Bij iets exclusiefs als kaviaar past een bijzondere wijn als een Champagne millésimé of een Cava gran reserva. Deze chique bubbels zijn fris, maar hebben ook veel vulling en finesse om aan te sluiten bij de delicate, uitgesproken smaak van kaviaar.
Ook in de glaasjes moet de eenvoud blijven. Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Kaviaar en champagne worden al lange tijd beschouwd als een ultiem gastronomisch paar. Wanneer u van kaviaar geniet met champagne, heeft het de voorkeur dat u een droge champagne, zoals een brut of extra-sec, bij uw kaviaar drinkt.
Het eten van de kaviaar moet eigenlijk zo puur mogelijk. Er wordt dan ook aangeraden een klein lepeltje op de muis van je gebalde vuist te leggen en dit langzaam tegen je gehemelte drukken met je tong. Op deze manier ontploffen de balletjes als het ware in je mond en ontstaat er een zeer bijzondere smaakexplosie.
Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten.
1. Kaviaar is een zeer geconcentreerde bron van voedingsstoffen. Kaviaar zit boordevol vitaminen en mineralen (omega 3-vetzuren) en is rijk aan eiwitten. Een portie kaviaar bevat de dagelijkse behoefte voor een volwassene aan B12, maar ook vitamine A, E en B6, ijzer, magnesium en selenium.
Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
Kaviaar is een delicatesse op basis van geoogste kuit of viseieren. Kaviaar is meestal gemaakt van steurkuit en zeer gewild vanwege de zoete, boterachtige en nootachtige smaak. Hoewel van kaviaar vaak gedacht wordt dat het zeer duur is, zijn sommige soorten kaviaar veel betaalbaarder dan je zou denken.
Voor kaviaar van hoge kwaliteit kunt u terecht op Viswinkel.nl. In onze webshop vindt u verschillende soorten kaviaar. Zo hebt u de keuze uit zalmkaviaar, forelkaviaar, lompvis kaviaar zwart en lompvis kaviaar rood. Zalmkaviaar wordt gevangen in Alaska en heeft altijd een rode kleur.
Zowel de vis als de friet hebben een knapperig vet korstje waarbij ronde, witte wijnen als Pinot Blanc, Weissburgunder, Rhône en Chardonnay prima passen. Als je wat meer frisheid naast de frituursmaak wilt, is een sappige, rijpe Sauvignon Blanc uit Chili, Californië of Australië een goede keus.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Wijn bij Vette Vis
De perfecte combinatie is dan ook een houtgerijpte Chardonnay of een stevige Sauvignon Blanc. Bij een vette vis kunt u echter ook kiezen voor een lichte rode wijn, als de Pinot Noir of een heerlijke Merlot van bijvoorbeeld de Grenache Druif.
De kaviaar is, op de juiste temperatuur, minimaal houd naar tot de THT datum, aangegeven onder op het blik. Na opening dient u de kaviaar binnen 3-5 dagen te consumeren.
1. Bepaal hoeveel kaviaar u nodig zult hebben. Wij adviseren een minimum portie van 30 gram per persoon. Het eerste lepeltje is om de smaakpapillen aan de smaak te laten wennen.
Zodra je de kaviaar in je parelmoeren lepel hebt opgeschept, strijk je een beetje kaviaar op de rug van je hand, tussen uw duim en wijsvinger. Zo kan de kaviaar afkoelen bij contact met je lichaamstemperatuur, zodat het zijn aroma's verder ontwikkelt.
Iraanse kaviaar is bekend als "de beste ter wereld", en dankt dit aan de natuurlijke omgeving waar hij geoogst wordt: een exclusief en buitengewoon milieu : de waterkwaliteit van de Kaspische Zee, grenzend aan Iran, met een diepte tot 900 Meter en zeer zuiver. Het heeft de steur altijd naar deze contreien gelokt.
Kaviaar - Een luxe en zeldzame delicatesse. Het is ongetwijfeld één van de meest luxe delicatesse die je kent; Kaviaar. Het is een populair doch zeldzaam product. Kaviaar heeft een licht zilte smaak, die door vele ook wordt bestempeld als nootachtig.
De duurste kaviaar ter wereld is de Strottarga Bianco
Je betaalt ongeveer 271.000 euro voor een kilo kaviaar, wat ook wel 'het witte goud' wordt genoemd. Deze soort kaviaar is zo exclusief door de albino steur.
Naast echte kaviaar bestaat er ook imitatiekaviaar. Dat zijn oranje of rode eitjes van bijvoorbeeld de zalm, forel, kabeljauw of de haring. Je vindt met name die van de zalm weleens in of op je sushi. Hoewel dat ook gewoon goedkope grijze lompviseitjes kunnen zijn, die oranje zijn gespoten.
De nieuwe kaviaar zou wel eens het duurste eten ter wereld kunnen zijn. Een kilo van het 'witte goud' wordt op een onwaarschijnlijke 271.000 euro geschat. De exclusiviteit zit hem in de albino steur. Een normale steur leeft normaal meer dan honderd jaar.
Kaviaar is duur. Voor 100 gram Beluga-kaviaar betaal je zo 500 euro. De witte kaviaar van albino-steur is nog veel zeldzamer en dus duurder. De producent vraagt zoals gezegd 100.000 euro per kilo.
Kaviaar bevat een verscheidenheid aan antioxidanten, die de huid beschermen tegen celbeschadiging door vrije radicalen. Deze antioxidanten kunnen worden opgenomen door te genieten van kaviaar of door het gebruik van schoonheidsproducten, die bijzonder nuttig zijn voor de oudere huid.
Deze kaviaar geeft de ultieme kaviaar ervaring en is bijna niet te onderscheiden van de vroegere wilde kaviaar. De smaak is zilt, romig, nootachtig en geeft een fantastisch mondgevoel. De Beluga kaviaar heeft een heerlijke smaak en het is de beste kaviaar van de hele wereld te noemen.
Kaviaar verwijst enkel naar de onbevruchte eitjes van de steur. Wel zijn er alternatieven, hoewel die eigenlijk geen kaviaar genoemd mogen worden. De alternatieven komen onder andere van forel, de snotolf (ook wel, toepasselijk, lompvis genaamd) of Alaskaanse zalm.