Overdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overdag is ook goed voor de creativiteit en concentratie. Daarnaast is een beetje extra slapen soms ook erg lekker. Bij slapen overdag moet je wel oppassen dat je niet vermoeid en suf wakker wordt.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Hoe lang duurt een powernap? Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur, kom je in je REM-slaap.
Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal komt dit door nachtelijke ademhalingsstoornissen, zoals het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS).
Wie écht wil profiteren van het middagdutje moet langer dan anderhalf uur slapen. Dit zorgt ervoor dat u in de volledige slaapcyclus doorloopt, waardoor u zich bij het opstaan een stuk fitter voelt. Het volbrengen van de volledige slaapcyclus zorgt ervoor dat de hersenen goed tot rust komen en kunnen opschonen.
Veel kinderen stoppen tussen de 2 en 3 jaar volledig met hun middagdutje, wat helemaal oké is als jouw kindje nog steeds genoeg slaapt 's nachts en energiek is. Toch is een dutje voor peuters nog steeds goed, omdat ze zo de indrukken van de dag kunnen verwerken en even kunnen bijtanken.
Het middagslaapje leidt niet tot een betere ontwikkeling van het kind, maar kan zorgen voor een slechte nachtrust waarbij zowel de duur als de kwaliteit van de nachtelijke slaap afneemt! Middagdutjes werden lang aanbevolen omdat ze de ontwikkeling en de gezondheid van een kind zouden verbeteren.
De meeste deskundigen raden een slaaptijd tussen 7 en 9 uur per nacht aan. Sommige mensen voelen zich na 7 uur al uitgeslapen, andere hebben wat meer nodig. Langer dan 9 uur slapen per nacht wordt door de wetenschap en slaapexperts beschouwd als te veel voor een volwassene.
Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.
Voor mensen met chronische slaapproblemen is het normaal om te moe te zijn om te slapen. Op zo'n moment heeft het lichaam enorm veel achterstallig werk te doen en is de geest overprikkeld. Je hebt dan dringend rust nodig maar kunt niet genoeg ontspannen om in slaap te vallen.
Een middagdutje is geen vervanger van een goede nachtrust, maar een fijn extraatje. Als je weer eens met je handen in het haar achter je bureau zit, biedt een powernap uitkomst. Kom uit je dip! Twintig minuutjes dutten zorgt voor nieuwe inzichten, rust in je hoofd en veel inspiratie.
Powernap tips
Zet je mobiel op stil en leg deze aan de kant. Maak gebruik van een slaapmasker of oordopjes. Probeer van tevoren je suiker- en cafeïne-inname te beperken. Snooze niet, maar sta op wanneer je timer afgaat.
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
Wat kan ik doen als ik vaak snel moe ben? Als je weinige energie hebt of snel moe bent, is het goed om eerst te kijken of je daar zelf een reden voor kunt vinden. Denk er bijvoorbeeld over na of je genoeg slaapt, gezond eet en genoeg beweegt. Ook stress kan veel invloed hebben.
Ja, slapen is gezond en dus is een gezond slaapritme belangrijk. Te weinig slaap zorgt namelijk voor een verlaagde weerstand, waardoor u vatbaar bent voor virussen en bacteriën. Bovendien verhoogt een slechte nachtrust de kans op aandoeningen, zoals: een depressie, obesitas en dementie.
Tussen 12:00 en 13:00 start tweede slaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur. Tussen 15:30 en 16:00 start derde slaapje van ongeveer 45 minuten tot 1 uur. De duur en het tijdstip zijn afhankelijk van de andere overdagslaapjes. Als die lang waren, is een powernap hier al genoeg.
Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.
Mensen met hypersomnia slapen soms negen uur of meer, maar voelen zich 's ochtends nog steeds niet uitgeslapen. 's Ochtends kunnen ze moeilijk wakker worden, ze hebben geen energie en blijven zich vermoeid voelen. Ze hebben overdag nog steeds behoefte aan slaap en kunnen verward of prikkelbaar zijn.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
Maar wat is nou het meeste ideale uur om te gaan slapen? Het optimale slaapritme loopt van 10 uur 's avond tot 6 uur 's morgens. Ons bioritme volgt en loopt gelijk aan het opgaan en ondergaan van de zon. Het beste en meest ideale tijdskader om te gaan slapen tussen 8 en 10 uur 's avonds.
Liggen en zitten is net zo goed. In beide gevallen krijgt het lichaam rust. Het is heel belangrijk om spieren te ontspannen. Alle processen in het lichaam komen ook tot rust.
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Eerst gaat je hij van om de paar uur slapen naar 3 vaste dutjes op een dag. Hierna maakt je kindje de overgang van 3 naar 2 slaapjes en daarna komt dus het moment dat hij nog maar 1 slaapje nodig heeft. Op welke leeftijd je kleintje van 2 naar 1 slaapje overgaat is ongeveer rond de 15 – 18 maanden.
Voordelen van dutjes
20 á 30 minuten slapen, heeft diverse gezondheidsvoordelen, zoals het boosten van zowel je mentale en fysieke prestaties. De sleutel tot succes, is volgens Gradner om je dutjes kort en krachtig te houden. “Als je korter dan een uur slaapt, is dat gunstig voor je herstel,” zegt hij.
Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang. Jouw kindje is er meestal klaar voor als ze het ochtendslaapje gaan weigeren.