Verwarm de frituurolie tot 175 °C. Vul de mand met één laag kroketten (geen kroketten op elkaar leggen). Bak gedurende 3 tot 4 minuten goudgeel. Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten.
Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten.
Temperatuur op 180° C
Is de pan te heet dan wordt de korst sneller bruin, waardoor de croquet klaar lijkt maar de ragout nog koud kan zijn. Bij bereiding op 180° C krijg je de Van Dobben croquetten en bitterballen precies zoals ze moeten zijn.
Verse kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Vacuümverpakte kroketten: open de verpakking 1 uur voor gebruik en bak de kroketten vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten.
Als een kroket te lang of op een te hoge temperatuur in het frituurvet zit dan kan deze knappen. Lees daarom altijd goed wat de bereiding van de kroket is. Dit kan namelijk per merk verschillen. Om de bereidingstijd te verminderen kunt u de kroketten ook eerst ontdooien.
Verhit de pan en controleer de temperatuur. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een houten lepel in de pan zetten. Zodra zich belletjes vormen rond de lepel, dan is de pan heet genoeg. Leg de kroketten in de pan en bak ze goudbruin, Ik bakte er acht per keer.
Kroket kun je natuurlijk bakken in een friteuse, maar ook gewoon in olie in een pan.
Je kroket komt tijdens het frituren vanaf 110°C onder stevige druk te staan. Binnenin ontstaat er stoom (afhankelijk van het aantal toegevoegd vocht). De deskundig aangebracht korst zal die druk aankunnen als er genoeg vet zit in je ketel.
1. Rijstkorrel. Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Frituur in vloeibare frituurolie bij 180ºC. Niet te veel tegelijk; wij adviseren maximaal 1 kroket of 3 bitterballen per liter frituurolie. Voor de perfecte smaakbeleving laat je de Grootmeesters een minuutje rusten na frituren.
Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Gezond frituren doe je bij een temperatuur tussen de 150 en 175 °C. Als de temperatuur van het frituurvet te laag is, nemen producten meer vet op en bestaat de kans dat het eten niet gaar is. Bak ook niet te heet. Dan verbrandt de buitenkant terwijl de binnenkant niet gaar of nog bevroren is.
Eerst ontdooien of bevroren frituren? Het lekkerste resultaat krijg je als de kroket ontdooit is. Haal de kroketten uit de vriezer en laat ze ontdooien in de koelkast. Doe dit maximaal 24 uur tevoren.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
De gemiddelde kroket heeft een lengte van 10,5 centimeter en een diameter van 3 centimeter. Daarmee is de inhoud 74 kubieke centimeter en daarmee is hij kleiner dan een frikandel.
De eerste keer dat de frieten het vet in duiken, moet de temperatuur rond 160ºC zijn. Bak de frieten ongeveer 4 à 5 minuten, zodat ze wel gaar maar niet goudbruin zijn. Daarna laat je de frieten uitlekken, voordat ze voor de tweede maal het vet in gaan. Houd ze een half uur apart totdat ze op kamertemperatuur zijn.
175°C | 4 min. Ontdooid: 2 minuten. Bij voorkeur frituren in olie.
Een slecht gepaneerde kroket heeft evenveel kans om te barsten als het gebruik van te vochtige puree. Druk het paneermeel goed aan zonder de kroketten te vervormen en plaats de kroketten op een bord zonder dat ze elkaar raken. Begint het paneermeel te klonteren dien je deze te vervangen.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Het zal je niet ontgaan zijn dat onze bitterbal een ronde variant is van de kroket. En die hebben we hoogstwaarschijnlijk te danken aan de Fransen. De kok van Lodewijk XIV schreef in 1705 een kookboek, Le Cuisinier Royal et Bougeois.
Een kroket kan op veel verschillende manieren gevuld worden. Hier kun je geheel je eigen draai aan geven. Zo zijn er vlees-, kaas- en groentekroketten. De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees.
Volgens de verpakkingen zit er gemiddeld 10% vlees in de kroketten, maar in 13 van de 15 gevallen is een groot deel niet traceerbaar. In de Markant, Perfekt, Plus en Beckers rundvleeskroketten treft de Consumentenbond zelfs maar 1,5 gram vlees aan, in plaats van de 10,5 gram die het etiket belooft.