Een sponsfilter is één van de eenvoudigste interne filters voor het aquarium die zeer budgetvriendelijk is. Meestal worden ze aangedreven door lucht maar je kan ook een pomp gebruiken. Sponsfilters zijn ideaal voor aquaria met garnalen of kweekbakjes. Het gebruik is echter niet beperkt tot dit type aquaria.
De filterspons is het medium van de filter. In de filtersponzen nestelen zich bacteriën die op hun beurt zorgen voor een biologisch reinigingsproces van uw vijverwater. De biologische reiniging van uw vijverwater is een belangrijk proces.
Bij een gemiddelde tot zware lading (redelijke hoeveelheid diertjes) in een aquarium is het aan te raden de spons gemiddeld elke week schoon te maken of op zijn minst te comtroleren op vuiligheid.
In het kort uitgelegd wordt een stuk filterschuim in een hoek geplaatst. Met een luchtfilter of opvoerpompje wordt water van achter het filter naar het aquarium gepompt. Water stroomt door het filter weer terug en filtert daarmee het water. Het filter heeft op zich weinig onderhoud nodig.
Een garnalen filter is niks anders dan een filter, dat geschikt is om te plaatsen in een aquarium met garnalen. Een goed voorbeeld van dit product is een sponsfilter. Sponsfilters zijn vooral ideaal voor aquaria waarin kleine kreeftjes, garnalen of vissen zitten.
De werking van een sponsfilter is hetzelfde bij aandrijving door lucht of via een pomp. Bij aandrijving door lucht wordt er lucht door een buis geblazen waardoor er water wordt aangezogen door het filtermedium. Met een pompje zal de pomp zorgen voor de waterverplaatsing.
Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden. Giftige stoffen zoals ammonium en/of nitriet stapelen dan op in het water, waardoor de vissen geen of onvoldoende zuurstof kunnen opnemen. Een typisch symptoom hiervan zijn vissen die aan het wateroppervlak voortdurend naar lucht happen.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
De richtlijn is om het aquarium filter schoonmaken te beperken tot een keer per maand. Een van de belangrijkste functies van de filter is vuil en afval filteren uit het water. Hierdoor zal het filtermedium op een gegeven moment verstoppen en het water niet meer of slecht gefilterd worden.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.
Voor het schoonmaken van de binnen- en buitenkant van het aquarium hoef je geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. In principe heb je voor de binnenkant voldoende aan een algenschraper, waarna je de algen met een algenschepnet uit het aquarium verwijdert. De buitenkant maak je schoon met een spons en water.
Wel, meestal raad ik aan om een debiet te kiezen die minstens 5x de literinhoud van je aquarium filtert per uur. Dus stel dat je een aquarium van 100 liter hebt, ga dan voor een aquariumfilter met een debiet van minstens 500 liter per uur.
Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan. Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen.
De beste filters komen vaak van het merk Eheim, of eigenlijk 'EHEIM'. Eheim is een Duits bedrijf wat zich richt op aquarium producten, het bestaat al sinds 1949. Ze behoren met zekerheid tot de beste filters. Een klein nadeeltje is dat ze wel in de wat kostbaardere prijscategorie vallen.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Kun je kraanwater toevoegen aan het aquarium? Als je kraanwater aan je aquarium wil toevoegen, moet je waterconditioner gebruiken. Chloor en zware metalen in ons water zijn in hogere concentraties gevaarlijk voor vissen. Een goede waterverbeteraar zal deze concentraties grotendeels neutraliseren.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden.
18 graden is echt het minimum voor guppy's ze worden dan vatbaar voor ziektes enz en leven duidelijk korter. Ook is een kamer niet overal boven de 18 graden dus als je het beste met je dieren voor hebt verwarm je de bak wel, anders blijven de visjes jou leergeld betalen.
Guppy's kunnen in een bak zonder verwarming en filter. De mannetjes zijn erg kleurrijk en soms erg mooi. Alleen planten ze zich er slecht voort in koud water. Platy's (lijken op kleine goudvissen) zou je ook kunnen proberen in koud water, maar is niet optimaal.
Guppy's zijn tropische visjes. Dit houdt in dat ze in een aquarium gehouden moet worden dat voorzien is van een aquariumfilter en een thermostaat om het water op temperatuur te houden. De Guppen doen het goed tussen een temperatuur van 20 en 26 graden Celsius.
Garnalen 1 keer per dag voeren is voldoende. Er wordt sterk aangeraden om garnalen (buiten de normale voeding), ook bladeren te geven. Van bladeren kunnen garnalen lang eten, houd ze gezond, en voorkomen ziektes.
Veel algen resulteren in troebel water, een vieze aquariumruit, dode planten, smerige aquariumdecoratie en een lelijk (aan)zicht. Algen is dan ook de grootste de frustratie van elke aquariumhouder. Het helpt ook niet mee dat er verschillende soorten algen zijn, met elk een ander type oplossing.
Het is mogelijk garnalen samen te houden met vissen, maar niet elke vissoort is geschikt. Veel vissen eten jonge garnalen. Cichliden, karperachtigen, regenboogvissen en labyrinthvissen zijn niet geschikt, evenals vele andere, ook kleine vissen.