Daartoe krijgt de patiënt een slaapmiddel (coma-inductor) toegediend via een infuusnaaldje.Dit slaapmiddel is
Een hoge dosis van een oraal toegediend barbituraat veroorzaakt via depressie van het ademhalingscentrum een respiratoire acidose. Dit leidt samen met een vasculaire en/of cardiogene shock tot de dood. Voor de orale toediening gebruikt u een lipofiel barbituraat, zoals pentobarbital of secobarbital.
Wat gebeurt er precies tijdens de euthanasie? De arts dient als eerste een pijnstillend middel toe via het infuus. Daarna volgt het medicijn dat vrijwel meteen zorgt voor een diepe slaap (coma). Ondanks het pijnstillende medicijn kan er soms nog een pijnsensatie optreden, die met name de naasten soms doet schrikken.
De patiënt verliest heel snel het bewustzijn (binnen 30 seconden is niet ongebruikelijk) door het slaapmiddel en houdt soms zelfs al op met ademen. Als de spierverslapper gegeven wordt is de patiënt meestal na een aantal minuten overleden.
Euthanasie is onderdeel van de eerstelijns gezondheidszorg, net als de huisarts, en daar mag geen eigen bijdrage voor worden geheven.
Patiënten die zich aanmelden met lichamelijke aandoeningen moeten rekening houden met een wachttijd van enkele weken tot maanden, afhankelijk van de beschikbaarheid van artsen en verpleegkundigen in de regio waar de hulpvrager woont. Voor patiënten met een psychische aandoening kan de wachttijd oplopen tot ruim 2 jaar.
Ongeveer één op de acht euthanasieverzoeken wordt afgewezen door de behandelend arts.
Belangrijk is een goede voorlichting aan de patiënt en aanwezige familie over het snelle verloop van deze methode. Vaak valt de patiënt al in 10 tot 20 seconden in een diepe slaap en overlijdt binnen 5 à10 minuten.
Door de palliatieve sedatie wordt het sterven niet versneld. Het sterven blijft een gevolg van de onderliggende ziekte. Een voorwaarde voor continue sedatie is dat het overlijden binnen twee weken wordt verwacht. Starten met continue sedatie is een ingrijpende beslissing.
Hoe werkt die injectie? Die injectie bestaat in de meeste staten uit drie stappen, die in fases worden toegediend. Bij het eerste middel verlies je het bewustzijn, het tweede legt de ademhaling stil en het derde stopt het hart. In andere staten worden twee of nog maar één middel gebruikt, een narcosemiddel voor dieren.
Zowel euthanasie als palliatieve sedatie kan een antwoord zijn van een arts op de vraag: kan er een einde komen aan het lijden? Daarin komen ze overeen. Er is echter een groot verschil: palliatieve sedatie is een gewoon onderdeel van medisch handelen. Euthanasie niet, daarom mag een arts die ook weigeren.
AANTAL MELDINGEN
In 2021 heeft de RTE 7.666 meldingen van euthanasie ontvangen. Dat is 4,5% van het totaal aantal mensen dat in Nederland in 20214 is overleden (170.839) Het betekent een stijging van het aantal meldingen ten opzichte van 2020 met 10,5% (6.938 meldingen).
Soms willen mensen niet meer leven.Bijvoorbeeld omdat ze ernstig ziek zijn, pijn lijden of moeite hebben met ademhalen. Soms mag een arts euthanasie of hulp bij zelfdoding verlenen. Bijvoorbeeld als iemand niet meer beter wordt.
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
De inschatting door de arts dat het lijden niet ondraaglijk is, de beschikbaarheid van behandelalternatieven en de aanwezigheid van depressieve klachten of psychiatrische symptomen speelden een belangrijke rol bij de weigering van een verzoek om euthanasie of hulp bij zelfdoding.
Passieve euthanasie is de oude term voor wat wij vandaag kennen als palliatieve sedatie, met name 'het opzettelijk verlagen van het bewustzijn van een patiënt in de laatste levensfase. Men doet dit opdat de patiënt onbehandelbare, ondraaglijke klachten (bijvoorbeeld continu braken) niet meer bewust zou meemaken.
Veel mensen denken dat pijnstilling (bijvoorbeeld met morfine) hetzelfde is als palliatieve sedatie. Dat is niet zo. Mensen die palliatieve sedatie krijgen, krijgen vaak ook medicijnen tegen de pijn. Maar de sedatie gaat over medicijnen die zorgen dat je slaperig wordt, en dus minder last hebt van jouw klachten.
Bij ondraaglijkheid van lijden gaat het vooral over de beleving van de patiënt. Dit is voor iedereen anders en afhankelijk van bijvoorbeeld de levens- en ziektegeschiedenis en persoonlijkheid. Wel moet het voor de arts invoelbaar zijn dat het lijden voor de patiënt niet (meer) te dragen is.
In het hospice kan euthanasie worden uitgevoerd.
Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
Euthanasie wordt vergoed door de zorgverzekeraar: het zit standaard in uw basisverzekering en het maakt niet uit of u een restitutie- of naturapolis heeft.
Vanuit de basisverzekering is er vergoeding voor palliatieve consultatie, intensieve zorg en euthanasie bij Expertisecentrum Euthanasie. Expertisecentrum Euthanasie is een organisatie die mensen met een weloverwogen doodswens helpt wanneer een euthanasieverzoek wordt afgewezen door de eigen behandelend arts.