De genezingskans van alle patiënten met een Ewing-sarcoom ligt rond de 55-70%. De genezingskans hangt af of er uitzaaiingen van de tumor op andere plaatsen zijn, de plaats waar de tumor zich bevindt in het skelet of weke delen, de grootte van de tumor en de leeftijd van de patiënt.
Zo kunnen ze ergens anders in het lichaam uitgroeien tot uitzaaiingen. Als er uitzaaiingen bij bot- en wekedelentumoren voorkomen, worden die meestal gevonden in de longen. Uitzaaiingen van deze tumoren kunnen ook voorkomen in het skelet, de buik, de lever of de lymfeklieren, maar dit komt minder vaak voor.
Sarcomen/ wekedelentumoren kunnen goedaardig en kwaadaardig zijn.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten genezen soms 'spontaan'. Niet zelden begint de genezing na een zware infectie. Aangezien een infectie het afweersysteem stimuleert, werd de suggestie geopperd dat het afweersysteem op eigen kracht een kankergezwel kan opruimen.
Kunnen tumoren zonder behandeling stoppen met groeien of zelfs krimpen? Het wellicht enigszins verrassende antwoord op die vraag is: ja.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
De leeftijdspiek ligt tussen de 10 en 20 jaar. Een Ewing-sarcoom komt iets vaker voor bij jongens/mannen dan bij meisjes/vrouwen (verhouding 1,5:1).
Omdat een epithelioïd sarcoom langzaam groeit en geen pijn doet, duurt het meestal lang voordat je er last van krijgt. De klachten van een epithelioïd sarcoom ontstaan vaak pas als de tumor groter wordt. Welke klachten je hebt, hangt af van de plek van de tumor.
Een wekedelentumor herkennen is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als die diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kun je die voelen als een zwelling of knobbeltje.
carcinomen ontstaan uit epitheliale cellen, zoals de huid, de slijmvliezen of de klieren. Voorbeelden hiervan zijn borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker. sarcomen komen minder vaak voor en beginnen in bindweefselcellen, het 'ondersteunend' weefsel. Dat zijn bijvoorbeeld bot- en kraakbeenkanker.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Wekedelensarcomen zitten vaak in de buik. Meestal krijg je pas laat klachten. Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting.
Een patiënt kan genezen worden verklaard als er na vijf jaar geen nieuwe tumor wordt gevonden.Voor sommige tumoren geldt een langere termijn, vaak dan 10 jaar. Het is in ieder geval wel duidelijk dat des te langer er geen uitzaaiingen worden aangetroffen, des te beter de prognose is.
Borderline-tumoren
De tumor kan op een agressieve manier groeien, maar zaait niet vaak uit. Een eierstoktumor of een wekedelensarcoom kunnen borderline-tumoren zijn.
Van sommige typen kanker geneest bijna iedereen.Van andere typen vrijwel niemand. Maar ook dan is er niets met zekerheid te zeggen, omdat een bepaald type kanker zich bij de ene persoon heel anders ontwikkelt dan bij de andere. Belangrijk voor de kans op genezing is vooral het stadium waarin de tumor verkeert.
'Sarcoom' is de naam van een bepaald type kankercel. Sarcomen zijn kwaadaardige tumoren in de weke delen. Kwaadaardige bottumoren noemen we ook sarcomen.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Voorbeelden van kankers die via het bloed kunnen uitzaaien en de plaatsen waar de uitzaaiingen meestal voorkomen: borstkanker: botten, lever, longen, huid, hersenen. dikkedarmkanker: lever, buikvlies, longen. longkanker: botten, bijnieren, lever, hersenen, longen.
In het kort
Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.
Fibromen zijn niet kwaadaardig en kunnen behandeld worden als ze cosmetisch storend zijn.
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
T1b: de tumor is tussen de 5 millimeter en 1 centimeter groot. T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm.
Bij een goed resultaat krijgt u langere tijd immunotherapie. Momenteel is de maximale behandelduur twee jaar. In de praktijk wordt de behandeling korter gegeven vanwege bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen nog even aanhouden, met name vermoeidheid en concentratieproblemen.