Ketoembar is het zaad van de koriander plant en is een specerij met een fruitige zoete smaak die vaak in combinatie wordt gebruikt met andere kruiden en specerijen. Djinten oftewel komijnzaad is een prima combinatie en wordt vaak gebruikt in diverse Aziatische gerechten.
Gemalen koriander, ook wel ketoembar genoemd, is een warme en kruidige specerij. Ketoembar is de Indonesische benaming. De specerij vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Van de korianderplant kun je zowel de blaadjes als de zaden gebruiken.
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van de koriander plant. Het heeft een mildere smaak dan verse korianderblaadjes.
Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt.
Wat is komijn? Komijn wordt vaak verward met karwij, dat ook wel wilde komijn wordt genoemd. De twee kruiden hebben niet alleen bijna dezelfde naam, ze ogen en smaken ook vrijwel hetzelfde: warm, kruidig en anijsachtig. Er is wel verschil: karwij smaakt dubbel zo sterk en is scherper, terwijl komijn wat bitterder is.
Goede vervangers voor komijn
Kom je er tijdens het koken achter dat je geen komijn meer in huis hebt en heb je geen zin om je blok komijnekaas te ontleden? Probeer dan eens om komijn te vervangen met korianderzaad, ras el hanout, garam masala of venkelzaad.
Kummel is afgeleid van het Duits en is een andere benaming voor karwij, terwijl komijn een ander specerij is met een vergelijkbare smaak. Om de verwarring compleet te maken wordt karwij ook wel wilde komijn genoemd. De smaak van karwij is twee keer zo sterk als van komijn, gebruik de specerij dus met mate.
Toch heeft het een hele andere smaak dan verse koriander. De geur en smaak is wat meer pikant, nootachtig en heeft zelfs iets weg van citrus. Veel mensen vinden verse koriander naar zeep smaken. No worries ketoembar, ofwel gedroogde koriander, heeft echt een hele andere smaak, het is zeker het proberen waard.
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Er zijn aanwijzingen dat ketoembar zware metalen uit het lichaam verwijdert én dat het helpt om de bloeddruk te verlagen. Daarnaast bevat het vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur, ijzer, magnesium, kalium en calcium! Het wereldbekende gerecht rendang wordt met ketoembar gemaakt.
Djinten (ook wel djintan genoemd) is de Indonesische benaming voor gemalen komijnzaad. De geur van komijn is sterk, pikant zoet. De smaak is vol, scherp, gronderig en warm. Komijnzaad wordt vaak verward met karwijzaad.
Komijn (Cuminum cyminum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt toegepast als specerij met een lichte nootsmaak, afkomstig van een plant met fijne smalle blaadjes die op venkel lijken. De plant zelf heeft dunne stengels die tot 30 cm hoog kunnen worden en lila of witte bloemen hebben.
Galangawortel wordt vers, gedroogd of ingemaakt gebruikt. Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper. Laoswortel wordt in Indonesië gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum.
Gember wordt in heel Azië gebruikt in verschillende gerechten. Djahé is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik.
Djahé is de Indonesische naam voor de wortel van de gemberplant. Eigenlijk betekent het dus gewoon gember, maar hier in Nederland bedoelen we er over het algemeen gedroogde en gemalen gember mee. Gemberpoeder dus.
Komijnzaad in de keuken
Deze specerij wordt hier 'djinten' of 'djintan' genoemd. In Noord-Europese landen wordt komijnzaad ook wel 'kummel' genoemd. Hier wordt het veel gebruikt op en in brood. In Nederland kennen we ook komijnekaas.
Ketoembar is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast ketoembar is er ook djintan (gemalen komijnzaad), Laos (gemalen galangawortel) en djahe (gemalen gemberwortel). Deze vier soorten gedroogde kruiden kunnen goed gecombineerd worden.
In de Indische keuken kennen we een soort van heilig trio. Dat zijn de specerijen salam (blad), laos (wortel) en sereh (citroengrasstengel). Deze ingrediënten zijn de basis van elk sambal gorenggerecht.
Koenjit (gemalen kurkuma/geelwortel) – geeft aan vele kerriemengsels en gerechten een mooie warme gele kleur. De smaak is wel wat bitter, vandaar dat het altijd wordt gecombineerd met andere kruiden en specerijen.
Komijnzaad is zonder twijfel de beste vervanger voor karwijzaad. Je vind het ook terug in de komijnekaas die we allemaal gewend zijn. Het komt oorspronkelijk uit Syrië, Iran, Noord-Afrika en India. Het wordt ook gebruikt in verschillende gerechten over de hele wereld.
Heb je een Aziatisch gerecht voor je, waarbij een kneepje limoensap vereist is? Vervang het dan door een lepeltje tamarinde, deze pasta geeft een redelijk gelijkende friszure toon aan je gerecht.
Wil je afvallen, maar wil het niet vlotten? Eet dan voortaan wat vaker komijn. Dit is namelijk een van de kruiden en specerijen die je kan helpen om sneller vet te verbranden. Sterker nog: één theelepel komijn per dag kan de vetbranding zelfs verdriedubbelen.
Ze bevorderen een gezonde spijsvertering, verminderen maagkrampen en kunnen zelfs helpen bij de verlichting van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel. Gezondheid van de luchtwegen: Het consumeren van zwarte komijnzaden kan gunstig zijn voor de gezondheid van de luchtwegen.
In Spanje wordt komijn in chorizo gedaan. In Mexico maakt het deel uit van de chili con carne en in Duitsland gebruikt men komijn samen met karwij in de likeur Kummel.