Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Kies het wasprogramma extra “spoel en centrifugeer ronde” op de wasmachine. Dekens kun je het beste wassen op 60 graden, hierdoor sterven alle bacteriën, huismijten en luizen. Controleer wel of je dekens dit aankunnen op het wasetiket. Na een wasbeurt heb je weer lekker schone dekens!
Hoeslakens adviseren wij zoveel mogelijk te wassen op lage temperaturen (30 of 40 graden) en met vloeibaar wasmiddel. 60 graden of 90 graden mag voor veel producten wel, maar geeft versnelde slijtage. Check altijd de was instructie van het product om te kijken op welke temperaturen het gewassen kan worden.
Katoen kastdroog is het 'standaard' programma dat je het vaakst zult gebruiken. Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Beddengoed samen met handdoeken wassen
Je zou denken dat het geen kwaad kan, omdat je beide op dezelfde temperatuur wast, maar voor de levensduur van je beddengoed is dit niet bevorderlijk. De handdoeken geven namelijk pluisjes af die, vooral tijdens het drogen, aan je beddengoed blijven kleven.
Donzen en synthetische kussens kun je gewoon in de wasmachine wassen. Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op 60 graden.
Wassen op 60° C is perfect om keukenhanddoeken, schotelvodden of beddengoed weer kraaknet te krijgen. Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat dit wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt. Ook sportsokken of wit ondergoed was je op 60° C.
Katoen: Standaard wasprogramma voor katoen en linnen. Synthetisch: Programma voor kleding dat niet van natuurlijk materiaal is gemaakt zoals Nylon en Polyester. Het is aan te raden je wasmachine op dit programma maar voor de helft te vullen.
(Mensen tussen de 24-35 wassen ook 2,63 per week, maar zitten vaak in de kleine kinderen.) CBS (2016) geeft aan dat we per persoon gemiddeld 0,24 keer per dag wassen. Dat kom bij een 2 persoonshuishouden neer op 3,36 x per week.
Een katoenen, synthetisch of donzen dekbed mag op maximaal 40 graden gewassen worden. Kies voor de zekerheid 30 graden. Selecteer het wasprogramma voor fijne was, zodat het dekbed kort gewassen en niet hard gecentrifugeerd wordt.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
Op hoeveel graden moet je beddengoed wassen? Je kunt beddengoed op 60 graden wassen. Bij 60 graden gaan de meeste bacteriën dood en dus is deze temperatuur goed voor een hygiënisch schoon bed. Was nieuwe lakens eerst een paar keer op 40 graden zodat ze niet krimpen.
Idealiter doe je dit twee keer per maand, maar om het in je systeem te krijgen kun je bijvoorbeeld beginnen met zo nu en dan handdoeken of katoenen beddengoed te wassen op 90 graden.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.