1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Waterkolom 1.000 - 5.000mm: bestand tegen lichte regen
Regenkleding met een waterkolom tot 5.000mm beschermt tegen lichte regenval. Draag je op deze kleding bijvoorbeeld een rugtas, dan krijg je te maken met extra druk op de stof met doorlekken tot gevolg.
Bij een waterkolom van 3.000 mm wil dat dus zeggen dat het materiaal pas lekt wanneer het onder druk staat van 3 meter water. Wanneer je een tent wil kopen houd er dan rekening mee of je de tent intensief wil gaan gebruiken.
Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water. Met andere woorden: het materiaal in dit voorbeeld is tot een druk van 10.000 mm waterdicht.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
5 ATM, 5 Bar, 50 meter
Met dit horloge kun je zwemmen aan het wateroppervlak en douchen, mits je het horloge geen grote temperatuurverschillen later doormaken. Het horloge kan echter niet tegen hoge waterdruk, dus houd het niet om als je gaat duiken of snorkelen.
2000 – 3000 mm: Waterdicht, maar bij zware buien kan er echter water naar binnen sijpelen. 3000 – 5000 mm: Volledig waterdicht. De tas blijft zelfs bij hevige regenbuien droog. 5000 – 8000 mm of meer: Extreem waterdicht.
Gore-Tex® of Sympatex) met een extra DWR-laag aan de buitenkant. Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan daarentegen blijft altijd behouden zelfs na verschillende wasbeurten.
De waterkolom is een belangrijke maatstaf voor het bepalen van de waterdichtheid van textiel: het is de hoeveelheid water (in mm per cm2) die op de stof kan staan voordat het materiaal doorlekt. Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt.
Vaude Luminum Regenjas
De Luminum heeft een waterkolom van 10.000 millimeter en is dus compleet waterdicht. Wat opvalt, is het uitstekende ademende vermogen van dit regenjack. Dit is fijn als je wat vaker in de regen op de fiets zit. De pasvorm van de Luminum is ook goed: niet te ruim, maar ook niet te strak.
Statistisch gezien wordt een materiaal al waterdicht genoemd bij een waterkolom van 800 mm. Door een aantal aspecten (o.a. wisselende weersomstandigheden en langdurig gebruik) wordt algemeen gesteld dat een tentdoek met een waterkolom van 2.000 mm waterdicht is en ook bij een langdurige regenbui waterafstotend blijft.
Een jas die waterdicht is houdt altijd water tegen. Dus het maakt niet uit hoeveel het regent, of hoe lang je al door de regen loopt, je blijft droog. Ook waterdichte jassen houden de wind tegen.
1: Waterdicht of waterafstotend
Simpel gezegd houden waterafstotende jassen korte tijd regen tegen. Waterdichte jassen doen dat voor een lange tijd. Ga je voor waterdicht, dan kun je kiezen voor een jas met een membraan (een laagje aan de binnenkant) of eentje met een coating (een laagje aan de buitenkant).
Ga in zo'n geval voor een jas met een waterkolom van 15.000 tot 20.000 mm. Die biedt goede bescherming tegen (langdurige) regen. Wanneer je zware tochten maakt, heb je behoefte aan een robuuste jas die je dagenlang droog kan houden. Een jas met een waterkolom boven de 20.000 mm is in zo'n geval de juiste keuze.
De 'K' is een afkorting van het Griekse woord 'kilo', dat 'duizend' betekent. Een jas met een 10K waterdichtheid heeft dus een waterdichtheid van 10.000 mm. Dit getal geeft aan hoe waterdicht je ski- en snowboardkleding is.
Het regenpak dat je het best kunt kopen voor op de fiets is bij uitstek het Greenlands regenpak. Hij heeft een zwarte kleur met reflecterende diagonale streep om in het donker op te vallen en is zowel voor mannen als vrouwen geschikt. Een unisex exemplaar dus, wel zo praktisch. Er zijn meerdere maten beschikbaar.
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Bij zwemmen of duiken neemt de druk bijvoorbeeld toe, omdat uw arm sneller door het water beweegt. Vanaf 10 ATM is het daarom zeker te zeggen dat het horloge geschikt is om mee te zwemmen.
100 meters/ 10 ATM/ 10 BAR
Geschikt om mee te zwemmen en snorkelen.
Met een smartwatch met IP-X7 of IP67 kun je niet zwemmen of douchen. De kans dat hij dan kapot gaat is reëel. Laat je hem een keer in een emmer water vallen, dan is er niets aan de hand. Je mag er ook niet vanuit gaan dat je hem onder een stromende kraan kunt houden.
Geen enkel horloge is absoluut waterdicht. Vandaar dat de term 'waterproof' (waterdicht) sinds de jaren '60 officieel heeft plaatsgemaakt voor 'water resistant' (waterbestendig). In de praktijk worden beide termen echter nogal eens naast elkaar gebruikt.
Een parka is stijlvolle, wind- en waterdichte en warme jas met een capuchon die perfect is voor gelegenheden waar je er wat netter uit moet zien.