Dit is toegelaten op de bevaarbare binnenwateren in Vlaanderen, behalve op: het Kanaal Gent-Terneuzen; de vaargeul van de Beneden-Zeeschelde (het deel van de Zeeschelde stroomafwaarts van Burcht); bepaalde binnenarmen van waterwegen, zoals op de Reien in Brugge en de Afleiding van de Nete in Lier.
Een kajak vaart gemakkelijker rechtuit en behoeft minder kennis van techniek. De kano wordt vaak gebruikt als een twee- of meerpersoons boot want de kano is vaak stabieler, heeft meer ruimte en stapt gemakkelijker in maar het houden van de juiste richting is daarentegen wat moeilijker.
De bewegingen die je met je peddel maakt, verhogen de kracht in je armen, schouders, rug, borst en buik. Stap je regelmatig in je opblaas kajak? Dan zal je 'core' aanzienlijk versterken. Een goede 'core' vermindert de kans op rugpijn, verbetert de lichaamshouding én beschermt het centrale zenuwstelsel.
Een kajak is veel minder zwaar om te varen en makkelijker om recht te sturen. Ik heb zelf operaties gehad waar mijn borstspieren doorgesneden zijn. Nog steeds zijn die heel snel overbelast. Ik kan prima een uur kajakken omdat je dan een een duwende circkel beweging maakt.
Je mag bijna overal varen
Eigenlijk is het best eenvoudig. Alles mag, behalve waar het niet mag. Volgens De Vlaamse Waterweg is kanoën, kajakken, roeien en suppen toegelaten op veruit de meeste bevaarbare binnenwateren in Vlaanderen.
Nee! Kajakken is een geweldige sport voor beginners en als u eenmaal de basisvaardigheden onder de knie hebt, kunt u direct beginnen. Kajakken onder zware water- of weersomstandigheden kan natuurlijk gevaarlijk zijn. Maar ook voor kajakkers met jaren ervaring is dit niet aan te raden.
Kajakken is verboden op de Semois door het Waalse Gewest omdat het waterpeil te laag is. We moeten wachten op genoeg regendagen om het waterpeil weer te laten stijgen.
De verhouding lengte breedte van een kano bepaalt de snelheid. Hoe langer en slanker, hoe sneller de boot. De topsnelheid van een kano kan 16 km per uur zijn, in de praktijk vaar je meestal hooguit 8 km per uur.
Ook ideaal als uitje in de vakantie! Vanuit Borkel en Schaft vaar je een mooie kanotocht van 8 kilometer in ongeveer 2 uur terug naar Valkenswaard. Deze kanotocht is geschikt voor jong en oud. 8 km is een leuke afstand voor een ochtend of middagje weg.
Een zwemvest, een uv-werend shirt en een zwembroek of badpak zijn ruim voldoende. Je kunt echter ook een mouwloos wetsuit in neopreen dragen, of laarsjes om je te beschermen in het water.
Uniek: De wildwaterbaan in Hardenberg is uniek. Het is de eerste baan in Nederland die gebruik maakt van het natuurlijke verval van een rivier. De Overijsselse Vecht zorgt voor een hoogteverschil van 1,5 meter bij een baanlengte van 140 meter.
Een veelvoorkomende reden waarom kajakkers omvallen is omdat ze in slaap zijn gevallen terwijl ze te lang op het water waren. Dit gebeurt meestal op zonnige dagen wanneer u het erg warm krijgt en een dutje doet zonder te merken dat uw positie op het meer of de rivier is veranderd.
Instappen en uitstappen
Leg de peddel dwars op de oever en de boot, met de peddelsteel net achter de rand van de kuip. Met één hand houd je de peddel op de kuiprand vast, met de andere hand duw je de peddel omlaag op de kant. Dan stap je voorzichtig in.
Een kajak is een klein, spits type boot dat doorgaans enkel door spierkracht wordt voortbewogen. Kenmerkend is dat de kajak van boven dicht is met een of meer mangaten in het midden, waarbij de vaarder met de benen naar voren zit en met een dubbelbladige peddel vaart.
Wie heeft er eigenlijk voorrang? Zodra je als bestuurder van een kano, kajak of roeiboot zoveel mogelijk stuurboordwal houdt, heb je in het BPR gebied voorrang, zowel op een motorschip als op een zeilschip.
Nederland heeft veel water en is daarmee ideaal voor suppers. We hebben zowel slootjes, grachten, rivieren, meren, plassen en natuurlijk de zee. In principe mag je overal suppen, behalve op plekken waar dit nadrukkelijk verboden is. Dit staat aangegeven met borden op de plek zelf.
Je kan in clubverband kajakken of kanovaren bij de Brugse Kajakclub of VVW Brugge. Roeien kan bij de BTR en de KRB. Met eigen boot kan je gratis en zonder vergunning kajakken, kanovaren, roeien of suppen op de bevaarbare wateren in Brugge (Damse Vaart, Kanaal Gent-Oostende).
Omslaan in de kano is iets wat iedereen kan overkomen. Het is normaal. Een moment van onoplettendheid en het is gebeurd. Sommigen doen net alsof omslaan het einde van de wereld is.
Met twee gaat het prima maar ook met 3 of 4 is het goed mogelijk. Ga je alleen neem dan een kajak. Een kajak kan je ook met 2 man peddelen maar dan spetter je elkaar wel wat nat. Bij een kajak wordt je zo-wie-zo wat natter omdat er vaak wat water langs de steel op je broek loopt.
Als uw kajak water opneemt, a natte uitgang kan je redden van zinken en verdrinken. Controleer eerst of de situatie echt een noodgeval is. Als je in een groep andere roeiers zit, roep dan "man overboord" of iets anders dat op een noodgeval wijst naar je mede-vaarders.