Parasieten zijn organismen die zich alleen kunnen voortplanten ten koste van een plant of dier. In het geval van een dier leven ze of op de huid (uitwendige parasiet) of in de darmen (inwendige parasiet) van het dier. Veel voorkomende uitwendige parasieten bij honden zijn vlooien, teken en mijten.
Hoe herkent u het? Uw hond heeft last van jeuk en krabt zich veel of misschien ziet u rode plekjes op zijn huid of veranderingen aan zijn vacht. Het kunnen tekenen zijn van parasieten.
Honden kunnen besmet worden door de parasiet Giardia binnentekrijgen door bijvoorbeeld besmet water te drinken of een poot af te likken waarop de parasiet zit. Ook als je hond niet of nauwelijks buiten komt, kan hij of zij besmet raken. Bijvoorbeeld doordat u ongemerkt parasieten meeneemt via je schoenen.
Is je hond besmet, dan is ontwormen noodzakelijk. Je dierenarts kan de precieze wormsoort bepalen en zal dan een aangepast ontwormingsmiddel voorschrijven. Bij wormsoorten die door vlooien worden overgedragen, is het van belang ook de vlooien te bestrijden.
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.
Parasieten kunnen net als bacteriën en virussen mensen ziek maken via het eten. De kans op een besmetting is klein, maar brengt wel risico's met zich mee. Vooral voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand kan het gevaarlijk zijn.
Inwendige parasieten, zoals lintwormen en haakwormen, bedreigen ook honden en zijn zelfs overdraagbaar aan de mens.
Symptomen van giardia herkennen
De meest voorkomende klacht is diarree en met name wisselende ontlasting, van waterdun tot 'koeienvlaai' en af en toe vast, waar ook veel slijm en bloed bij kan zitten. Tevens kan een hond braken of misselijk zijn en daardoor veel minder eetlust hebben.
Een infectie die is veroorzaakt door een parasiet, wordt behandeld met een parasietdodend middel. Deze middelen verhinderen de aanmaak van eiwitten door de parasiet. Zonder eiwitten kan de parasiet niet groeien en sterft deze af. Voorbeelden zijn atovaquon, clindamycine en metronidazol.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig. Dieren kunnen afvallen.
De symptomen van Giardia bij je hond
Bloed bij de ontlasting: Naast slijm kan er af en toe ook wat bloed bij de ontlasting zitten. Vettige ontlasting: doordat de parasiet in het maagdarmkanaal zit, kan de vertering verstoord worden. Hierdoor kan de ontlasting wat vettig worden.
In de darm kunnen parasieten aanwezig zijn die uit één cel bestaan. Deze parasieten, protozoa, zijn gemiddeld slechts honderdsten van een millimeter groot zijn; je kan ze niet met het blote oog zien. Vaak doet de protozoa niet veel meer dan voedsel en bacteriën uit de darm opnemen, je merkt daar niet veel van.
Een zware worminfectie kan een opgezette buik veroorzaken. Door het opgeblazen gevoel heeft je hond misschien geen/minder zin in eten en kan vermageren. Sommige wormen irriteren het darmslijmvlies, of tasten andere weefsels of organen aan. Dit kan zorgen voor een lage weerstand en resulteren in een doffe vacht.
Oormijten (Otodectes cynotis) zijn parasieten die leven in de oren van katten en honden. We vinden deze parasiet voornamelijk terug bij jongere dieren.
Symptomen van Giardia bij honden
Ook gezonde, volwassen honden kunnen geïnfecteerd zijn, maar bij deze groep is een besmetting niet altijd zichtbaar, omdat ze niet altijd duidelijke symptomen laten zien of een 'drager' zijn (geen symptomen, wel uitscheider).
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken.
Metronidazol doodt bepaalde bacteriën en eencellige parasieten, zoals amoeben. Artsen schrijven het meestal voor bij infecties van het maagdarmkanaal met diarree. Deze kunnen zijn veroorzaakt door: infecties met amoeben (amoeben-dysenterie en dientamoeba-infecties);
Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook ballen, speeltjes en dergelijke met zo heet mogelijk water schoonmaken.
Licht verteerbaar voedsel
Wanneer je hond last heeft van Giardia, is zijn spijsverteringssysteem vaak verzwakt. Het is daarom belangrijk om licht verteerbaar hondenvoer te geven. Kies voor voeding met hoogwaardige eiwitten zoals gekookte kip of kalkoen, van bijvoorbeeld KIVO, DARF, Carnilove of Brit hondenvoer.
Hoe is mijn hond besmet? Dieren of mensen dragen Giardia over door contact met ontlasting via de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water. De parasieten hechten zich vervolgens aan de dunne darm, waar ze zich ook vermenigvuldigen. Uiteindelijk scheidt uw hond de Giardia cysten uit via de ontlasting.
Deze parasiet komt ook veel voor bij dieren als honden, kalveren, bevers en muizen. De meeste van de Giardia-soorten die bij deze dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor mensen. Giardia wordt vaak gevonden bij kinderen, maar de meeste kinderen worden er niet ziek van.
Daarnaast kan er in sommige gevallen bloed bij de diarree zitten of kan de ontlasting slijmerig en stinkend zijn. Verder zijn braken, gewichtsverlies en een verminderde eetlust symptomen van Giardia. Deze klachten kunnen maandenlang aanhouden, wanneer een infectie niet wordt behandeld.