In Nederland eten we vooral
De ene tonijn is de andere niet. Tonijn is een van de meest gegeten vissoorten in Nederland en België. Tonijn in blik, waar vooral Skipjack voor wordt gebruikt, wordt het meest gekocht en gegeten. Maar in de schappen van supermarkten en op menu's in restaurants is ook Geelvin en Albacore (witte tonijn) te vinden.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak. Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden.
'Je kunt nog steeds tonijn eten, maar het is goed te weten welke. Sommige soorten worden overbevist en bedreigd. Zoals de geelvintonijn uit de Indische Oceaan. De populaties van andere soorten, zoals de gestreepte tonijn die in de meeste blikjes zit, verkeren over het algemeen in goede gezondheid.
Door de Japanse keuken is het eten van rauwe tonijn als sushi en sashimi razend populair geworden. Rauwe vis moet heel vers zijn, en verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht rozerood of donkerrood uit.
Gezien het feit dat je de vis rauw eet, kan je het beste aan de visboer vragen of de vis niet is ingevroren. Gek genoeg gebeurt dat erg veel, waarmee de visboer de vis weer als vers verkoopt. Voor Tonijn, moet je op de kleur letten, vaak betekent een te mooi rode kleur, dat de tonijn een kleurbehandeling heeft gehad.
De tonijn moet namelijk eerst ingevroren zijn geweest vóórdat het rauw geconsumeerd mag worden. In de vis kunnen namelijk parasieten zitten die pas worden gedood zodra het product is ingevroren.
Zo is de Atlantische blauwvintonijn verbeterd van "bedreigd" naar "niet bedreigd" en de zuidelijke blauwvintonijn van "kritisch bedreigd" naar "bedreigd". Witte tonijn en geelvintonijn zijn allebei van "bijna bedreigd" verbeterd naar "niet bedreigd".
Zoals bijna bij al het ingeblikte voedsel, zijn onze producten in het blik gekookt, dit is een onderdeel van het conserveringsproces. Dit betekent dat dichte blikjes altijd volledig zijn gekookt en daardoor kan het product rechtstreeks uit het blikje gegeten worden zonder eerst gekookt te worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
Gezond, maar met mate
Normaal gesproken bevat tonijn uit blik meer eiwit dan de verse variant. Naast de gezonde eiwitten, die noodzakelijk zijn voor de opbouw en herstel van spieren in je lichaam, zit tonijn ook boordevol onverzadigde vetten, ofwel 'gezonde vetten'.
Blauwvintonijn. De blauwvintonijn is de grootste en duurste commerciële tonijnsoort.
Een van de grootste en meest iconische vissen uit de oceaan zwemt opnieuw rond in de Noordzee: na tientallen jaren van afwezigheid is de Blauwvintonijn opnieuw aangetroffen in het noordelijke deel. Goed nieuws voor de mariene biodiversiteit: Blauwvintonijnen zijn een van de meest bedreigde vissen ter wereld.
Maakt het nog uit of je tonijn in water, zonnebloemolie of olijfolie neemt? Weinig. Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.
Er zijn twee soorten tonijn in blik: tonijn in eigen nat en in olie. Tonijn in eigen nat is het lekkerste om te verwerken in een gerecht. Of je het vocht moet afgieten vooraleer je de tonijn gebruikt, hangt af van het recept.
Door tonijn weg te vissen, krijgen de prooivissen de kans om explosief in aantal te gaan groeien. Op hun beurt zullen de prooivissen andere soorten concurreren of teveel eten van een andere soort waardoor deze bedreigd wordt in zijn voortbestaan. Uiteindelijk leidt dit tot een zware verstoring van het evenwicht.
Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie: het allerlekkerst in de test is een blikje tonijnstukken in zonnebloemolie van Statesman met 5 sterren voor smaak. Opvallend, want het andere blikje Statesman in de test, de tonijnsnippers in zonnebloemolie, scoort maar 2 smaaksterren.
Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt. In 100 gram tonijn zit ruim 25 gram eiwit, dus een perfecte bron van eiwitten.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
In de Europese rode lijst van zeevissen van 2015 van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) is de Atlantische blauwvintonijn opgenomen als bijna bedreigd. Overbevissing en overcapaciteit van de vissersvloten zijn de belangrijkste oorzaak van de uitputting van de blauwvintonijn.
Geelvintonijn is, in tegenstelling tot de blauwvintonijn, nog niet met uitsterven bedreigd, maar wordt door de IUCN wel als “gevoelig” (bijna bedreigd) beoordeeld. Geelvintonijn wordt vooral veel gebruikt in de conservenindustrie. Het is één van de meest gangbare tonijnsoorten op de Europese markt.
Een handzaam blikje of lekker vers van het schap in de supermarkt of bij de visboer? Kort antwoord: het verschil is klein. De voedingsstoffen van blikvis en verse vis zijn nagenoeg gelijk, dus daar hoef je de keuze niet van af te laten hangen. Het maakt natuurlijk wel uit hoe de vis precies is ingeblikt.
De tonijn is ideaal geschikt om rauw te eten en wordt dan ook voornamelijk gebruikt als sashimi of verwerkt in sushi. Zoals de naam al aangeeft, is de tonijn deels geel van kleur. De geelvintonijn (yellowfin tuna) is misschien wel de meest verkochte verse tonijn van vandaag.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood. Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin.