HPL (High Pressure Laminate) platen bestaan uit phenolhars en cellulose en worden door verhitting en extreem hoge druk geproduceerd. De HPL platen zijn hard en stijf en voorzien van een UV beschermende en gekleurde toplaag. HPL platen zijn uitermate weerbestendig en eenvoudig te bewerken.
HPL is de afkorting van High Pressure Laminate en staat ook wel bekend onder de merknaam Trespa®. Dit laminaat bestaat uit een kern van met fenolhars samengeperste houtvezels en harde gelamineerde toplagen. Deze toplagen zijn hard, uv- en waterbestendig. HPL platen zijn dus zowel geschikt voor binnen als buiten.
De geplastificeerde bovenlaag is het zelfde als HPL, maar toch is melamine minder solide. Melamine mist een verstevigende onderlaag. De decors en kleuren van melamine zijn hetzelfde van HPL.
HPL is de afkorting van: High Pressure Laminate
Ook wel bekend als laminaat, of kunststofplaat. HPL is samengesteld uit een aantal lagen kraftpapier gedrenkt in fenolhars met daarop een decor laag. Deze decor laag wordt afgedekt met een harde transparante kunsthars bovenlaag.
HPL is bestand tegen water en zonlicht. Beschikbaar in verschillende kleuren en structuren. Ideaal voor hygiënische omgevingen, het materiaal houdt geen vuil vast.
Dankzij de extreme hardheid van de toplaag zijn HPL platen bestand tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden. De platen zijn niet gevoelig voor UV-straling en verkleuren daardoor niet in de zon. Daarnaast zijn ze waterdicht én heel hard en dus bestemd tegen stevige regenbuien en storm.
Het meest gebruikte basis- en draagmateriaal voor keukenmeubels, afgezien natuurlijk van massief houten keukens, is spaanplaat. Een gangbaar synoniem voor spaanplaat is MDF (Medium-Density Fibreboard, geperst board met een middelharde dichtheid).
Voor het materiaal van keukenfrontjes zijn vier soorten materiaal te onderscheiden die het meest worden toegepast: spaanplaat, MDF, massief hout en kunststof. Dit zijn stevige materiaalsoorten die bestand zijn tegen intensief gebruik, vocht én warmte.
In de meeste gevallen bestaat het basismateriaal van een keukenkast uit spaanplaat of MDF. Dit materiaal is de 'kern' van de kastwanden. Op dit basismateriaal komt een afwerkingslaag, waarvan er verschillende soorten bestaan. Bij vele keukenkasten lijmen ze dan een folie op dit basismateriaal.
Over het algemeen kosten HPL-platen als gevelbekleding tussen de €100 en €150 per m2 inclusief plaatsing. Behandeling: De prijs hangt af van de behandeling die je de platen geeft.
Zo is HPL van Trespa® aanzienlijk goedkoper dan Keralit. Dit geldt helemaal als je kiest voor HPL van ons huismerk. Op de lange termijn, besparen beide kunststofsoorten je de komende 20 jaar een hoop geld. Je hoeft namelijk niet meer elke 5-10 jaar een schilder te laten komen.
Nog een belangrijk voordeel: Trespa® is waterbestendig! Hierdoor zijn de mogelijkheden van Trespa® plaatmateriaal eigenlijk oneindig. Ga je Trespa® voor buitentoepassingen gebruiken of wil je er een douchewand van maken?
Door de productiewijze van HPL met hittebestendige harsen, kunnen de platen korte tijd hoge temperaturen aan, zonder dat ze beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan een hete pan of brandende sigaret die normaal gezien brandplekken achterlaten.
HPL is de afkorting van High Pressure Laminate. Het is een veelzijdig en duurzaam plaatmateriaal, dat als decoratieve afwerking van in- en exterieurprojecten wordt voorgeschreven door (interieur)architecten en ontwerpers en dat wordt verwerkt door interieurbouwers en aannemers.
Extreem sterk en slijtvast
Deze kern wordt voorzien van een keiharde fenolhars toplaag. De combinatie van de compacte kern en harde toplaag, maakt van HPL een extreem sterk en slijtvast product dat zeer geschikt is voor buitentoepassingen.
Gemiddeld ligt de prijs tussen 350 en 950 euro. Dit zijn dus de kosten voor het vervangen van ongeveer 3 keukenkastjes en de ladefronten. Bij een gemiddelde grote keuken liggen deze kosten uiteraard wat hoger. Doorgaans mag je dan rekenen op een kostprijs tussen de 900 en 2.000 euro.
Zo is een granieten keukenblad niet alleen erg mooi, maar ook bijzonder gebruiksvriendelijk. Een composiet keukenblad heeft een natuurlijke uitstraling en zorgt voor een hygiënische keuken. En een houten keukenblad geeft juist warmte en sfeer aan je keuken. Wil je meer weten over een speficieke materialen keukenblad?
Matte keukendeurtjes en -kastjes kun je het beste schoonmaken met water of zeepsop. Vlekresten verwijder je eenvoudig met een oplossing van 30% zeep en een afwasborstel. Een hoogglans keuken schoonmaken? Gebruik hiervoor zachte sponzen of doeken in plaats van microvezeldoeken en schuursponzen.
Melamine. Een melamine keukendeur bestaat uit een harde vezelplaat met voor en achter een melamine toplaag. Keller werkt deze rondom af met laser-afkanting. Melamine keukenmodellen zijn er in strakke of kaderdeuren.
Bij gelamineerde keukenkastjes verven is het van essentieel belang dat je het geschikte grondverf gebruikt. Ga uit dat je altijd eerst een laag primer of grondverf gaat moeten aanbrengen zodat de verf zich vele malen beter aan het oppervlak kan hechten.
De blootstelling aan licht zorgt ook voor een verkleuring, wat het lastig maakt als er bij problemen een deur vervangen moet worden. Bovendien is het ook niet resistent tegen krassen. Wij raden de keuze voor dit materiaal, vanuit onze ervaringen, niet erg aan. Dit materiaal wordt ook wel vaak als laklaminaat benoemd.
Voor een goede ventilatie is het noodzakelijk dat aan de onder- en bovenzijde van de gevelbekleding openingen aanwezig zijn. Ook aan de onder- en bovenzijde van ramen en deuren zijn deze openingen nodig. Wordt dit niet in acht genomen, dan kan in extreme gevallen zelfs het Trespa als het ware gaan rotten.
HPL platen worden gemaakt uit een combinatie van houtvezels of papier en fenolhars (synthetisch hars gemaakt van fenol met formaldehyde), die onder hoge druk en verhitting tot een plaat geperst worden.
Het soortelijk gewicht van de plaat is ca. 1394 kg/m³. Er wordt uitgegaan van 1 m² plaat met een dikte van 8 mm (11,2 kg materiaal).