Bij een blinde zoom kun je (bijna) niet zien dat deze vastgezet is aan de buitenkant, maar ook niet aan de binnenkant; Het lijkt alsof de stof zit omgevouwen, maar nergens aan vast zit. Dit is natuurlijk erg mooi bij cocktailjurkjes en kleine mouwen.
Blindzomen is een geavanceerde methode, waarbij de naald niet recht maar krom is. De naald wordt vanaf de achterkant door de helft van de stof gehaald en komt er ook aan de achterzijde weer uit. Hierdoor is het garen aan de voorzijde niet zichtbaar.
Onzichtbare steek /Slipsteek / dwarssteek
Strijk de stof zodat duidelijk is waar de naad zal komen. Haal de draad door de naald en maak een knoopje aan het eind van de draad. Steek de naald van binnenuit (in de vouw) naar buiten door de stof heen, zodat het knoopje niet meer te zien is.
Rijg de zoom vast met de machine (rechte steek, steeklengte 5 mm of met een voorgeprogrammeerde rijgsteek) op ongeveer 2 tot 3 cm vanaf de afgewerkte rand van de stof.
Speld de zoom in de panden. Rijg de zoom 1,5 cm onder de afgewerkte randvast. Vouw de afgewerkte rand van de zoom ± 0,75 cm naar buiten om en speld hem vast. Zet de vouwrand met kleine steekjes op de panden vast; neem steeds één à twee weefdraden van de stof op, zodat de steek aan de goede kant onzichtbaar wordt.
Er bestaan vele soorten zomen: Dubbele zoom, al dan niet doorgestikt. De zoom wordt tweemaal omgevouwen en vervolgens vastgenaaid. Deze zoom wordt het meest gebruikt, en heeft als voorbeeld dat het rafelende deel van de stof geheel naar binnen is gevouwen.
De Engelse naad is een dubbele naad waarbij de rafelrand in de naad weggewerkt wordt.
Zoomband gebruik je om kleding of gordijnen te zomen zonder te naaien. Door het plakvlies tussen de beide lagen van de stof te strijken krijg je een soepel vallende zoom zonder stiksel.
Gebruik een tornmesje of een ander klein, scherp mesje om de naad los te halen. Eventueel kun je ook een schaar gebruiken. Snijd de draad door tot de zoom van beide broekspijpen helemaal los is.
De blinde steek bestaat uit kleine korte steekjes en zijn semi-onzichtbaar aan de buitenkant van de stof, dus perfect voor zomen. Deze steek geeft mee aan de zoom, waardoor deze steek perfect is wanneer je werkt met rondvormige projecten, zoals een tafelkleed.
Het berekenen van de gordijnstof
Dikke stoffen of lichtdichte stoffen dienen gemaakt te worden met een 10 cm zoom aan de onderkant. De zoomhoogte kunt u naar eigen gewenste hoogte maken maar minimaal 10 cm. Plooisoort: Gordijnen tot 2 meter hoog is het advies een enkele plooi en daarboven een dubbele plooi.
De zoom eruit halen doet u d.m.v. persen met een perslap, zodat de lijm smelt en u de delen van elkaar kunt halen. Resten VLIESOFIX kunt u met gedenatureerde alcohol verwijderen (bij apotheek verkrijgbaar). door persen of licht wrijven met een in gedenatureerde alcohol gedrenkte perslap.
Hoe langer het gordijn is, hoe breder de zoom moet zijn -- dit helpt om het er netjes uit te laten zien. Standaardgordijnen hebben een zoom van 8-10 cm breed. Je moet je gordijnen 15-20 cm langer knippen dan ze moeten worden. Kortere gordijnen zien er misschien beter uit met een zoom van 5 cm breed.
Een Stiksteek naaien met de Hand
Maar het hoeft niet, gewoon naaien op gevoel mag ook! Rijg een stuk garen door het oog van een dunne naald, in het andere uiteinde van de draad leg je een knoopje. Maak een aantal knoopjes over elkaar, zodat hij dik genoeg is en de draad niet gelijk weer door de stof heen floept.
Naai op elkaar met 1 cm naad. Leg de voor- en achterkant van de broek goed op elkaar, zodat je ziet hoe de linker en rechter broekspijp eruit gaan zien. Speld de binnen-been naden op elkaar. Zorg dat de kruisnaden precies op elkaar liggen, net als de streepjes die je op je stof hebt overgenomen van het patroon.
Trensje Een stiksel ter versiering of ter verste- viging; bijvoorbeeld aan de uiteinden van de zakingang. Stik hiervoor een paar keer ± 1 cm heen en terug op dezelfde plaats. Trenslusje Een met de hand gemaakt lusje voor een knoop.
Loodstaafjes voor gordijnen zorgen ervoor dat je gordijn aan de onderkant mooi recht en strak naar beneden hangt. Bovendien voorkomt het wapperende gordijnen voor een open raam of deur.
Laat de onderzoom in eerste instantie aan de onderzijde open en meet een stuk loodveter af dat net zo breed als de volledige breedte van het ongeplooide gordijn. Stik vervolgens met de naaimachine zo dicht mogelijk op de loodveter de zoom aan de onderzijde dicht, zodat je het stiksel nauwelijks ziet.
De loodveter vind je vaak bij transparante stoffen. De loodveter zorgt ervoor dat je gordijn mooi in de plooi naar beneden valt en niet gaat op krullen. Wij noemen het trouwens wel een loodveter voor het gemak, maar bij ons vind je verzwaringskoorden.
Een overlocksteek wordt gevormd wanneer een naald (of twee naalden) de stof binnendringt om een naad te naaien, terwijl een mes de stof afsnijdt en de grijperdraden de schone, ruwe rand omhullen.
Afwerken kun je het beste doen met een lockmachine of gewoon een zig-zag randje knippen. De stof rafelt namelijk niet en de afwerking zie ook niet zo duidelijk.
Wanneer je geen lockmachine hebt kun je de randen afwerken met een naaimachine. Sommige naaimachines hebben een locksteek waarmee je de randen kunt afwerken. Heeft jouw naaimachine geen locksteek, dan kun je de breedste zigzagsteek op je naaimachine gebruiken.