Heeft u een ingegroeide teennagel die nog niet zo erg is, dan kan een pedicure, een podotherapeut of uw arts de teen behandelen. Hij of zij doet een watje, rubber gootje of beugeltje onder uw nagel. De rand van de nagel groeit dan niet meer de huid in.
Dit kan gebeuren bij een pedicure of podoloog. Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn, een ontsteking veroorzaakt met of zonder verdikking van de huid en wild vlees (hypergranulatie), dan is een versmalling van de nagelrand vaak aangewezen.
Een ingegroeide nagel kun je vaak niet zelf verhelpen of verwijderen. Daarom is het verstandig een pedicure, podotherapeut of een huisarts in te schakelen. Zij kunnen jouw ingegroeide nagel behandelen door er iets onder te leggen, waardoor 'ie niet meer in je huid groeit.
Een ingroeiende nagel is goed te verhelpen door een professionele pedicure of medisch pedicure van ProVoet. Het is te adviseren om niet te lang te blijven lopen met de pijnklachten. Een onbehandelde ingroeiende nagel kan gaan ontsteken en een ingegroeide nagel worden.
Het is slim om contact op te nemen met je huisarts als de teennagel steeds verder naar de zijkant van je huid groeit. Het kan dan flink gaan ontsteken en pijn doen. De huisarts kan uit twee behandelingen kiezen om de ingegroeide nagel te verwijderen. Aanstippen met zilvernitraat.
Na de behandeling
Afhankelijk van de soort behandeling is die pijn licht of matig. U kunt dan het volgende doen: De pijn is meestal goed te bestrijden met pijnstillers, zoals paracetamol. We raden u aan om deze pijnstillers al in huis te halen, voordat u behandeld wordt.
Deze ingrepen aan de teennagel worden poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door middel van verdovingsprikken aan de teenbasis. De ingreep duurt ongeveer 15 à 20 minuten, de totale behandeling neemt 30 minuten in beslag.
De arts doet een wattenstaafje met vloeistof (bijvoorbeeld fenol 80%) onder de nagelriem. Na een paar minuten haalt de arts het wattenstaafje weg en spoelt de chemische vloeistof met alcohol weg. Fenol is een stof die het stukje wortel van de nagel laat afsterven. De nagel groeit op die plek dan niet terug.
Als u last heeft van een ingegroeide nagel, kunt u deze laten behandelen bij de pedicure of huisarts. Zij kunnen voorkomen dat de nagel verder gaat ingroeien door eventueel de zijkant van de nagel weg te snijden of een watje onder uw nagel aan te brengen, zodat de rand van de nagel niet verder in de huid groeit.
Na de ingreep
Na een dag mag het drukverband eraf, kunt u de voeten baden en een pleister op de teen doen. Het hooghouden van de voet kan de pijn verlichten. Afhankelijk van de pijn kunt u meestal al na enkele (twee tot vijf) dagen weer normaal lopen.
Een nagelbeugel mag geen pijn doen. Ervaar je toch klachten? Trek dan aan de bel. Controleer regelmatig of de nagelbeugel geen drukplekjes of irritatie veroorzaakt.
Een bolle of tunnel nagel (medisch: unguis tegularis) is een zeer sterk gebogen of rondgroeiende nagel. Een bolle of tunnel nagel kan aangeboren/erfelijk kan zijn (het kan dan voorkomen bij alle nagels), maar ook kan ontstaan door het dragen van te krappe schoenen, door ouderdom of herhaaldelijk stoten van de nagel.
Stootnagel. Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
Komt een ingegroeide teennagel vaak terug ? Ondanks een geslaagde operative ingreep en pogingen om de wortel van de nagel te versmallen kan het probleem toch weer terugkomen: de nagel groeit weer in…
Een dwangnagel kan eenvoudig worden behandeld door de pedicure of medisch pedicure. Het wegfrezen van het stukje nagel is meestal voldoende.
Dit kan zorgen voor problemen: een ingegroeide nagel, een ontsteking rondom de nagel of een schimmel- nagel. Bij ernstige nagelproblemen moet u voor behandeling naar een podotherapeut. Nagels zijn belangrijk en het is vervelend als u daaraan klachten heeft.
Door de langdurige irritatie van de ingegroeide teennagel is er vaak wat “wild vlees” (granulatieweefsel) ontstaan aan de rand van de teen. Na behandeling zal dit vanzelf slinken en krijgt de teen weer een normale vorm.
Welke klachten heb ik bij een nagelriemontsteking? Als uw nagelriem ontstoken is, heeft u last van: Een gelige gespannen en transparante huid, hier kan ook pus uit komen. Een rode huid rondom uw nagel.
Ingegroeide teennagels gaan doorgaans niet vanzelf over. In lichte gevallen soms wel, maar helaas is het meestal nodig om langs de huisarts te gaan. Tot die tijd kun je thuis de pijn verlichten door ruime of open schoenen te dragen.
Heb je dit niet in huis? Week je vinger dan minimaal 10 minuten in warm water met soda. Dit werkt antibacterieel en zorgt uiteindelijk voor een. Als je klaar bent, verzorg je de plek goed door 'm af te plakken met een pleister of een te gebruiken.
Een nagelbeugel kan uitkomst bieden
De medisch voetzorgverlener buigt een ijzerdraadje in de juiste vorm en lijmt deze op de nagel. Voordat de nagelbeugel wordt geplaatst, zorgt de medisch voetzorgverlener er voor dat de scherpe uiteinden van je nagel niet meer in de huid drukken.
Een behandelperiode bedraagt ongeveer 6 weken. Deze tijd heeft de nagel nodig om verder te groeien. Er zal dan door de podotherapeut beoordeeld worden of herplaatsing wenselijk is of dat de beugel eraf kan omdat gewenst resultaat behaald is. Nagelbeugel kan wel 4 tot 6 weken op uw nagel blijven zitten.
Veel mensen hebben last van ingroeiende of tunnelnagels (zie afbeelding). Dit kan heel pijnlijk zijn en soms bemoeilijkt dit het lopen. In veel gevallen kan dit pijnloos opgelost worden d.m.v. het plaatsen van een nagelbeugel. Er zijn verschillende nagelbeugels.
In de meeste gevallen hersteld dit zich vanzelf. Maar soms is de nagel te ernstig beschadigd en groeit niet goed meer. Of je nagels zijn al heel lang erg kort en groeit niet meer over de teentop. De nagelwallen lopen normaal gesproken recht uit.
Voelt het oppervlak van de nagels ruw aan? Hebben ze de vorm van een lepel, doordat ze in het midden iets verzonken zijn en aan het uiteinde iets omhoog staan (holronde nagels)? Dan noemen we dit ook wel lepeltjesnagels. De medische benaming voor deze aandoening is 'koilonychia'.