Sinds 2016 is Glyfosaat als chemische onkruidbestrijding verboden in de groenvoorziening én in tuinen. Het Europese verbod op o.a. glyfosaat heeft gevolgen voor groenvoorzieners zoals Allgroen bv én ook voor u als particuliere tuinbezitter.
Sinds eind 2018 is de verkoop van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup®, aan particulieren verboden. Ook het inzetten van andere selectieve onkruidbestrijders, om jouw tuin te vrijwaren van onkruid, is niet meer mogelijk.
In Luxemburg is het gebruik van glyfosaat vanaf 1 januari 2021 verboden. Daarmee is Luxemburg het eerste land in de Europese Unie (EU) dat de onkruidverdelger daadwerkelijk verbiedt, nadat Oostenrijk het geplande verbod heeft ingetrokken.
Thuis mag u gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen dat niet.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero aan. Greenfix Zero is glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken. Als alternatief is Greenfix Zero aan te raden.
Vanaf 1 januari 2024 is het in Duitsland niet meer toegestaan om het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat te gebruiken. Dat heeft de SPD-minister van Milieu venja Schulze bekendgemaakt. Het verbod maakt onderdeel uit van een plan van de Duitse regering om insecten beter te beschermen.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Sinds vorig jaar is het verboden om het onkruid te lijf te gaan met onkruidverdelgers op basis van glyfosaat. Die stof doodt het onkruid tot in de wortel en is bijzonder effectief.
RoundUp is een onkruidbestrijdingsmiddel. De werkzame stof glyfosaat blokkeert in planten de vorming van bepaalde enzymen, onmisbare bouwstenen van de plant. Het middel werkt hierdoor systemisch: alle planten die niet resistent zijn worden gedood.
Sinds 6 oktober 2018 is het gebruik en de verkoop van glyfosaat voor niet-professionele gebruikers verboden in België. De maatregel kwam er uit voorzorg, omdat glyfosaat mogelijk schadelijke effecten heeft op onze gezondheid en op het milieu.
Glyfosaat blokkeert in planten de vorming van bepaalde enzymen. Onkruiden die niet resistent zijn worden hierdoor gedood. Door het middel bijvoorbeeld eens in de 6 of 7 jaar gericht in te zetten in een meerjarenaanpak worden meerjarige onkruiden effectief bestreden.
Het pelargonzuur tast de celwand van de plant aan, waardoor de plantencellen leeglopen. Het resultaat? Een volledige uitdroging van het plantenweefsel! Het product doodt alle éénjarige en doorlevende onkruiden en grassen zoals zevenblad, paardenbloem, heermoes, klavers, weegbree en netels.
Uit het vier jaar durende onderzoek blijk dat het onkruidbestrijdingsmiddel voor zowel mensen als dieren niet schadelijk is, tenzij een hoeveelheid wordt ingenomen die minstens honderd keer boven de toegestane dosering ligt. Ook voor de natuur is glyfosaat niet schadelijk, zo wordt geoordeeld.
Bayer stopt verkoop glyfosaat aan particulier in VS
Eind 2020 sprak Branchevereniging Tuinbranche Nederland met milieuorganisatie Natuur en Milieu af dat de tuincentra deze gewasbeschermingsmiddelen uit de schappen haalt. Uitgangsdatum is 1 januari 2022 met uitloop naar 1 juli 2022.
Een dag na de behandeling mag je al opnieuw planten en zaaien. Wat is de beste periode om onkruid te bestrijden? Je gebruikt Roundup® onkruidbestrijder het beste bij zacht weer (een temperatuur tussen 12 en 25 graden en windstil). Roundup® onkruidbestrijder is het hele jaar door even effectief.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
10 tot 12 ml Roundup Evolution glyfosaat mengen met 1 liter water is voldoende. Niet te warm, bewolkt weer met een hoge luchtvochtigheid tijdens de bespuiting geeft de beste resultaten.
ROUNDUP® PA Snel Onkruidvrij Concentraat is het hele jaar door te gebruiken wanneer de buitentemperatuur minimaal 15 graden Celsius is. Voor het beste resultaat gebruik je dit product op een droge ondergrond, is er geen risico op regen de komende 3 uur na toepassing en staat er geen wind.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Stappenplan: azijn tegen onkruid
Meng de azijn met 2 ml afwasmiddel voor 1L (azijn). Door het kleine beetje afwasmiddel toe te voegen, zorg je ervoor dat het azijn blijft plakken op onkruid. Vul vervolgens een sproeier/plantenspuit (of iets vergelijkbaars), met het mengsel van azijn en afwasmiddel.
De belangrijkste vernieuwing is het gebruik van een kaliumzout in plaats van een IPA-zout, waardoor er per liter product meer werkzame stof aanwezig is. In plaats van de huidige 360 gram actieve stof bevat de nieuwe formulering 480 gram. Hierdoor neemt het te bewerken oppervlak met 33 procent per liter toe.