de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Sommige katten kunnen de urine heel lang ophouden, het kan tot meer dan 24 uur duren voordat uw kat gaat plassen, dit is heel normaal. Als uw kat liever niet op de aangepaste kattenbakkorrel wil plassen kan het verstandig zijn om uw kat met de kattenbakkorrel in de badkamer op te sluiten.
Het is goed om dagelijks even in de kattenbak te kijken. Zo dient een kat normaal gesproken minimaal 1 keer per dag te ontlasten. Is dit een dag niet het geval, dan hoeft u zich niet direct zorgen te maken.
Als uw kat te veel plast, en niet onbeperkt kan drinken, kan uw kat uitdrogen. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de nieren. U mag dus nooit de waterbak weghalen! Vraag een dierenarts de oorzaak van het vele plassen te onderzoeken.
Normaal doet een kat ongeveer 3 plasjes per dag. Door klonterend grit te gebruiken, is dit makkelijk te tellen. Ook kun je dan zien of het de plasjes een normale grootte hebben.
Een blaasontsteking bij uw kat kunt u herkennen aan de volgende symptomen: Buiten de kattenbak plassen/in huis plassen. Pijnlijk/miauwen tijdens het plassen. Vaker plassen en kleinere plasjes.
Wat zijn de symptomen van een nierprobleem? De meest voorkomende symptomen die katten hebben met nierfalen zijn: slecht eten, misselijk zijn en braken. veel drinken en veel plassen (vnl.
De symptomen van blaasgruis bij de kat zijn gelijk aan die van een blaasontsteking. Vaak naar de bak gaan, bloed bij de urine, mauwen bij het plassen en likken aan de penis zien we het meest. Bij katers kan door blaasgruis een verstopping van de penis ontstaan, wat een levensbedreigende situatie is.
vertrekken afsluiten en daarmee de plaatsen beperken waar hij in huis kan plassen; herhaling voorkomen door te reinigen met middelen die tevens de geur verwijderen, zoals Urine Off; als de kat steeds op dezelfde plek plast, de bak dan daar plaatsen; na de komst van een nieuw gezinslid het dier wat extra aandacht geven.
Het aanbieden van meer ligplekken, eet-, drink- en kattenbakken en verstopplaatsen op veilige plaatsen kan helpen. Als de stress van tijdelijke aard is, bijvoorbeeld werklui die in huis aanwezig zijn, kan het tijdelijk uit huis plaatsen van de kat soms helpen.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen. Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen.
Als de kat niet in de kattenbak wil plassen zijn er gelukkig nog andere manieren om aan de urine van uw kat te komen: laat de kat een tijd alleen in de badkamer. Hopelijk plast de kat dan op de grond en kunt u de urine opzuigen met een pipetje.
Mijn kat kan niet plassen. Wij raden u aan om meteen contact op te nemen met uw dierenarts. Als u dit niet doet, is dat niet alleen erg vervelend en pijnlijk voor uw kat, het kan ook blijvende schade geven: De nieren kunnen stoppen met werken (nierfalen).
Dat je je kat overdag buiten de behoefte laat doen, en hem voor de nacht binnen houdt? Dan is het antwoord een dikke nee, dat is uiterst onverstandig (en asociaal naar je buren toe, maar dat is een tweede). Je wil kunnen controleren of je kat diarree heeft, verstopt zit, blaasontsteking heeft enz.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Waarom ruikt kattenurine zo sterk? De sterke geur komt omdat katten zeer geconcentreerde urine hebben. Een kat kan een grote hoeveelheid water uit hun urine absorberen. Veel katten zie je dan ook weinig drinken.
Blaasontsteking en stress
Een poes die plots op de deurmat plast, op bed, in de waswand of op de bank, heeft mogelijk last van een blaasontsteking: De kat heeft pijn bij het plassen, miauwt misschien. De kat plast vaak en doet kleine plasjes. Er zit mogelijk bloed bij de urine.
Struvietdieet. Zoals al gezegd is kan rauwe voeding ervoor zorgen dat de blaasgruis verdwijnt. Als je rauwe voeding gaat geven dan verzuurt de urine sowieso al en wordt de pH-waarde dus lager. Brokken bestaan namelijk uit koolhydraten en die zorgen ervoor dat de urine en verteringssappen te basisch worden.
Blaasgruis in de urine (typen struviet en calciumoxalaat komen het meeste voor) zien we vaak als oorzaak voor een ontsteking. Verkeerde voeding (helaas vaak supermarktvoeding) veroorzaakt vaker blaasgruis. Weinig drinken , waardoor de urine geconcentreerder wordt, zorgt ervoor dat blaasgruis eerder zal ontstaan.
Als een kat met een nierprobleem niet veel kan drinken door wat voor reden dan ook, blijven ze wel veel plassen en zullen ze snel uitdrogen (veel sneller dan een gezonde kat). Uitdroging is heel slecht voor de nieren en hierdoor zullen de nieren nog sneller achteruit gaan.
Veel voorkomende oorzaken van veel drinken en plassen bij de kat zijn: Nierfalen. Te hard werkende schildklier. Suikerziekte.
Wanneer jouw kat veel drinkt is het verstandig contact met de dierenarts op te nemen als: Je merkt dat je kat (ineens) veel (meer) water drinkt. Je kat vaker naar de bak gaat. Je de kattenbak steeds vaker moet verschonen.