De muskuseend is een eend, maar heeft ook overeenkomsten met ganzen. Ze grazen ook net als de gans en brengen minder tijd door op het water dan gelijk welke andere eendensoort. De levensverwachting in het wild is 7 tot 8 jaar maar als huisdier en onder goede omstandigheden kunnen ze 20 jaar worden.
Ze wegen gemiddeld tussen de 3000 en 4500 gram en bereiken een lichaamslengte van 66 tot 84 cm. Desondanks kunnen de vrouwtjes vaak voortreffelijk vliegen, terwijl de woerden er vaak meer moeite mee hebben. Gedomesticeerde Muskuseenden komen in veel kleuren voor, waarvan de bonte (zwart-witte) kleur het bekendste is.
Je kunt ze goed als een koppeltje of trio houden. Twee vrouwtjes gaat ook prima. Eén vrouwtje alleen is sneu, het zou fijn zijn als je voor een soortgenoot zorgt. Ik ben zelf een voorstander van zwemwater voor muskuseenden, maar je hoeft geen reusachtige vijver te hebben.
Op het menu van de muskuseenden staan gras, voedselresten, wormen, insecten, waaronder pissenbedden en mieren, amfibieën, vissen en reptielen. Is hun terrein groot genoeg, dan scharrelen ze zelf hun kostje bij elkaar en hebben ze nauwelijks bijvoeding nodig.
Muskuseenden zijn alleseters. Ze houden van veel gras, maar lusten ook huishoudresten, wormen, insecten, vissen, amfibieën en reptielen. Ze kunnen bijv.500 vliegen per uur weg eten.
Hoewel er meldingen zijn van maar liefst dertig eieren per nest, legt de eend meestal zo'n tien tot zestien eieren in haar met dons beklede nest. Vervolgens breekt de broedperiode aan, die 35 dagen in beslag neemt. Hoewel ze geen paar voor het leven vormen, is de woerd wel nauw betrokken bij de broed en de opvoeding.
De muskuseend of Kaapse eend komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, uit een gebied dat zich uitstrekt van Mexico tot Peru. Spaanse ontdekkingsreizigers hebben het dier in de 16e eeuw naar Europa gehaald. Tegenwoordig zie je de muskuseend veel op kinderboerderijen.
De muskuseend (Cairina moschata) is een grote eend die voorkomt in Mexico, Centraal en Zuid Amerika. Kleine wilde populaties hebben zich gevestigd in de Verenigde Staten, met name in de lager gelegenRio Grande Valley in Texas. Verwilderde gedomesticeerde muskuseenden leven in Nieuw Zeeland en zijn te vinden in Europa.
Het houden en verzorgen van Indische loopeenden
Ze slapen s'nachts in een hok vanwege roofdieren. Overdag scharrelen ze rond, ze krijgen ook voer. Ze hebben zeker water nodig, ook al staat op sommige websites van niet. Zwemmen vinden ze fantastisch.
Het ras stamt af van de wilde eend en komt oorspronkelijk uit Indonesië (Java, Lombok en Bali), waar het werd gedomesticeerd. Rond 1850 werden de eenden meegenomen naar Europa en Amerika. Loopeenden vliegen niet, maar lopen en dat doen ze dan heel hoogopgericht.
Let wel dat de voerbakken in een overdekte ruimte staan. Verder zijn ze gek op gesneden en gewassen groenten. Ideaal is als ze ook (gedroogde) insecten krijgen. Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is.
Het vrouwtje is onopvallender bruin.De donkerblauwe "spiegel" met witte rand op de vleugel is een gedeelde eigenschap en een goed kenmerk om vrouwtje te onderscheiden van de gelijkende krakeend die een witte spiegel heeft. Na het broedseizoen lijkt de man meer op het vrouwtje.
Ze hebben een vijver, grasland, schuilgelegenheid, nestgelegenheid en een voerbak nodig. Eenden die behoren tot het type 'perchers', hebben daarnaast ook nood aan zitplaatsen in de hoogte, zoals boomtakken of zitstokken. Vermijd harde ondergrond zoals beton voor alle soorten.
Het vrouwtje legt gewoonlijk een tot twee keer per jaar een nest, tussen februari en augustus. Het legsel bestaat uit 8 tot 12 eieren. Ze legt 1 ei per dag en gaat pas broeden als ze alle eieren gelegd heeft.
12 jaar.in gevangenschap zoals dat heet.In de vrije natuur maar gemiddeld 2 jaar.
De eieren worden door het vrouwtje uitgebroed, de broedtijd is ongeveer 35 dagen. De kuikens zijn zelfredzaam en de jonge dieren vliegen na ongeveer 70 dagen.
Zoals ieder ander levend wezen poepen de eenden. Grote groene klodders die als blubber op de grond vallen en niet echt fijn zijn om in te gaan staan. Ze poepen door de hele tuin terwijl ze lopen. De poep kan dus overal terug te vinden zijn.
Zij beschikken over een klier, die een vettige stof afgeeft. Eenden verspreiden die met hun snavel over hun hele lijf. Dat vet, die olie, zorgt ervoor, dat de eenden waterdicht zijn en dus geen kou hebben. Kortom, niet te veel medelijden met die “kou kleumende” eenden op het ijs, ze kunnen de koude goed hebben.
Wat moet je eenden niet voeren
In brood, crackers, beschuit en ander koolhydraatrijk voedsel zitten te eenzijdige voedingsstoffen. Dit is niet goed voor de eenden. Het vult de eend wel, maar doordat brood zo eenzijdig is, krijgen de eenden te weinig voedingsstoffen binnen.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt. Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken.
In het algemeen leggen kippen het best tijdens de eerste 2 levensjaren. Vanaf het 3de jaar kan de leg wat verminderen, maar meestal blijven legkippen regelmatig eieren leggen tot een leeftijd van 5 à 6 jaar.
Ondanks dat vogels goed op vorst zijn ingesteld kunnen ze wel degelijk vastvriezen aan het ijs. Meestal gaat het goed, doordat de temperatuur van hun buik dit voorkomt of doordat ze afwisselend van de ene op de andere poot staan en zo steeds 1 poot opwarmen met hun lijf.
Vindt u het leuk om de eend op te voeden van jongs af aan dan is dit uw kans! Zo kunt u deze gedomesticeerde soorten goed tam maken. Wij adviseren wel om vooraf even te bellen over de beschikbaarheid van de verschillende rassen zodat u niet achter het net vist.