Fooien. Service charge oftewel bedieningsgeld is in het algemeen bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen (10-15%). Een fooi wordt dan niet verwacht. Indien dit niet is inbegrepen geef dan een fooi van 10-15%.
Op Aruba is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten zijn berekend, geeft men circa 15% fooi. Houd er rekening mee dat bedienend personeel op Aruba vrijwel volledig afhankelijk is van fooien. Tijdens onze zomertijd is het op Aruba 6 uur vroeger.
De kosten voor een verblijf op Aruba, verschillen niet zoveel met een verblijf in Nederland. Boodschappen kunnen iets duurder zijn omdat Aruba maar beperkte eigen landbouw heeft en dus bijna al het voedsel moet importeren. Prijzen kunnen ongeveer 5 tot 6% hoger uitvallen.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je werknemers de fooi verdelen op basis van het aantal gewerkte uren. Het bedrag in de fooienpot wordt dan gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren. Iedereen vermenigvuldigt zijn eigen gewerkte uren vervolgens met dit bedrag.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').
Biertje ➜ €3 p.p. Kop koffie ➜ €2,50 p.p. 0,33L water ➜ €1,50 p.p.
Geldzaken. De Arubaanse Florin (gulden) en de Amerikaanse dollar zijn de gangbare betaalmiddelen. De Euro wordt in zeer beperkte mate geaccepteerd en de wisselkoers die winkeliers hanteren is meestal ongunstig (voor u). Geld pinnen kan op veel verschillende plaatsen.
Aruba is het kleinste, droogste en meest winderige eiland van de drie, maar heeft door zijn prachtige zandstranden het meest ontwikkelde toerisme. De mooie plekjes moet je delen met vooral veel Amerikanen, die veelal verblijven in grootschalige resorts, en het prijsniveau ligt gemiddeld hoger dan op Bonaire en Curaçao.
Aruba heeft als munteenheid de Arubaanse florin als betaalmiddel. Natuurlijk verandert de wisselkoers wel eens maar over het algemeen is 1 Arubaanse florin ongeveer € 0,49. Bijna overal op het eiland worden zowel bankpassen als creditcards geaccepteerd.
Neem voor bescherming tegen de zon iets bedekkends mee (een pareo, rashguard, enz.), een hoed met een brede rand of een pet, en een zonnebril. Breng steeds opnieuw zonnebrandcrème aan, vooral tussen 10.00 en 15.00 uur (Aruba Aloe is een uitstekend lokaal merk dat overal wordt verkocht.)
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Je mag zelf bepalen hoeveel fooi je geeft in tapasbars en kleine restaurants. Maar een bedrag rond 5% – 10% van de rekening wordt zeer gewaardeerd.
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Het antwoord is eigenlijk veel simpeler dan je zou denken: je moet in feite helemaal geen fooi geven. Het mag, maar eigenlijk wordt het niet verwacht. In de horeca worden mensen in principe correct betaald, dus de fooi maakt geen deel uit van hun loon. In Amerika is dat helemaal anders.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht.
Is het de bedoeling om fooi te geven aan de bezorger? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Gratis bezorging is en blijft gratis bezorging, dus onze bezorgers rekenen nergens op. Mocht je toch vinden dat hij of zij een extraatje verdient, dan ben je natuurlijk vrij om iets te geven.
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
Er is geen zoetwater op het eiland, toch is ons kraanwater van de hoogste kwaliteit. Ons zeewater wordt op zorgvuldige wijze gedistilleerd om het drinkbaar te maken. Je hoeft dus geen flessen water te kopen. Op Aruba kun je overal op het eiland water uit de kraan drinken.