Over de oorsprong van de pizza Hawaii is veel gesteggel. Volgens het Canadese Food Network was de uitvinder van de pizza de Canadese Kok Sam Panopoulos. Hij zou de eerste zijn geweest die in 1962 ananas op een pizza serveerde in het Satellite Restaurant in de stad Chatham-Kent.
Panopoulos en zijn broers vonden het contrast tussen het zoet van de ananas en het hartig van de ham erg lekker en besloten hun creatie aan hun gasten te geven. Ook zij waren enthousiast, dus zetten de broers de pizza met ananas op het menu. Ze noemden het gerecht 'the Hawaiian'.
Waar de pizza dan wel is ontstaan? In Canada. De Griekse Sam Panopoulos emigreerde in de jaren 50 naar Canada, begon een restaurant en ging nieuwe gerechten proberen. Hij wilde zoet en hartig met elkaar combineren en daaruit ontstond een pizza met ananas.
Het is boordevol vitaminen en mineralen en is dus supergezond! Maar één van de beste redenen om ananas te eten is omdat het je vet helpt verbranden! En daardoor kan je meer pizza's eten.
Domino's gaat de Pizza Hawaii en de Pizza Kip Kerrie van het menu halen. Al jaren discussiëren voorstanders en tegenstanders met elkaar of ananas op een pizza hoort of niet. Nu is Domino's tot de conclusie gekomen dat ananas niet op een pizza thuishoort!
Het is de perfecte combi tussen zoet en hartig
Mensen die vinden dat ananas niet op een pizza hoort, omdat ananas zoet is, tja, die zijn gewoon een beetje gek. Pizza Hawaii is namelijk de perfecte combi tussen zoet en hartig met een vleugje frisheid.
De discussie speelt al zo lang als de pizza Hawaii bestaat. Zo mengde verschillende top-chefs, beroemdheden en politici zich al eens in de discussie. De zoete smaak en hoge zuurtegraad maakt een combinatie met de overwegend hartige pizza geen 'match-made-in-heaven'.
Sam Panopoulos (83) is overleden. De naam zegt u wellicht niets, maar de Griek kwam in de jaren 60 op het idee om fruit, meer bepaald ananas, op een pizza te leggen. Zodoende was de wereldwijd bekende pizza Hawaï geboren. Panopoulos emigreerde van Griekenland naar Canada in 1954.
De pizza Hawaï of pizza Hawaii is een pizza met daarop (in ieder geval) tomatensaus, kaas, ham en ananas.
De vrucht werd al drie eeuwen geleden naar Europa gebracht waar ze als curiosum troonde op grote diners van koningen en hertogen. De vrucht heet daarom symbool te staan voor luxe en gastvrijheid. Hala kahiki heet de ananas in het Hawaïaans: dat betekent 'allochtone vrucht'.
Er zitten 774 kilocalorieën in 1 portie (350 gram) pizza hawaii. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pizza hawaii'?
Voor een goede pizza heb je kwaliteitsvolle en verse ingrediënten nodig. “Wat er wel en niet als topping gebruikt kan worden, is persoonlijk. Alleen ananas vind ik niet kunnen op pizza: deze smaak past niet bij de basisingrediënten zoals tomaat, mozzarella en basilicum.”
Zo bestel je een pizza in Italië
– Posso ordinare una pizza? Ik wil graag een pizza Margherita. – Vorrei una pizza Margherita.
Volgens de echte Italiaanse keuken is het 'not done' om ananas op je pizza te leggen.
Zowel Hawaï als Hawaii is correct. Hawaï is de gebruikelijkste vorm. Beide vormen worden op dezelfde manier uitgesproken.
Waarom een Double Pepperoni bestellen bij New York Pizza? De Double Pepperoni pizza wordt bereid met veel pepperoni, een pittig gekruid worstje dat afkomstig is uit Amerika en voor 100% bestaat uit halal rundvlees.
Zo krijgen de kippen dertig procent meer ruimte, wordt hun leefomgeving verrijkt met strobalen en zitstokken en wordt een ander, trager groeiend kippenras gebruikt. Dirk-Jan, onze directeur, zegt over deze stap van Domino's: 'We zijn zeer verheugd dat Domino's het welzijn van deze dieren serieus neemt.
De echte Italiaanse pizza´s staan bekend om de eenvoud en bevatten vaak maar één of twee ingrediënten naast de kaas en de tomatensaus. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk de pizza´s met salami, rauwe ham, verse worst, of alleen met een paar groente zoals aubergine en geroosterde paprika.
Eet pizza zoals de Italianen eten, snijd er steeds een klein stukje vanaf. Zo geniet je meer van je maaltijd en al haar mooie ingrediënten. Wees niet beschaamd om de huiswijn van de kaart te bestellen. Dit zijn vaak erg lekkere wijnen, in halve- en hele liters te bestellen.
In Italië wordt er het meest pizza gegeten.De Italianen hebben lekker en goedkope pizZa's. De Italianen eten per hoofd jaarlijks zo'n 25 kg 'pasta secca', gedroogde pasta. Men kent in Italië bijna 300 verschillende soorten pasta.
Er zit 28,7 gram vet in 1 portie (350 gram) pizza hawaii, waarvan 9,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.