Een pescotariër eet geen vlees of kip, maar wel vis. Een pollotariër eet geen vlees of vis, maar wel kip.
Het ligt dan voor de hand om een vissetariër te beschouwen als 'iemand die geen vis eet'. Daarmee zijn de vissetariër en de pescotariër antoniemen van elkaar.
In Amerika zijn er duizenden mensen op vleesdieet, ook wel bekend als het 'carnivoordieet'. Zij eten alleen maar dierlijke producten en beweren zich er fantastisch, sterker en slanker door te voelen. Ook in Nederland zijn er aanhangers van het dieetregime.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten dus vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een enkele keer in de week staat er vlees of vis op het menu.
Er zijn ook vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten, dit zijn de zogenoemde pescotariërs. Vegetariërs die geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten (zoals honing, eieren en zuivel) worden veganisten genoemd.
Wat is pescotarisme? Als pescotariër eet je geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis (pisces = Latijn voor vis), andere zeedieren, eieren en zuivelproducten. Je zult de termen pescotarisme, pescotarisch eten of pescotariër niet vaak horen, meestal wordt deze manier van eten simpelweg 'vegetarisch mét vis' genoemd.
Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren: geen vlees of vis, maar wel zuivel en eieren. Veganisten ('vegans') eten niets dat afkomstig is van een dier.Dus ook geen kaas, melk en eieren.
Het overgrote deel van de volwassenen eet dus nog wel vlees; 20 procent dagelijks en 75 procent niet iedere dag. 5 procent eet geen vlees; 3 procent eet wel vis (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.
Een reden voor die keuze zou kunnen zijn dat vis, in tegenstelling tot vlees, veel goede vetten bevat en heel gezond zou zijn. Een andere reden is dat een vis een stuk minder aaibaar is dan bijvoorbeeld een kip of een koe, waardoor sommige mensen er minder moeite mee hebben om ze op te eten.
Pescotariërs eten, in tegenstelling tot vegetariërs, wel vis. Qua gezondheid is dit een goede keuze: viszuren zijn namelijk goed voor je hart en bloedvaten. De meeste vis is rijk aan eiwitten en de vitamine B12, B6, D, B2, A. Het is daarom aan te raden om één keer per week vis te eten.
Een pollotariër eet geen vlees of vis, maar wel kip.
Demitarisme is een bewuste keuze om de helft van de gebruikelijke consumptie van vlees te vervangen door groenten of gezonde vleesvervangers. De term is een porte-manteau van 'demi-', uit het Latijnse 'dimedius' dat 'half' betekent, en '-tarisme' van 'vegetarisme'.
Een omnivoor (Latijn: omnis, elk, ieder; vorare, eten) of alleseter is een dier dat zowel plantaardig als dierlijk voedsel kan eten om te overleven.
- Vegetariër of lacto-ovo-vegetariër: eet geen vlees en vis, maar wel eieren en zuivelproducten. - Lacto-vegetariër: eet geen vlees, vis en eieren, maar wel zuivelproducten. - Ovo-vegetariër: eet geen vlees, vis en zuivelproducten, maar wel eieren. - Pescotariër: eet geen vlees, maar wel vis, eieren en zuivelproducten.
De pollotariër
Zij eten geen vlees of vis, maar kiezen ervoor om wel gevogelte te eten, zoals dus kip, kalkoen of eend bijvoorbeeld. Om het extra ingewikkeld te maken: pollotariërs kiezen er soms ook voor om vis, zuivel of eieren te eten.
Pollotariërs nemen vaak meerdere soorten gevogelte op in hun eetpatroon, zoals kalkoen en eend. Ook bij deze vorm van vegetarisme is de voeding gebaseerd op plantaardig eten worden andere vleeswaren vermeden.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
De meeste vegans zijn bovendien linksgeoriënteerd en niet gelovig. Wat je waarschijnlijk wel zal verbazen, is dat de gemiddelde leeftijd 42 jaar is.
Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. Je doet er juist goed aan om vlees eens wat vaker te laten staan.
1. India. Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch.
De meeste eieren in de supermarkt zijn niet bevrucht. Hiermee zijn ze dus wel vegetarisch maar niet veganistisch. Wel kan het voorkomen dat er een embryo in een ei zit, zoals duidelijk werd in dit nieuwsartikel van vorig jaar. Of zo'n ei vegetarisch is, is dus de vraag.
Een vegetariër is iemand die geen vlees, vis (ook schelp- of schaaldieren) en gevogelte eet. Er worden vaak nog wel dierlijke producten geconsumeerd waaronder eieren, melk of andere zuivelproducten. Een veganist eet geen vlees, vis en andere dierlijke producten. Dus ook geen eieren, zuivel of honing.