Oorsmeer (cerumen) is een kleverige, vette afscheiding in je oor en kan geel of bruin van kleur zijn. Oorsmeer is een mengsel van talg, haartjes en afgestoten huidschilfers. Het bevindt zich in het buitenste deel van je gehoorgang, waar het ook wordt gemaakt.
Het in Nederland (Kaukasische ras) meest voorkomende natte oorsmeer verandert van kleur en consistentie als het ouder wordt; van ´smeuïge´ goudgele droge oorsmeervlokken, via een stadium van plakkerig bruin oorsmeer naar hard donker (zwart) korrelig oorsmeer. Droog oorsmeer is vanaf het ontstaan hard en brokkelig.
Hoe ziet oorsmeer eruit? Oorsmeer ziet er misschien niet zo fris uit, maar in de meeste gevallen is er niets mee aan de hand en kun je het lekker laten zitten. Cerumen ziet er bij iedereen anders uit. Het kan een lichtbruine, donkerbruine of zelfs bijna zwarte kleur hebben.
Normaal gesproken droogt oorsmeer na verloop van tijd uit, verkleurt naar geel tot donkerbruin en wordt door de haartjes in de gehoorgang naar buiten gewerkt. Oren zijn dus zelfreinigend. In het geval van overmatig oorsmeer, wordt er een teveel aan oorsmeer geproduceerd en hoopt het op.
behandelingen. Regelmatige reiniging van de gehoorgangen door de huisarts of KNO-arts voorkomt problematische ophoping van oorsmeer. Als de gehoorgang te nauw is kan deze door middel van een kleine ingreep ruimer gemaakt worden, (een gehoorgangplastiek, meatoplastiek) waardoor de afvoer van cerumen gemakkelijker wordt.
geen wattenstaafjes te gebruiken. elke week de ingang van het oor te reinigen met een licht vochtige doek.
Je oren schoonmaken met warm water of een zoutoplossing
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog.
Verwijder alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang. Ga dus niet met het wattenstaafje diep in het oor zitten wroeten. Zo druk je oorsmeer verder weg en komen bacteriën misschien op dunne plekken huid terecht. Dit kan schadelijk zijn, het leidt tot ontstekingen.
Andere oorzaken voor slecht horen zijn:Een verstopt oor, door bijvoorbeeld oorsmeer.
Laat uw huisarts dan controleren of dat door een prop oorsmeer komt. Als dat zo is, kunt u uw oor laten uitspuiten. Doe in de 3 dagen voor het uitspuiten dit: doe 2 keer per dag een paar druppeltjes slaolie, olijfolie of water in uw oor. Uw oor wordt uitgespoten met lauw water.
Hoe kan je het herkennen? Wanneer een oorsmeerprop de uitwendige gehoorgang (bijna) volledig afsluit, kun je aan die kant minder goed horen (verlies van 10 tot 30 decibel). Je kunt het gevoel hebben dat het oor dichtzit, of abnormale gehoorsensaties (bv. zoemend geluid), jeuk en/of duizeligheid ondervinden.
Oorsmeer is iets heel normaals en heeft zelfs belangrijke functies voor je gehoorgang: Het beschermt je gehoorgang tegen vocht, stof en vuil van buitenaf. Het beschermt de kwetsbare huid in je gehoorgang tegen uitdroging. Het zorgt voor de afweer van bacteriën en schimmels.
Om de vorming van een oorprop te voorkomen, is het eenvoudigweg aan te raden om een regelmatige oorhygiëne te hanteren ! Maak er een gewoonte van om uw oren 2 tot 3 keer per week grondig te reinigen wat helpt om overtollig oorsmeer te verwijderen en zo de in de gehoorgang aanwezige hoeveelheid te reguleren.
In het kort
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Constant rode oren kunnen een gevolg zijn van hoge bloeddruk, een ontsteking, overmatig alcoholgebruik, koorts of opvliegers. Bovendien kan een huidaandoening een veroorzaker zijn van rode lichaamsdelen.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Categorieën van gehoorverlies:
0-20 decibel: normaal gehoor. Verlies van 20-40 decibel: licht gehoorverlies. Verlies van 40-60 decibel: matig gehoorverlies. Verlies van 60-90 decibel: ernstig gehoorverlies.
U hoort 'bijgeluiden', zoals piepen, ruisen of brommen. Dit is oorsuizen. Slecht horen kan samengaan met oorsuizen. U hoort opeens aan 1 oor ineens niets of bijna niets meer.
Oorsmeer kan het oor verstoppen en dicht doen laten aanvoelen. Het trommelvlies kan ingetrokken zijn door een verkoudheid. Er kan water of shampoo in het oor zitten waardoor het oor verstopt zit. Ook kan een oor dichtzitten door drukverschillen tijdens rijden in de bergen of vliegen.
De ontsmettende werking van azijnzuur kan namelijk helpen tegen de ontsteking. Gebruik echter geen pure azijn in je oor: de concentratie azijnzuur is dan te hoog en veroorzaakt juist irritatie. Azijnzuur in een zelfgemaakt mengsel kan je wel helpen oorpijn te voorkomen en te verhelpen.
Is het gebruik van wattenstaafjes gevaarlijk? “Veel mensen gebruiken wattenstaafjes om zichtbaar oorsmeer in de oren te verwijderen.Wat echter vaak gebeurt, is dat men het oorsmeer hierdoor juist verder de gehoorgang in duwt. Met als gevolg een oorsmeerprop in de gehoorgang, waardoor je gehoor vermindert.
Het wordt aanbevolen om 2 keer in het oor te sprayen: de 1e spray is om het oor te bevochtigen, de 2e voor reiniging van het oor. Herhaal de behandeling voor het andere oor, door het hoofd naar links te buigen. Verwijder indien nodig het overtollige vloeistof met een watje.
Het gebruiken van Audispray is de beste en veiligste methode om uw oren schoon te houden. Wattenstaafjes drukken het oorsmeer juist dieper in de gehoorgang, waardoor problemen en ontstekingen kunnen ontstaan. Met Audispray oorspray lost het overtollige oorsmeer eenvoudig op en maakt de oren schoon.
Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken.
Daarnaast heeft het bacteriewerende eigenschappen en kan het dus infecties voorkomen. Oorsmeer houdt ook de huid in je gehoorgang soepel en voorkomt dat die uitdroogt. Het is dus absoluut niet de bedoeling dat je het weghaalt, zeker niet dagelijks!