Als je klachten langere tijd aanhouden en niet goed worden behandeld, kan het ook steeds moeilijker worden om het goed te behandelen. Daarom is het belangrijk om de volgende dingen te doen: Vezelrijk eten (vezels zitten in: volkoren producten, groente, fruit, peulvruchten en noten).Voldoende drinken.
Als de klachten van verstopping langer dan twee weken aanhouden is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Neem altijd contact met de huisarts op als je naast verstopping ook bloed bij de ontlasting hebt of als je hoge koorts hebt.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Ontlasting die in de endeldarm blijft zitten – een ledigingsstoornis – kan komen door een verzakking van de endeldarm. Uw ontlasting kan door de verzakking moeilijker uit het laatste stuk van de darm komen. Als er altijd wat achterblijft in de endeldarm, voelt u constant aandrang.
Tablet: na 6 tot 12 uur komt de ontlasting op gang.Zetpil: werkt binnen 20 minuten. Gebruik dit medicijn niet langer dan 3 dagen achter elkaar. Behalve als uw arts anders adviseert.
Het is een aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het kan worden veroorzaakt door eten, drinken, leefgewoonten of het ontbreken daarvan, medicijnen en onderliggende aandoeningen. Obstipatie kan dagen of zelfs weken aanhouden voordat het op natuurlijke wijze is opgelost.
U kunt het laxeermiddel gebruiken op elk tijdstip van de dag, maar houd er rekening mee dat de ontlasting (poep) snel, binnen vijf tot twintig minuten, kan komen.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
In de klysma zit een vloeistof die er voor zorgt dat de harde ontlasting zacht gemaakt wordt. De microlax is de kleine variant van een klysma. Als ook de klysma u niet helpt, kan de arts u ook andere medicijnen voorschrijven om de ontlasting toch op gang te helpen.
En als de sluitspieren aanspannen dan komt je ontlasting er natuurlijk nog minder makkelijk uit! Door dan toch te persen kun je zelfs kleine wondjes maken in het weefsel van de sluitspier (anale fissuren). En door te persen tijdens de ontlasting vergroot je tevens de kans op aambeien en verzakkingen.
Lactulose is een laxeermiddel. Het maakt de ontlasting zachter, waardoor u makkelijker naar het toilet kunt. In hoge dosering haalt lactulose het te veel aan ammoniak uit uw bloed, bijvoorbeeld als de lever niet goed werkt.
Het is niet ongewoon of verontrustend als je enkele dagen geen ontlasting hebt. Verstopping is een klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Verstopping kan bijvoorbeeld optreden tijdens de eerste dagen van een reis, bij verandering in de voeding of tijdens een ziekte waarbij bedrust moet worden gehouden.
Medicatie: laxeermiddelen (verkrijgbaar bij de drogist of via de huisarts) kunnen de klachten verhelpen; evenals medicijnen waarmee meer vocht wordt vastgehouden in de darmen. Klysma: Wanneer medicatie niet helpt, wordt vloeistof via de anus in de endeldarm gespoten. Hierdoor wordt de ontlasting zachter.
Dosering van Dulcolax
Werkt Dulcolax na drie dagen nog steeds niet? Neem dan contact op met je (huis)arts. Bij verstopping is het gebruikelijk om 's avonds één tot twee tabletten in te nemen. Voor een operatie kun je de avond voor de ingreep twee tot vier tabletten innemen.
Is uw kind nog niet zindelijk, dan moet u proberen om na het inbrengen van het klysma de billen 5 minuten tegen elkaar te houden. Zo loopt de vloeistof niet meteen uit de anus. Daarna kan uw kind met de luier rondlopen of gaan spelen. Na ± 15 minuten volgt de ontlasting.
Blijf na het inbrengen zo mogelijk nog vijf tot tien minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt. Hierna gaat u naar de WC om op normale wijze te ontlasten. Wanneer moet ik de Colex klysma gebruiken?
Alarmsignalen zijn klachten die kunnen wijzen op een ernstige ziekte. Als je last hebt van één of meerdere alarmsignalen, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan inschatten of verder onderzoek nodig is.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Het is mogelijk om de darmen te reinigen door veel fruit te eten. Ze zijn rijk aan vitamines, vezels en antioxidanten en hebben de kracht om het immuunsysteem te versterken. Vruchten met een laag suikergehalte zoals appels en citrusvruchten hebben de voorkeur. Bananen zijn echter ook zeer gunstig voor de darm.
Bij onvoldoende effect komt een contactlaxans (bisacodyl of sennosiden A+B) in aanmerking, eventueel als toevoeging. De behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is vooral niet-medicamenteus.
Normaliter mag iemand van de laxeertabletten die La Bella slikte er slechts twee of drie per dag innemen en niet langer dan een week achter elkaar.
De gewoonlijke dosering voor de meeste patiënten is 1 tot 2 sachets per dag. Afhankelijk van het individuele effect kunnen 3 sachets per dag nodig zijn. Het laxerend effect treedt 24 tot 48 uur na inname op. De benodigde dosis kan bij langdurig gebruik geleidelijk minder worden.