Terwijl sommige mensen baat hebben bij de ontstekingsremmende eigenschappen van bepaalde zuivelproducten, zoals gefermenteerde yoghurt, kunnen anderen met een gevoeligheid voor lactose of melkeiwitten een toename van ontstekingsreacties ervaren. Dergelijke reacties kunnen de symptomen van artrose verergeren.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Citrusvruchten bij reuma
Van citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen wordt weleens gedacht dat het niet goed is bij reuma. Dit komt omdat het zure vruchten zijn, en bij reuma is het belangrijk dat het lichaam niet verzuurt.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Het beheersen van pijn bij artrose is essentieel voor de algehele kwaliteit van leven van patiënten. Daarom kan het beschermende effect van cafeïne op gewrichtsziekten een belangrijke rol spelen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met artrose.
Melk, kaas en yoghurt zijn goede voedingsbronnen, maar ze bevatten een proteïne die weefsels rond uw gewrichten kan irriteren . Voedingsmiddelen die u kunt overwegen als niet-inflammatoire vervangers zijn spinazie, notenboter, tofu, bonen, linzen en quinoa.
Alternatieve behandelingen bij reuma zoals artrose
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Andere groente- en fruitsoorten die soms aangeraden worden om ontstekingen te bestrijden, zijn citrusvruchten, vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten als vitamine C en E, en tomaten omdat ze lycopeen bevatten, ook een sterke antioxidant.
Welke medicijnen worden gebruikt bij Gewrichtspijn? De pijnstiller paracetamol is het medicijn van eerste keuze bij gewrichtspijn. Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne.
Het kraakbeen van de gewrichten wordt daarnaast dunner, onder andere door de slijtage van jarenlange beweging. Ligamenten en pezen worden minder elastisch, waardoor gewrichten strak of stijf aanvoelen. De meeste mensen worden dus minder soepel.
Een goede hydratatie kan ook helpen om ontstekingen te verminderen, wat belangrijk is voor het verlichten van de symptomen van artrose. Probeer dagelijks voldoende water te drinken (6-9 glazen water per dag), en overweeg om infusies met fruit of kruiden toe te voegen voor extra smaak en voordelen.
Omega-3-vetzuren
Dit gezonde vet is te vinden in voedingsmiddelen zoals vis, noten en in voedingssupplementen zoals visolie. Omega-3-vetzuren verminderen ontstekingen en stijfheid. Onderzoeken tonen aan dat mensen die omega-3-rijke voedingsmiddelen aten of een visoliesupplement namen, minder last hadden van gewrichtspijn.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.