Vooruit: doe het vergiet met de bolle kant in de pan en hou de pan en het vergiet daarna ondersteboven. Het eten blijft in de pan, dus dat hoef je niet terug te scheppen. Het vergiet wordt uiteraard wel een beetje vies, maar in ieder geval minder vies dan wanneer je het op de conventionele manier gebruikt.
Bijna dagelijks gebruiken we een vergiet (of zeef) in de keuken: om pasta af te gieten, rijst uit te laten lekken, en voor andere culinaire klusjes.
Voor rijst, quinoa en andere kleine granen lijkt een goede zeef misschien beter geschikt dan een vergiet. Het nadeel van een zeef zijn de kleine gaten met wat scherpere randen; zo blijft rijst vaak plakken, wordt samengeperst en is de handwas zeker geen pretje.
Giet de spaghetti snel af in een vergiet en vang eventueel wat kookwater op om de saus mee te binden. Je kunt ook wat koud water toevoegen om het kookproces te stoppen en dan pas af te gieten. tip Laat droge pasta altijd 1 minuut minder lang koken dan aangegeven op de verpakking.
Nadat je de macaroni gaar genoeg gekookt hebt is het tijd om hem te proeven en af te gieten. Dit kun je doen door de inzet van de pastapan omhoog te halen of door een vergiet te gebruiken. Nadat je de macaroni hebt afgegoten kun je ze het beste meteen bij de pastasaus doen.
Dit smelt allemaal samen met de pasta tot een heerlijke zachtheid en de smaak wordt vele malen rijker. Het water helpt om ieder stukje pasta te bedekken in saus terwijl het zetmeel ervoor zorgt dat de saus goed aan de pasta hecht. Kook zoals een Italiaanse mamma kookt en niet meer weggooien voortaan!
Pan afgieten zonder vergiet met een zeef
Hierom is het mogelijk om je pan af te gieten zonder vergiet. Dit kun je namelijk doen met een zeef. De zeef zorgt er voor dat het water er doorheen kan maar de groenten niet. Dit kan handig zijn als je dingen zoals aardappels of groenten aan het koken bent.
Pasta neemt water op tijdens het gaar worden. Tijdens het pasta koken kan pasta twee keer z'n eigen gewicht aan water opzuigen. Dit is eigenlijk de belangrijkste reden om veel water te gebruiken.
Het zout in het water brengt je pasta namelijk op smaak. Dat kan écht het verschil maken tussen een flauw en een heerlijk pastagerecht. Je brengt niet enkel de pasta zélf op smaak, je doet dat bovendien al helemaal in het begin van het kookproces.
De eenvoudigste manier is om na het koken het water weg te laten lopen door de pan schuin te houden. Om te voorkomen dat met het water de gekookte inhoud eruit valt kan men ook een deksel gebruiken, waarbij tussen pan en deksel een spleet wordt gelaten, waardoor het water kan weglopen.
Rijst droog koken
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door.
Een grote zeef wordt soms ook wel een vergiet genoemd, maar onderscheidt zich van een gewoon vergiet doordat het dus een zeef heeft om vocht af te voeren. Een vergiet heeft gáátjes! De functie is vocht afvoeren.
Een pastapan bestaat uit twee delen, de pan en de inzet. De inzet is een soort van vergiet waar je de pasta mee kunt afgieten. Zodra de pasta gaar is til je de inzet uit de pan, laat je het water terug de pan in stromen en de pasta is klaar om bij de saus te doen.
Olijfolie vormt een glad laagje om de pasta
Ja want de pasta plakt na het afgieten niet echt meer aan elkaar.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Hoe weet je of de pasta klaar is? Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Als de pasta te lang doorgekookt is, kan ie sponzig en een beetje slijmerig aanvoelen. Maskeer dat door juist niet (zoals gewoonlijk wél lekker is) met wat pastawater elke sliert of elk stukje een 'jasje' van vocht en saus te geven, want dat jasje heeft ie al en het is niet de goede.
Als zout in water oplost ontstaan kleine en beweeglijke atomen die gemakkelijk in het voedsel kunnen binnendringen. Zout toevoegen bij aardappelen bevordert dan wel weer de snelle garing van het delicate buitenste.
Als je op een gasfornuis kookt, is het handig om een vlamverdeler te gebruiken, zodat de bouillon niet blijft koken. Als je liever een heldere bouillon wilt, kun je de bouillon zeven. Dat doe je door een schone vochtige theedoek in een grote zeef te leggen. Giet dan de soep door de zeef in een schone pan.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Ook pasta kun je koken in een waterkoker. Dit gaat vooral goed met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem (hier koekt de pasta snel aan vast). Doe de pasta in de koker en vul hem aan met water. Per 100 gram pasta volstaat ongeveer 1 liter water.