Het virus wordt van mens op mens overgedragen door besmet voedsel, besmette ontlasting of besmet water of door kleine druppeltjes in de lucht. De infectie kan leiden tot verlammingen. Voordat de vaccinatie in 1957 werd ingevoerd, kwam polio vaak voor en overleden er ook regelmatig mensen aan polio.
Het oraal levend-afgezwakt vaccin heeft 1 kans op 1 à 5 miljoen om zelf polio te veroorzaken.
Volwassenen raken vaker verlamd dan kinderen. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 3 tot 35 dagen. Meestal is dit 7 tot 14 dagen.
Polio is een zeer besmettelijke ziekte die zich gemakkelijk verspreidt van mens tot mens. Het virus wordt overgedragen door contact met ontlasting van besmette personen via de handen, gebruiksvoorwerpen, voedsel of drinkwater en door druppeltjes of aerosolen afkomstig uit de keel van een besmette persoon.
In 2022 blijven uitbraken van verschillende typen van de poliovariant die via orale vaccinatie ontstaat in Afrika voor problemen zorgen. De landen waar de meeste besmettingen worden gemeld zijn Nigeria en de Democratische Republiek Congo. Ook Madagaskar en Mozambique hebben hiermee te maken.
Bij de geboorteaangifte van uw kind zit een polioattest. Bewaar dit totdat uw kind volledig ingeënt is tegen polio. Laat na de laatste dosis (op 15 maanden) het attest invullen door de arts die de baby heeft gevaccineerd.
Na introductie van vaccinatie in 1957, komt polio niet meer endemisch voor in Nederland door een vaccinatiegraad van >95% van de algemene Nederlandse bevolking. Wel kwamen er kleinere epidemieën voor (de laatste in 1992-1993 met in totaal 71 patiënten; 2 sterfgevallen; PV 3).
Ouders die weigeren het verplichte vaccin te laten toedienen, riskeren een geldboete van maximaal 800 euro en een gevangenistraf van maximaal een maand.
De ziekte veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Er kan sprake zijn van vermoeidheid, misselijkheid, koorts, verminderde eetlust en buikpijn. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. De klachten duren meestal een paar weken maar kunnen ook langer duren, tot wel 3 maanden.
steeg het aantal gevallen van polio (wild virus) dat wereldwijd wordt geregistreerd, van 223 in 2012 naar 416 in 2013, waren dat er 359 in 2014 en 74 in 2015 (WGO). In 2011 leden in West-Europa nog altijd meer dan 700.000 mensen aan de gevolgen van polio (AViQ-Sciensano) (externe link).
Polio komt in Nederland niet meer voor. Sinds 1957 worden kinderen in Nederland tegen polio ingeënt. De laatste uitbraak was in 1992-1993 bij personen die vaccinatie afgewezen hadden.
Nee, vaccinaties zijn niet verplicht. Als ouder hoeft u uw kinderen dus niet verplicht te laten vaccineren. Maar de Rijksoverheid raadt u aan om dit wel te laten doen.
Je kunt zien welke coronavaccinaties je hebt gehad op mijn.rivm.nl. Heb je een bewijs van vaccinatie nodig, kijk dan op rijksoverheid.nl.
In veel gevallen merkt een persoon niets van een infectie met het poliovirus. Bij andere personen veroorzaakt het poliovirus alleen griepachtige verschijnselen, maar bij een kleine groep veroorzaakt het poliovirus een infectie van het ruggenmerg en soms ook de hersenstam.
Het postpoliosyndroom is een van de meest voorkomende spierziekten en komt bij 60 op de 100.000 mensen voor. Ongeveer 60% van de mensen die ooit polio heeft gehad, krijgt PPS. Zij krijgen jaren nadat ze polio hebben gehad, ineens last van (ernstige) restverschijnselen.
De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio.
Polio: na de laatste vaccinatie op het negende jaar duurt de bescherming tegen deze ziekte 15 jaar. Na die tijd is een nieuwe vaccinatie nodig, als het kind extra kans loopt op een van deze ziekten.
Behandeling van tetanus
Dit biedt ongeveer 10 jaar bescherming tegen de ziekte. Bij een diepe wond waarin vuil is gekomen is het daarom verstandig een nieuwe inenting te halen als de laatste vaccinatie meer dan 10 jaar geleden is.
Dit vaccin is gratis als u het via Vaccinnet bestelt. De patiënt betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen.
Check online op www.mijngezondheid.be
Je kan zelf online raadplegen welke vaccinaties je al gekregen hebt. Je kan de datum, naam en dosis van de vaccinatie nagaan en ziet tegen welke ziekte je werd gevaccineerd.
Deze verplichte vaccinatie gebeurt volgens het basisvaccinatieschema op 8, 12 en 16 weken, 15 maanden en een herhaling in het eerste studiejaar. Vanaf de leeftijd van 16 jaar wordt nog eenmaal een herhalingsinenting aanbevolen indien je reist naar risicogebieden in Afrika en Azië. Nadien ben je levenslang beschermd.
Tot 1956 kwam polio wel voor in Nederland. Soms verloopt polio als een lichte griep; meestal zijn er zelfs geen symptomen. In een klein aantal gevallen tast het virus bepaalde cellen in het ruggenmerg aan, waardoor verlammingsverschijnselen ontstaan.
Wat zijn symptomen van gele koorts? De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts.
Poliovaccins zijn vaccins die worden gebruikt om de virale infectieziekte poliomyelitis (polio) te voorkomen. Er bestaan twee types: een geïnactiveerd poliovirus toegediend via injectie (IPV) en een verzwakt poliovirus toegediend via de mond oftewel oraal (OPV).