Verwarm je strijkbout (liefst met gladde zool) 5 minuten voor op 160-170 graden (niet heter!!) * en zet de stoom uit.
Een bolletje betekent een lage temperatuur (110 graden), twee bolletjes een middelmatige temperatuur (150 graden) en drie bolletjes maximale warmte (200 graden). Strijk katoen op een hoge temperatuur terwijl de stof nog wat vochtig is.
Automatische temperatuurregeling
Het strijkijzer herkent zelf de stof die je gaat strijken en past daar automatisch de temperatuur, maar ook de stoomfunctie op aan. Alles wordt automatisch ingesteld en het maakt dus niet uit of je eerst een dikke jeans strijkt en daarna een zijden blouse.
Om op een optimale manier je kleren te strijken, kies je best voor een strijkijzer van minstens 1200 à 1400 watt. Maar het maximum zal, zoals mijn voorganger al heeft aangegeven, zo rond de 180 tot 200°c liggen.
150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur. Lage temperatuur (max. 110°): Erg delicate stoffen zoals zijde strijk je op de laagste temperatuur zonder het gebruik van stoom.
Als je kreukels hebt in polyester kan je deze op een lagere temperatuur (tot 110°C) strijken. Om jezelf strijkwerk te besparen, raden we je aan om je kleding op te hangen. Je hoeft polyester dan niet te strijken, omdat het een kreukvrije stof is.
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Een strijkijzer wat niet uitgezet wordt, kan dus brand veroorzaken. Zo ook dat elektrische kacheltje, waarmee de zolder even opgewarmd wordt voor de komst van logés. Met een slordige 1500 Watt aan vermogen kan een slechte stekkerverbinding zorgen voor brand…
Hoe werkt de PerfectCare Elite? Dankzij OptimalTEMP technologie strijk je met de Philips PerfectCare Elite stoomgenerator altijd op de perfecte temperatuur. Hierdoor kun je zowel natuurlijke stoffen als synthetisch materiaal strijken zonder de temperatuur aan te passen. Eén stand voor alle stoffen dus.
Tefal SV8055 Anti-Calc - Als gebruiksgemak bij jou bovenaan staat, kies dan voor dit strijkijzer. Philips Azur Avanced - Strijk je niet veel, maar wil je wel goede resultaten, dan is dit strijkijzer ideaal voor jou.
Hoe krachtiger de stoomstoot, hoe makkelijker het strijken gaat. Bij veel stoomstrijkijzers kun je de hoeveelheid stoom die je nodig hebt zelf bepalen per kledingstuk. Het handige van een reisstrijkijzer is dat deze bij het handvat opgeklapt kan worden en zo eenvoudig mee te nemen is.
De gemakkelijkste manier om het wasgoed te strijken is als de was nog een beetje vochtig is. Als het te droog is, kun je het gewoon met een beetje water besprenkelen of met een vochtige doek vochtig maken. Tip: Als je het wasgoed in de droger laat drogen, kies je voor de instelling "strijkdroog".
Strijk kwetsbare stoffen aan de binnenkant op lage temperatuur. Je kunt de stof ook beschermen door er een theedoek op te leggen. Of hou het strijkijzer iets boven de stof en strijk het met de hand glad.
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
Komen er bruine druppels uit het strijkijzer die vieze vlekken in het wasgoed maken? Dan kunnen de gaten van de zool verstopt zijn met verbrande textielvezels. Maak de strijkzool schoon en controleer of de temperatuur niet te hoog staat.
Begin met de kleren die op de laagste stand gestreken moeten worden, en behandel dan de kleren die op een hogere stand gestreken mogen worden. Acetaat, viscose, zijde en wol moeten allemaal op een lage stand gestreken worden. Keer kledingstukken van viscose en zijde binnenstebuiten voordat je ze strijkt.
Doordat de vezels in textiel warm worden, verdwijnen kreukels. Maar als de vezels te warm worden, beschadigt de stof. Deze kan verbranden of gaan glanzen.
Strijk geen stoffen die te droog zijn
Maak dan je kleren hiermee een beetje vochtig. Zo niet, spuit dan met een plantenspuit wat water op je kleding. De waterspray bevochtigd en ontspant de stof, waardoor de kreukels makkelijk verdwijnen als je er met het ijzer overheen gaat.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Vrijwel alle wasautomaten hebben een programma voor katoen (20 tot 95°C), synthetisch (40°C) fijne was (30°C), wolwas (30- 40°C) en extra spoelen of extra water. De machine doet in dat geval een extra spoelgang om grof vuil of restjes wasmiddel te verwijderen.
Katoen krimpt gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20%. Afhankelijk van de temperatuur waarop je katoen verhit, verandert het krimppercentage ook. Er is echter ook katoenen kleding die vooraf gekrompen is, dus bij het fabricageproces zijn de vezels al gekrompen.