Wat als partner huis niet wil verkopen?

Zelf verkopen U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheidingswinkel.nl

Wat als partner niet uitgekocht wil worden?

Als je ex niet mee wil werken, kun je via een advocaat aan de rechter vragen om de verkoop af te dwingen in een kort geding. De rechter kan jou dan vervangende toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidingsinformatie.nl

Wat te doen als je ex het huis niet wil verkopen?

Verkoop afdwingen via de rechter

Wil jij de woning verkopen, maar wil de ex niet meewerken en kan hij/zij de hypotheek ook niet overnemen? In dat geval kan je de verkoop van de woning afdwingen via de rechter. Je vraagt de rechter dan om vervangende toestemming te geven voor de verkoop van de woning.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheiding-wijzer.nl

Kan je huis verkopen zonder toestemming van je partner?

U kunt uw huis wel verkopen zonder toestemming van uw partner wanneer de woning alleen op uw naam woont en er een samenlevingscontract is zonder hierin opgenomen voorwaarden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sonsrealestate.nl

Kan partner uitkopen weigeren?

Kan je uitkopen weigeren? Kun je het uitkopen huis weigeren? Zeker! Je kunt er voor kiezen om je te laten uitkopen door je ex-partner of gezamenlijk het koophuis te verkopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgelooschscheiden.nl

How Can I Sell a Joint Ownership Property When My Partner Does Not Want To Sell?

38 gerelateerde vragen gevonden

Wie heeft het meeste recht op de woning bij scheiding?

Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheiding-wijzer.nl

Wat moet je betalen als je je partner uitkoopt?

Als u in het huis blijft wonen, koopt u het aandeel van uw ex-partner in de eigen woning. In dat geval gelden alle normale belastingregels voor de koopwoning. U moet vanaf dat moment het volledige aandeel in uw woning opgeven bij uw aangifte. Over dit deel wordt voor u het eigenwoningforfait berekend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Kan je ex je verplichten je huis te verkopen?

U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW.Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheidingswinkel.nl

Kan ik iemand uit mijn koophuis zetten?

Als je een koophuis hebt is het uiteraard toegestaan om iemand bij je te laten wonen. Wanneer er geen sprake is van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract en als deze persoon ook geen mede-eigenaar is van de koopwoning, kan je de inwoner vragen te vertrekken wanneer je dat wil.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtswinkelrotterdam.nl

Wat als langstlevende huis verkoopt?

Na het overlijden van de langstlevende ouder kunnen de erfgenamen het huis gezamenlijk verkopen. Wanneer één van de erfgenamen de woning wil kopen, moet hij of zij de andere erfgenamen uitkopen. Er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd als één van de erfgenamen de woning overneemt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pandinzicht.com

Kan je partner je zomaar op straat zetten?

Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken. Ook indien uw partner volledig eigenaar is van de woning, mag uw partner u niet zomaar op straat zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheidingswinkel.nl

Hoe krijg ik mijn partner het huis uit?

Als één van de partners eigenaar is en je bent feitelijk samenwonend, dan kan die de andere partner uit huis zetten. Als je wettelijk samenwonend bent, dan kan dit niet. Als wettelijk samenwonende kun je de familierechtbank vragen om dringende en voorlopige maatregelen. Dit kan als feitelijk samenwonende niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gidsvoorgezinnen.be

Hoe lang mag ex in woning blijven?

Na de echtscheiding

Vanaf het moment waarop de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven bij de gemeente, kan je ex een alleenrecht hebben voor de duur van zes maanden om in de woning te verblijven zonder dat jij daar mag komen. Dat kan de rechter toewijzen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eigenadvocaatbijechtscheiding.nl

Kun je scheiden als je huis nog niet verkocht is?

Kunt of wilt u het huis niet verkopen? Dan kunt u beiden eigenaar blijven en afspreken wie er mag wonen en wie de hypotheek betaalt. U kunt dit ook tijdelijk afspreken. Het kan redelijk zijn dat de partner die blijft, de hypotheek betaalt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Heeft ex partner recht op overwaarde huis?

Ziet de vertrekkende partner daar nog iets van terug? Het verlossende antwoord op die vraag: zeker wel, mits het huis op naam van jullie allebei staat.Dan hebben jullie ieder recht op een deel van de overwaarde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanbruggen.nl

Hoe kom je aan een woning als je gaat scheiden?

Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring (wat 'voorrang' betekent) aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft iemand niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft hij of zij binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verder-online.nl

Wat als je je ex niet kunt uitkopen?

Kun je of wil je je partner niet uitkopen? Dan kun je de koopwoning in gezamenlijk eigendom aanhouden. Dat kan voor maximaal 5 jaar. Je moet dan wel duidelijke afspraken maken wie er mag wonen en wie de hypotheek en de gebruikerslasten betaalt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidingsinformatie.nl

Wie betaalt de hypotheek bij scheiding?

De eigenaarslasten, zoals de hypotheekrente en de verzekeringen blijf je vaak wel samen (50/50) voldoen totdat de echtscheiding geregeld is en alles is verdeeld. Daarnaast is het mogelijk om af te spreken dat de gebruiker van de woning aan de niet-gebruiker een redelijke vergoeding betaalt, de gebruikersvergoeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheiding.nl

Wat als partner huis verlaat?

Als jullie beiden eigenaar van de woning zijn, kun je de woning verlaten zonder je rechten te verliezen. Om het eigendom van een woning over te dragen, zul je namelijk eerst naar de notaris moeten en de overdracht in de openbare registers laten zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scheidingsinformatie.nl

Kan ik mijn ex-partner uit huis zetten?

De rechter heeft de mogelijkheid om de ex-partner te dwingen de woning te verlaten. De rechter kan bijvoorbeeld een dwangsom opleggen voor iedere dag dat de ex-partner het huis niet verlaat. Als beiden partners eigenaar van de woning zijn, kan de een niet zomaar uit het huis worden gezet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheidingswinkel.nl

Hoe lang ben je verantwoordelijk voor je ex?

Onderhoudsplicht na scheiding

Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe vaak gaat een verkoop van een huis niet door?

Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cournot.nl

Wie betaalt notariskosten bij uitkoop woning?

De totale kost om je partner uit te kopen wordt bepaald door de uitkoopsom van de woning, het bedrag dat nog afbetaald moet worden van de lopende lening, de verdeeltaks en de notariskosten. We lichten deze kosten verder toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onesto.vlaanderen

Hoe bereken je de uitkoopsom?

De berekening van een uitkoopsom gebeurt door de resterende hypotheek van de woningwaarde af te trekken. Is jullie woning meer waard dan de hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. De partner die in de woning blijft wonen betaalt in de meeste gevallen een deel van die overwaarde aan de partner die de woning verlaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgelooschscheiden.nl

Wat als je geen geld hebt om te scheiden?

Bij onvoldoende inkomen na een scheiding kunt u naar de gemeente stappen om een bijstandsuitkering aan te vragen via de Wet Werk en Bijstand. Beschikt u over vermogen, bijvoorbeeld spaargeld, dan hebt u mogelijk geen recht op bijstand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mediator-zoeken.nl

Populaire vragen