Veel katten hebben een stuk loshangend vel tussen de buik en achterpoten. Vaak wordt dit een hangbuikje of buikflap genoemd, wat kan suggereren dat dit door overgewicht komt. Maar klopt dit wel? In het Nederlands is er helaas geen speciaal woord voor dit “hangbuikje”.
Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Dat kunnen we met plastische chirurgie corrigeren. Bij deze operatie verwijderen we het teveel aan huid en vetweefsel van de buik. De medische term hiervoor is abdominoplastie.
Kies voor een gebalanceerd eetpatroon met voldoende groente, fruit en vezels. Denk ook aan het vermijden van suiker, bewerkt voedsel en alcohol om een slappe huid bij je buik weer strak te krijgen. Ga regelmatig naar buiten – frisse lucht kan helpen je huid te verjongen.
De buikflap of 'pouch'
Katten hebben een veel lossere huid dan veel andere dieren. Dat heb je vast al gemerkt tijdens het aaien. Het stukje huid dat (soms pas op latere leeftijd) onder hun buik hangt te bengelen, komt dus niet als een complete verrassing. Het is een perfect normaal onderdeel van het kattenlichaam.
Een buikje of dikke buik ontstaat door overgewicht of een gebrek aan beweging, maar ook hormonen, stress en erfelijke factoren kunnen een oorzaak zijn. Bij vrouwen ontstaat vaak een buikje na de zwangerschap wat er moeilijk of niet af wilt gaan met trainen of diëten.
Buikvet ontstaat door een hormonale disbalans.De hormonen die de gelijkmatige verdeling van vet over weefsel en cellen reguleren, werken dan niet goed. Het anti stresshormoon cortisol zorgt voor de opslag van vet rond de organen in de buikholte.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Wat je ziet na castratie is dat katten sneller meer gaan eten, meer dan nodig.Het risico op overgewicht en vetopslag wordt hierdoor groter, waardoor er inderdaad één en ander verandert in de buikomvang. Ook de pouch kan hierdoor gaan groeien.
Het herstel van bekkenbodem, vagina en buikwand duurt vijf tot acht weken. Het herstel van de buikwandspieren kan enkele maanden duren. Het is verstandig om snel weer te gaan bewegen (zie kopje hieronder 'Voeding en bewegen').
Na de bevalling hebben de rechte buikspieren tijd nodig om weer terug te keren naar hun originele plek. Dit kan maanden duren. In sommige gevallen is de spier die de twee rechte buikspieren met elkaar verbindt dusdanig opgerekt dat ze nooit meer sluiten en dus de diastase blijvend is.
Er bestaat een makkelijke manier om te beoordelen of je te maken hebt met los vel zonder veel vet, of dat je vetpercentage in die vellen nog te hoog ligt. Pak simpelweg met duim en wijsvinger een stukje vel en als je meer dan een paar millimeter kunt vastgrijpen zit er nog teveel vet in.
Met massage en afslankproducten kan je dit vet wegwerken en opnieuw een platte buik krijgen. De meest doeltreffende massage om buikvet aan te pakken, is knijpen-en-rollen. Knijp je vetrol stevig tussen de duim en de wijsvinger en laat de huid tussen je vingers rollen, van boven naar beneden en van beneden naar boven.
Buikvet verliezen is bijna onmogelijk als je hormonen niet in balans zijn. Meer buikvet hangt bijvoorbeeld nauw samen met een chronisch overschot aan cortisol, het stresshormoon. Hoe meer cortisol er zich in je lichaam bevindt, hoe harder het zich vastklampt aan dat beetje vet op je buik.
Om te beginnen heeft het hebben van zichtbare buikspieren te maken met je genen. Sommige mensen hebben van nature een strakke buik met zichtbare buikspieren zonder dat ze daar heel veel voor hoeven te doen. Dit is het gevolg van genen. De hoeveelheid onderhuids vet is leidend voor zichtbare buikspieren.
Buik hangt over het litteken van de keizersnede heen
Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik flink op. Er ontstaat dan een opgezette dikke buik na je keizersnede. Ook de spieren raken daaronder slapper. Helaas veert je huid na de bevalling niet gelijk weer terug naar de normale situatie.
Kort na de keizersnede heb je pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijg je pijnstillers. Je buik doet vaak pijn, niet alleen rond het litteken maar ook hoger, tot aan je navel. Bij het hechten van de huid gebruiken we meestal materiaal dat uit zichzelf oplost.
Is sterilisatie pijnlijk voor de kat? De sterilisatie of castratie is een heel eenvoudige ingreep. Je kat wordt onder narcose gebracht, zodat hij geen pijn voelt tijdens de operatie en na de operatie krijgt hij spuitjes tegen de pijn om te helpen met eventuele postoperatieve ongemakken.
Ongecastreerde katers lopen door het vechten vaker ongeneeslijke ziektes op, zoals kattenaids (FIV) en FELV. Daarnaast is het mogelijk dat ze niet thuis komen omdat ze over een groter gebied ronddwalen.
Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn.
Bij een opgeblazen gevoel, lijkt je buik uitgerekt of opgezwollen. Je ervaart hierdoor een ongemakkelijk gevoel in de buikstreek. Ook kun je een teveel aan lucht ervaren in je buik wat leidt tot winderigheid. Vaak ontstaat een opgeblazen of vol gevoel na het eten.
Het is normaal dat je wat gas in je maagdarm-kanaal hebt. Het gas raak je weer kwijt door windjes te laten. Als je echter veel gas in het maag-darmkanaal hebt dan heb je last van een opgeblazen of opgezet gevoel. Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Met een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm loop je als vrouw een verhoogd risico op o.a. hart- en vaatziektes. Vanaf 88 cm is dat een stérk verhoogd gezondheidsrisico. Een middelomtrek kleiner dan 68 cm geeft dan weer een groter risico op ondervoeding. Voor mannen liggen de waarden wat anders.