Je fleece stop je beter niet in de droogkast. Een fleece droogt heel snel en doet dat het liefst buiten aan de waslijn of binnen op een droogrek, niet te dicht bij een warmtebron. Strijken is verloren moeite, aangezien fleece van nature onkreukbaar is. Doe je het toch, zet je strijkijzer op de laagste temperatuur.
Was je fleece kleding niet met katoenen kleding, anders ontstaan er pluisjes. Was fleece kleding samen met synthetische kleding van polyester en nylon. Check het waslabel voor de juiste temperatuur (best niet meer dan 30° of 40°). Was de fleece kleding met een mild wasmiddel en gebruik geen wasverzachter.
Je plaid drogen
En als je toch liever een droger gebruikt, laat je de droogkast best draaien tot jouw plaid voor tachtig procent droog is, om te voorkomen dat ie krimpt.
Je mag polyester in de droger doen op een lage temperatuur. Ons advies is echter om kleding niet in de droger te doen maar hangend te laten drogen. De stof droogt super snel, en als je kleding ophangt komen er minder kreukels in. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook in de energiekosten.
Steek het voor de zekerheid in een (grote) waszak voor je het in de trommel stopt. Je wast best op niet al te hoge temperatuur en het is ook een goed idee om te kiezen voor een programma voor fijne was. Een dekentje in fleece spoel je best met een scheutje wasverzachter, zodat het niet antistatisch wordt.
Om welke stoffen gaat het dan? 'Dat zijn er best veel. Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Het meest hygiënisch is om je hoezen zoals die van je kussens en dekens in elk geval 1 keer per week te wassen. In hoezen en slopen zitten de meeste bacteriën omdat deze het eerst in contact komen met je huid, daarom is het het beste deze vaker te wassen en dan in elk geval 1 keer per 2 weken.
Een plaid is vaak gemaakt van 100% polyester fleece. Een synthetisch materiaal dat sterk isoleert en daardoor perfect dienst doet bij kou. Fleece houdt de warmte uitstekend vast én het voelt heerlijk zacht en comfortabel aan. Een fleece plaid is naast een mooie accessoire in huis ook erg functioneel.
Strijk je fleece niet met een strijkijzer. Fleece is namelijk niet bestand tegen hogere temperaturen, omdat hierdoor de kunststofvezels samentrekken. Hierdoor plakt het aan je strijkijzer en kan je fleeceproduct direct de prullenbak in.
Dekens drogen
Wollen dekens kun je niet drogen in de droger, die zul je dus moeten ophangen. Pak een paar wasknijpers en hang het lekker op in de buitenlucht. Donzen dekens kun je met een paar tennisballen in de droger drogen. Als je niet die muffe geur wilt, zorg er dan voor dat je dekens echt goed droog zijn.
Ontbijt je bijvoorbeeld dagelijks in je badjas, dan kun je hem het beste om de 2 à 3 dagen wassen. Een katoenen badjas die gebruikt wordt om na het baden of douchen te dragen kun je het beste om de dag wassen.
Geef je fleece de best mogelijke zorg en was deze thuis. De beste resultaten komen van een warme wasbeurt met een mild wasmiddel en geen wasverzachter. Fleece is goed in het absorberen van water, dus zorg ervoor dat je de extra spoeloptie selecteert om alle wasmiddelresten te verwijderen.
Wanneer fleece in aanraking komt met hoge temperaturen kan de plaid gaan krimpen. Gebruik geen wasverzachter. Het gebruik van wasverzachter zorgt er voor dat jouw plaid minder goed isoleert en dus minder warmte vasthoudt. Stop jouw fleece plaid niet in de droger.
Als u uw plaid in de wasmachine doet raden wij aan om hem op 30 graden te wassen. Als het fleece deken op een hogere temperatuur gewassen wordt is de kans groot dat hij er minder mooi uitkomt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Warme fleece deken. Fleece is een zachte polyester stof en voelt heerlijk warm aan. Een fleece deken biedt de nodige warmte, doordat de breiwijze van het synthetische materiaal voor sterke isolatie zorgt. Een fleece plaid lijkt niet alleen op een wollige kleedje, zo voelt het ook aan.
Een cashmere plaid is zonder twijfel heel warm. Cashmere wol kan wel acht keer warmer zijn dan gewone schapenwol. Alpacawol is dertig procent warmer dan schapenwol. Maar een schapenwollen deken is veel dikker dan een alpaca plaid en ook hartstikke warm.
Plaids of dekens van merino wol of lamswol kan je wassen op een wolwasprogramma. Was niet warmer dan 30 graden. Chenille dekens kunnen op 40 graden gewassen worden. Gebruik niet de droger en ook geen wasverzachter of blekende middelen.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Dit veroorzaakt overmatige wrijving, die je kleding na verloop van tijd kan beschadigen. Zorg ervoor dat je hoodie genoeg bewegingsruimte heeft in de wasmachine. Op de droger vertrouwen: droog kleding altijd aan de lucht, aangezien dat een mildere manier is om materialen zacht te houden en krimpen te voorkomen.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.