Het uit zich meestal met heftige buikkrampen en diarree, soms in combinatie met overgeven. In uitzonderlijke gevallen kunnen de gevolgen ernstiger zijn. Een voedselinfectie is te voorkomen door eten goed te bewaren, vlees, kip, vis en eieren goed te verhitten en door hygiënisch te werken in de keuken.
Ga dan voor bananen, rijst, appelmoes, toast, aardappelen, crackers of gekookte wortelen. Deze etenswaren zijn redelijk mild, wat maakt dat je buik ze waarschijnlijk wel aankan.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is.
Men spreekt van “buikgriep” bij acute diarree terwijl je niets verkeerd gegeten hebt. Bij een voedselvergiftiging zijn vaak meerdere mensen besmet en weet je meestal wel welk voedsel de klachten veroorzaakt. Een virale infectie komt vaak voor, vooral bij kinderen.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Door het inwerken van maagzuur op de maagwand ontstaat een pijnlijk gevoel in de bovenbuik dat vaak wordt omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Deze klachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Maagpijn is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
In de meeste gevallen duurt een voedselvergiftiging tussen de 24 en 48 uur. De klachten verdwijnen vaak vanzelf.
,,Water drinken is goed voor je, maar let wel op dat je niet een hele plons, koud water binnenkrijgt. Dat werkt verkrampend en kan zorgen voor maagproblemen. Je kunt water beter op kamertemperatuur drinken.''
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
De meest voorkomende symptomen van gastroparese (vertraagde maaglediging) zijn chronische misselijkheid en braken: symptomen die erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven.
De alarmsignalen van maagkanker
Pijn in de bovenbuik en/of in de buurt van het borstbeen. Regelmatig overgeven of het braken van (kleine beetjes) bloed.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart.Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
Als je na het eten van voedsel klachten krijgt zoals braken, diarree of hevige buikpijn, dan is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. De symptomen ontstaan doorgaans plots. De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie.
Voedselvergiftiging ontstaat vaak door slechte hygiënische omstandigheden en bedorven of rauw voedsel. Klachten van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, koorts, diarree en braken. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken. Een voedselvergiftiging duurt tussen de 24 en 48 uur.
Paracetamol werkt niet tegen buikgriep.