd oorspronkelijk gebruikt als teken van victorie door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd het door pacifisten gebruikt als vredesteken.
Gekruiste vingers is een gebaar dat men gebruikt om iemand die voor een uitdaging staat succes te bezorgen of te wensen. Het gebaar bestaat eruit om wijs- en middelvinger van een hand gekruist over elkaar te houden. In de Engelse taal bestaat een equivalente uitdrukking, namelijk keeping one's fingers crossed.
Helemaal opletten wordt het als een Italiaan zijn wijsvinger en pink omhoog houdt. Met dat gebaar willen ze aan een man duidelijk maken dat diens vrouw het wel heel erg gezellig heeft met iemand anders.
Tenzij je wil rocken, moet je snel naar de volgende stap gaan! Richt je duim op. De wijsvinger en duim vormen nu de letter 'L' en de pink en de duim maken de letter 'Y'. Doe alle stappen tegelijkertijd en zeg 'ik hou van je!
Het trending handgebaar maak je, door subtiel je rechterhand omhoog te doen en daarbij je rechterduim naar binnen te trekken in je handpalm, om vervolgens een vuist te vormen. Met dit teken wist een 16-jarig meisje omstanders te waarschuwen en de redding op gang te brengen.
Het 'Help me' symbool, een handgebaar dat bedacht is door de Canadian Women's Foundation. Op deze manier kan je aan iemand duidelijk maken dat jij te maken hebt met huiselijk geweld, zonder dat je daar woorden voor hoeft te gebruiken, bijvoorbeeld tijdens videobellen.