Laat de rijstpap koken op een laag vuur zodat het zetmeel tijd heeft om los te komen.Roer af en toe om een vies laagje op de bodem te vermijden.
Je had er misschien nog niet aan gedacht, maar net zoals een eidooier je aardappelpuree net dat tikje meer geeft, kan hij dat ook doen voor je rijstpap. Roer de dooier(s) net op het einde krachtig door de rijstpap, zodat er geen stolling plaatsvindt.
De gouden regel voor pudding zonder vel: giet hem niet warm in aparte kommetjes. Blijf juist roeren in de pan tot de pudding is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Schenk hem dan uit en serveer direct. Serveer je de kommetjes niet onmiddellijk, wrijf de pudding dan letterlijk in met een klontje boter.
Rijstepap maken met dessertrijst is het makkelijkst, want die rijst neemt lekker veel vocht op en wordt 'papperiger' als je het kookt. Risottorijst is daarom een goed alternatief, maar eventueel kun je ook rijstepap maken andere soorten rijst zoals basmatirijst of zilvervliesrijst.
Laat de pudding ongeveer 20 tot 25 minuten goed afkoelen in de pot. Zeer regelmatig roeren en dan in potjes gieten.
Als de pudding of room die je wilt laten opstijven in zijn geheel al is verwarmd dan kun je de gelatine daar direct aan toevoegen. Zolang je maar een warme basis hebt waar de gelatine in kan oplossen. Zodra de opgeloste gelatine weer afkoelt vormt het een gel die het product stijf maakt.
Geen tijd of zin om te blijven roeren? Doe de pudding dan in een vlakke schaal. Dek af met vershoudfolie en druk deze tegen de pudding aan. Tijd om af te koelen!
Bewaartip voor dit product
Zet het product na gebruik altijd snel terug in de koelkast. Hierdoor blijft het langer goed. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels.
Rijstepap van Melkunie is heerlijk zacht van smaak. En bereid met verse weidemelk. Lekker om zo koud of warm op te eten.
Havermout en rijstpap zijn zeer geliefd bij de meeste sporters. In dit receptje worden beide gecombineerd zodat je kan profiteren van de voordelen van beide koolhydraatrijke ingrediënten in één maaltijd. Rijst is een goede bron van complexe koolhydraten en zeer vetarm, waardoor het licht verteerbaar is.
Bij het opwarmen van melk bewegen de deeltjes in eiwitmoleculen steeds harder. Deze beweging zorgt ervoor dat moleculen kapot gaan en het eiwit zijn eigenschappen verliest: De eiwitten worden onoplosbaar en veroorzaken een vel op de melk. Het vel sluit vervolgens de melk af van de buitenlucht.
Tip: Naargelang de hoeveelheid melk wordt de pudding vaster of vloeibaarder. Gebruik voor een vaste pudding maar 500 ml melk en voor een lichte pudding 1000 ml melk. Met de hoeveelheid suiker kan je ook spelen naar eigen smaak.
Was de korrels eerst in koud water totdat het water helder blijft. Doe alles in een pan en voeg anderhalf keer zoveel water als rijst toe. Breng aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst rustig en afgedekt in 10-15 minuten gaar worden.
Eidooiers bewaren in koelkast
Ook eigeel kun je 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. In tegenstelling tot eiwitten kun je eidooiers niet invriezen.
Rijstpap komt oorspronkelijk uit Bagdad in Irak en is waarschijnlijk via Marokko in Andalusië, Spanje terechtgekomen. De legertroepen van keizer Karel maakten daar kennis met het gerecht en introduceerden het in de zestiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden.
Om rijst te laten droogkoken verwarm je de rijst met het water in een pannetje tot het water kookt. Dit doe je op hoog vuur, maar zodra het water kookt draai je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Doe dit altijd op het kleinste pitje, het is namelijk echt belangrijk dat de rijst langzaam pruttelt.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Tip: maak een dubbele hoeveelheid van de rijstepap! Wij hadden spijt dat we niet wat meer hadden gemaakt en je kunt het prima een paar dagen in de koelkast bewaren.
Om Nasi te maken, is het wel het lekkerst om de rijst een dag van te voren gekookt te hebben. Dit bakt namelijk beter op. Dus kook of de avond ervoor een portie rijst of als je toch al rijst eet, maak dan gewoon wat extra klaar.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Heb je rijst gekookt? De rijst moet zo snel mogelijk terugkoelen na het bereiden. Zet de maaltijd binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Vervolgens kun je de rijst 2 dagen in de koelkast bewaren.
Met puddingpoeder word de vanillepudding poeder bedoelt waarmee je kookpudding maakt. Hierin zit vanille, melkpoeder, mayzena e.d. al verwerkt.
Pudding is een (meestal zoet) nagerecht. Het wordt bereid op basis van melk of gebonden met zetmeelproducten zoals maïzena, eventueel aangevuld met een eiwit als geleermiddel zoals eieren, custard, custardpoeder of gelatine.
Custardpoeder is een mix van maiszetmeel (maïzena), een snufje zout en kleur- en smaakstoffen. Die laatste zorgen ervoor dat de pudding een gele kleur krijgt en naar vanille smaakt.