Keeper tape is ideaal voor keepers met gekneusde vingers of voor die zich extra willen beschermen. Deze keepertape is echt een vooruitgang ten opzichte van de andere tape en is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Er is 1 product.
Bij een kneuzing zullen de klachten geleidelijk vanzelf afnemen. Het is belangrijk om de vinger te blijven bewegen om stijfheid te voorkomen. Belast het gekneusde lichaamsdeel niet en beweeg niet verder dan de pijngrens. Meestal treedt er na 24 uur verbetering op als het werkelijk om een kneuzing of verstuiking gaat.
Symptomen van een gekneusde vinger:
Pijn. Zwelling. Blauwverkleuring, vaak niet direct maar ontstaat pas een dag later. Verminderde functie, buigen en strekken van de vinger.
Het beperken van de zwelling die optreedt bij een gekneusde vinger bespoedigt het herstel. Een lichte kneuzing van je vinger kan binnen een week alweer genezen zijn, maar een flinke kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om volledig te herstellen en klachtenvrij te zijn.
Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk.
Hoe kan ik kneuzingen behandelen? Voor vermindering van de pijn en zwelling is het belangrijk om de kneuzing direct te koelen. Houd de kneuzing minimaal 10 minuten onder lauw stromend water of gebruik een HeltiQ Instant Koud Kompres of een HeltiQ Koud/Warm Kompres.Stop met de inspanning, geef steun en houd rust.
Gemiddeld blijft de tape 3-7 dagen zitten. Douchen is mogelijk.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
In veel gevallen volstaat spalken gedurende 6 tot 8 weken (tot 3 maanden) en soms langer om de vinger gestrekt te houden. De vinger moet tijdens de hele duur van de behandeling gestrekt blijven, ook bij het vervangen van een spalk.
Maar hoe weet je dan of je hand gebroken of gekneusd is? Het grote verschil tussen een gebroken hand en een gekneusde hand is dat bij een gebroken hand de pijn op 1 plek zit, namelijk bij de breuk. Druk je op deze plek, dan voel je direct pijn. In het geval van een kneuzing doet de hele hand pijn.
De kneuzing kan wel nog langer aanhouden, ook als de zwelling al weg is. Hoe lang kun je last hebben van een kneuzing? Een lichte kneuzing kan ongeveer drie weken duren.Indien je een zware kneuzing hebt opgelopen kan dat veel langer aanhouden, houd rekening met gemiddeld zes weken.
Een haperende vinger ontstaat door een zwelling in de buigpees of een vernauwing van de peeskoker (waar de buigpees doorheen loopt). In beide gevallen kan de pees niet langer vrij bewegen. Dit kan ontstaan door een overbelasting, maar meestal is de oorzaak niet bekend.
Bij een malletvinger kunt u het u het topje van uw vinger niet strekken. De pees naar het vingertopje is afgescheurd. Soms is er ook een stukje bot afgebroken. Vaak komt dit doordat u uw vinger hard heeft gestoten.
3 stappen voor het tapen van een gebroken vinger
Tape de vingers aan elkaar vast. Zorg ervoor dat de tape niet te strak om de vingers komt te zitten. Lichte compressie is goed, teveel compressie kan leiden tot problemen zoals meer zwellingen en het afsluiten van de bloedsomloop.
Het herstel van uw gebroken duurt ongeveer 6 weken. Na 6 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw vinger meestal pas na 3 maanden weer bewegen zonder dat het pijn doet.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Bij een botbreuk is er vaak sprake van verkleuring van de huid. Meestal wordt de huid rondom de breuk rood, maar er kunnen ook blauwe of paarse bloeduitstortingen optreden. Ook zwelling van de huid rondom de breuk is een duidelijk kenmerk, al hoeft dit dus niet altijd voor te komen.
Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt. Neem contact op met huisarts als de pijn niet vermindert of als de pijn en zwelling blijven toenemen.
En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging. Zo kun je last hebben van een verstuikte enkel, knie of voet. Bij een verstuiking heb je meestal last van een zwelling, (blauwe) verkleuring, pijn en belemmering bij het strekken en/of buigen van het gewricht.
Arniflor Eerste Hulp gel wordt toegepast bij kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken ten gevolge van letsel. De gel bevat het natuurlijke bestanddeel Arnica montana, wat een stimulerend effect heeft op de doorbloeding van spieren en gewrichten, in het bijzonder indien deze verstoord is door een kneuzing.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Een bloeduitstorting is zichtbaar als een 'blauwe plek' en ontstaat door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. Kneuzingen zijn zelden gevaarlijk, maar meestal wel heel hinderlijk en doorgaans ook pijnlijk.
Gaat het om een vermoedelijke kneuzing of een breuk? De huisarts bepaalt of een röntgenfoto nodig is. Buiten kantooruren komen patiënten terecht bij de huisartsenpost, waar de dienstdoende huisarts ze vaak doorstuurt naar de SEH om vervolgens een röntgenfoto te laten maken.
Er zijn geen specifieke geneesmiddelen tegen kneuzingen en verstuikingen. Als de pijn en de zwelling worden behandeld en het lichaamsdeel rust krijgt, is verdere behandeling overbodig. Als de pijn erg vervelend is kun je een pijnstiller zoals paracetamol gebruiken.
Na een verwonding of operatie kunnen er verklevingen tussen de oppervlakkige en de diepe buigpees ontstaan. Deze verklevingen kunnen het verschuiven en het bewegen van de pezen tegen houden, waardoor de vinger niet meer volledig kan buigen of strekken.