Zaadcellen moeten een lange reis afleggen van de vagina, waar de zaadlozing plaatsvindt, naar de eileiders. Deze reis duurt 12 tot 24 uur. Hoewel er zeer snelle zaadcellen zijn die al na een uur in de eileider aankomen.
Bij een normale menstruatiecyclus van 28 dagen is de eisprong 14 dagen na de eerste dag van de laatste ongesteldheid. Bevruchting - Meestal vindt de bevruchting binnen 12 uur na de eisprong plaats. Innesteling - De innesteling gebeurt meestal 9 dagen na je eisprong.
Het zaad van je partner blijft ongeveer drie dagen in jouw lichaam in leven. Drie dagen na het vrijen kun je dus nog steeds bevrucht worden. Hierna heb je weer nieuwe zaadcellen van je partner nodig.
Het beste kun je een zwangerschapstest doen. HCG (het zwangerschapshormoon) gemaakt door de placenta kan gedetecteerd worden in je urine. Er zijn verschillende testen op de markt, met smileys, plusjes, twee streepjes of met de tekst zwanger/niet zwanger. Zo zie je vaak al binnen enkele minuten of je zwanger bent.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.
Kies het juiste standje tijdens het vrijen, liefst het standje waarin zaad het dichtst bij de baarmoeder komt en blijft. De klassieke “missionarishouding” (de man ligt boven en de vrouw onder) is daarom een goede positie. Na het vrijen blijf je als vrouw liever nog even liggen, met een kussen onder je bekken.
Symptoom 3: Innestelingsbloeding duurt minder lang
Bij sommige vrouwen duurt het drie dagen, bij anderen wel zeven. Een innestelingsbloeding kan een paar uur tot drie volle dagen aanhouden. Langer dan dat komt vrijwel niet voor.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
Veel vrouwen zijn misselijk in het begin van de zwangerschap. Zelfs in deze eerste week na de bevruchting kun je al misselijk zijn. Vervelend, maar wel een leuk teken!
Levensduur van sperma
In de vagina, baarmoeder en eileiders kunnen zaadcellen nog zo'n drie dagen overleven. Zaadcellen blijven na de zaadlozing nog ongeveer 48 uur vruchtbaar. Heb je dus een dag voor je meest vruchtbare dagen gevreeën, dan kan je alsnog zwanger worden.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Tussen de 20e en 24e week beginnen beginnen vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, hun baby voor het eerst te voelen. Bij een volgende zwangerschap, kan dit al vanaf 18 weken. Dit komt doordat moeders op dat moment weten wat ze moeten voelen. Het wordt vaak beschreven als een kriebelend gevoel of als vlinders.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Hoewel er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrijkomen, zal slechts 10% de eileider bereiken. Daarvan zal maar één zaadcel de eicel ook daadwerkelijk kunnen bevruchten.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
De man moet zorgen dat hij de penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina houdt, zodat er zo min mogelijk zaad wegdrupt. Na het terugtrekken van zijn penis, kan de man de schaamlippen van de vrouw zacht samendrukken om zoveel mogelijk zaad binnen te houden.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar. Wij adviseren dan ook om op de avond van de positieve test gemeenschap te hebben.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert.