Zo weet je wanneer een saus is ingekookt Met wat geluk preciseert het recept dat je de saus tot de helft moet laten inkoken. Wanneer de helft van de vloeistof verdampt is, weet je dat de saus voldoende is ingekookt. Bij een doorsnee recept (een hoeveelheid voor 4 personen) duurt dat 15 à 20 minuten.
Inkoken doe je op matig tot hoog vuur om vocht te laten verdampen uit een gerecht. Zo kun je de saus indikken en wordt de smaak krachtiger.
Inkoken. Als je saus te dun is, kun je hem ook wat langer laten pruttelen. Door hem verder in te laten koken, verdampt het vocht en wordt je saus wat dikker. Een bijkomend voordeel is dat je saus hierdoor een sterke, meer geconcentreerde smaak krijgt.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Wat is inkoken? Je kunt een gerecht inkoken door dit hard te laten koken in een pan zonder deksel. Het vocht kan dan makkelijk uit de pan trekken, waardoor de substantie dikker wordt. Een ander woord voor inkoken is dan ook indikken.
Bij indampen wordt een vaste stof uit een vloeistof gescheiden door de vloeistof te laten verdampen. Deze scheidingsmethode berust dus op een verschil in kookpunt tussen de verschillende componenten in het mengsel. Hierbij zal de vloeistof eerder verdampen dan de vaste stof.
Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken tot een egale, ingedikte saus. Dit duurt ca.15 min. Breng op smaak met peper en zout.
Als je rode of witte wijn laat meekoken, verdampt gemiddeld 15 procent van de alcohol. Bij het flamberen van een gerecht verdampt een kwart en laat je wijn of sterke drank 15 minuten mee pruttelen dan verdampt 60% van de alcohol.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago.Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Boter en bloem
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Wil je liever een wat dikkere jus? Dan kun je ervoor kiezen om wat bloem of maizena toe te voegen.
Laat zure ingrediënten, zoals witte wijn, altijd eerst inkoken voordat je de room aan je saus toevoegt. Laat de room zachtjes inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Gaat je roomsaus toch schiften? Voeg dan een beetje water toe.
Maak een maïzenapapje
Een sneller trucje: maïszetmeel! Maak eerst een papje van wat koude vloeistof (bijvoorbeeld water of melk) en voeg het toe aan je saus. Roer goed om en laat nog even rustig doorkoken tot je saus voldoende ingedikt is.
Door koken, waardoor vloeistof verdampt, verdikken.
2 Saus binden met aardappelzetmeel of maïszetmeel
Los een beetje aardappel- of maïszetmeel op in een bodempje koud water. Roer het koude mengsel op het einde van de kooktijd onder de warme saus met een garde en laat al roerend 1 à 2 minuten goed doorkoken.
Zorg er vervolgens voor dat de saus inclusief de room niet te heet wordt. Dit kan het schiftingsproces versnellen. Gebruik geen producten met een relatief hoog vetpercentage als je schiften wil voorkomen of koop kookroom die speciaal is ontwikkeld tegen het schiften. Zure room is vaak een no-go.
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Melkan kookroom is een ideale basis voor warme en koude gerechten. Het bindt soepen, sauzen, jus en dressings zonder te schiften en geeft romige smaak aan bijvoorbeeld pasta's stamppotten en hartige taarten.
Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht.
Alcohol uit de pan
Bij een stoofpot met bier hoef je je niet zo veel zorgen te maken, na zo'n 2 uur pruttelen is al ongeveer 90% van de alcohol verdampt. Bij een saus die slechts 15 minuten op het vuur staat, is slechts 40% van de alcohol vervlogen.
Water kookt op een punt van 100 graden Celsius. Bij alcohol gebeurt dit veel eerder, op 78 graden Celsius.
De tips om schiften te voorkomen in het kort: breng de ingrediënten op kamertemperatuur, voeg de ingrediënten beetje bij beetje toe, voeg zuivel pas op het laatste moment toe, verwarm de saus au bain-marie en gebruik producten met een hoog vetpercentage.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Hoe warm je roomsaus op? Ook bij het weer opwarmen van roomsauzen kan het fout gaan. Doe dit bij voorkeur au bain-marie, zodat de saus niet te warm wordt en gaat schiften.