Om het vocht, dat vrijkomt na het wassen, zoveel mogelijk te isoleren plaats je wasmachine en droger in een afgesloten ruimte (met eigen ventilatievoorziening). Houd de deur tijdens het wassen en drogen gesloten zodat vocht en stof niet naar andere plakken in huis trekt.
Waar moet je op letten als je de was binnen wilt drogen
In een onverwarmde kamer of een koude kelderruimte kan de lucht het vocht nauwelijks opnemen, zodat het in het ergste geval direct in de muur terechtkomt. Er moet ook een raam, of in het beste geval meerdere, aanwezig zijn voor voldoende ventilatie.
Conclusie. Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Als je weinig ruimte in huis hebt is het belangrijk om de ruimte die je hebt goed te benutten. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een droogrek op je ligbad of hang een droogrek op je deur. Zo gebruik je de ruimte tijdelijk voor een ander doel. Zodra je kleding droog is berg je het droogrek gemakkelijk op.
Binnen drogen? Gooi daarna je ramen open! Drogende was zorgt voor vochtige lucht en vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Om dat vocht weer uit de lucht te krijgen, zijn er twee opties: nadat de was (eindelijk) droog is het raam openzetten en ventileren (waardoor het binnen nog kouder wordt).
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Je was droogt minder snel of zelfs niet omdat de koude lucht verzadigd is met vocht. Het vocht dat in de lucht zit gaat condenseren. Dit gebeurt op de koudste oppervlakken. Vaak zijn dat je ramen, maar het kunnen ook andere plekken op de muur of vloer zijn.
Heb je een hangend droogrek gekocht?Dan is het trapgat een ideale plek.Hier stijgt de warm lucht namelijk op naar de hogere verdieping.Dit zorgt ervoor dat je was nog sneller droogt.
Gebruik een gewone ventilator.
Het kan enorm helpen een gewone ventilator (dus zonder warmte) op je wasrek te richten en zacht aan te zetten, je was droogt een stuk sneller! Hang de was niet te dicht op elkaar, zoals gezegd heeft de was ruimte nodig om te kunnen drogen.
Kies een ruimte met voldoende ventilatie
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.
Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.
Wanneer we de was ophangen dan speelt luchtvochtigheid een grote rol. Op een zonnige dag kan de was al met 30 tot 45 minuten droog zijn. Een simpele redenatie is “hoe lager de luchtvochtigheid, hoe sneller de was droogt” ofwel hoe minder vocht in de lucht hoe sneller de was droog is.
Wanneer u natte was ophangt, dan kan dit namelijk een stijging opleveren van de relatieve luchtvochtigheid in huis met maar liefst 30%. Een gezonde luchtvochtigheidsgraad is van belang voor een gezond leefklimaat en ligt doorgaans tussen 40% en 60%.
Het kan ook op momenten dat de lucht buiten niet vochtig is: de droge koude lucht zorgt er dan voor dat je was droog wordt. Onder het vriespunt gaat dit nog een tikkeltje sneller: als je dan de natte was buiten in de wind laat wapperen aan de droogmolen, bevriest het. Op deze manier kun je vriesdrogen.
Inklapbare droogrekken zijn ideaal voor een kleine ruimte – zo bij de hand wanneer de was klaar is, en net zo snel opgeborgen als alles droog en opgevouwen is. Vergeet niet om een balkonraam open te zetten voor meer luchtcirculatie. Zo droogt de was sneller.
Lucht ontvochtigen met een airconditioner split unit? Het belangrijk om de airco op de juiste temperatuur te zetten, tussen de 22 en 24 graden. Ook is het aan te raden om de luchtcirculatie op de hoogste stand te zetten en regelmatig te ventileren om de lucht te verversen en vocht te verwijderen.
Het is gelukkig iets minder warm vandaag na de hittegolf, maar de komende weken blijft het zomers weer. Heerlijk. Mocht je toch wat minder goed slapen met die warmte: hang voortaan je natte was te drogen in je slaapkamer. Dit zorgt namelijk voor wat extra koelte in je kamer, waardoor de temperatuur wat zakt.
Veel mensen gaan er vanuit dat de was in de vrieskou al helemaal onbegonnen werk is. Maar het tegenovergestelde is waar. Je was buiten drogen wanneer het vriest werkt juist super goed. Dit komt door het scheikundige proces van sublimatie.
Was uit droger stinkt
Dit doe je met een nat doekje met wat schoonmaakmiddel. Ook kun je een nat washandje in schoonmaakazijn dopen. Doe dit natte washandje vervolgens in de droger en zet 'm aan. Wanneer de droger klaar is met draaien, zal de vieze geur die uit de droger kwam geneutraliseerd zijn.
"Schimmels en bacteriën hebben een penetrante lucht, dus als de was vies ruikt, weet je genoeg." Het beste is dan om de was op minimaal zestig graden te wassen en daarna meteen op te hangen.
Windkracht: De wind zorgt ervoor dat het vocht uit de kleding wordt geblazen. Wanneer het flink waait, zal je was sneller drogen. Temperatuur: Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je wasje zal drogen. Tijd: In het najaar zal het langer duren voordat het vocht uit je kleding verdwijnt.
Zowel voor hangende als staande wasrekken geldt: zet ze op een plek waar overdag komen weinig mensen komen. Zo krijg je geen last van vocht. Ook is het handig om je wasrek bij het raam te zetten of hangen. De warmte en het licht van de zon zorgt ervoor dat je was net wat sneller droogt.
Toch wel! Als je je was nadien binnenhaalt, gebeurt er namelijk iets wonderlijks: breng je de bevroren was binnen, dan is hij vrijwel meteen droog. Dit proces heet sublimatie, wat betekent dat het de vloeibare fase overslaat en meteen verdampt. De was buiten hangen als het vriest is dus een goed idee!