Er zijn verschillende oorzaken. Heb je bijvoorbeeld veel bomen in de tuin? Dat zorgt voor schaduw en daar kun je, vooral na een regenachtige periode, mos aantreffen. Andere oorzaken zijn het te kort maaien van je gazon of een zure grond met onvoldoende voedingsstoffen voor je grasplanten.
Mos heeft geen diepe wortels en is dus makkelijk te verwijderen met kokend water. Afhankelijk van de hoeveelheid mos, giet je 3 tot 6 keer kokend water over de groene plantjes. Laat het water wel even intrekken voordat je een nieuwe portie uitgiet.
Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur.
Mos houdt van schaduw, gras niet. Mos houdt van zure grond, gras niet. Mos kan beter tegen nattigheid en groeit ook als de grond verdicht is. Mos groeit bij lagere temperaturen en bij minder licht dan gras en heeft daarom in het vroege voorjaar meteen al een voorsprong.
Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is, mos houdt van zure grond. Vooral zandgrond verzuurt snel. Veel schaduw zorgt ook voor mos. Het mos vormt een dikke laag, regenwater blijft in het mos hangen, het gras verdroogt en wortelt niet in mos.
Zout is een heel effectief middel om af te komen van mos en groene aanslag. Door het over uw tegels en paden heen te strooien zal de groene aanslag snel verdwijnen. Voor het bestrijden en verwijderen van mos en groene aanslag kunt u kiezen voor strooizout of gewoon keukenzout.
Mos verwijderen door verticuteren
Je kunt de wortels van mos samen met de bovenste laag, de viltlaag, van het gazon doorsnijden door te verticuteren. Als je verticuteert, haal je mossen, onkruid en dode grassen – die vormen de bovenste laag – weg uit je grasmat.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Met mos in het gazon krijgt gras geen kans om te groeien. Gras wortelt niet in mos, omdat deze voor een dikke bovenlaag zorgt en daardoor al het water vasthoudt. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden en oplossingen om mos te verwijderen uit gras en mos te bestrijden in uw gazon.
Mos is een kleine, niet-bloeiende plant en is één van de lastigste onkruiden in het gazon. Veel mos in uw gazon is een teken van slecht onderhouden gras, en kan veel verschillende oorzaken hebben.
Mossen succesvol laten groeien in je scape:
En winterharde mossen kunnen zelfs overleven in hogere temperaturen (Java Moss) Veel aquascapers hebben zelfs gemeld dat ze alleen maar water hoeven toe te voegen aan hun mossen om ze groeiende te houden.
Mos bestrijden met één van de veelgebruikte methoden
Strooi- of keukenzout; het aanbrengen van zout over de groene aanslag zorgt dat de algen verwijderd worden en mossen afsterven. Biotex; micro-enzymen in de Biotex gaan de algen en mossen te lijf waardoor deze snel verwijderd worden.
Groene aanslag verwijderen van tegels, hout of beton kunt u doen met een hogedrukreiniger, schoonmaakazijn, soda en groene zeep of een speciale groene aanslagreiniger. Let wel op! Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger, chloor of schoonmaakazijn kan schadelijk zijn voor uw terrastegels.
Heb je last van lichte mosgroei door het klimaat in de omgeving van de vloer? Dan kan je de mossen gemakkelijk verwijderen met wat zeep, water en een zachte spons. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, als je deze vaak gebruikt kan de vloer ruwer worden en als schuurpapier aanvoelen.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Mos tussen de tegels ontstaat doordat er weinig licht op de bestrating komt. Hierdoor is de bestrating vaak vochtig. Een vochtige bestrating in combinatie met schaduw is ideaal voor de vorming mossen, want ze houden namelijk van een vochtige omgeving.
Het werkt zo; Meng 1 liter water met 1 liter (schoonmaak)azijn in een grote emmer. Schrob dit mengsel over het schoon te maken deel bestrating. Spoel de tegels niet direct schoon, maar laat het mengsel intrekken.
Groene aanslag verwijderen met azijn
Omdat de zure azijn dodelijk is voor algen en mossen waardoor het een zeer effectief bestrijdingsmiddel is. Naast een half-harde bezem en flinke hoeveelheid schoonmaakzijn heb je voor deze aanpak wel wat tijd en energie nodig.
Oorzaken van mos: een ongelijke strijd
Het groeit goed op zure bodems en kan vocht opslaan dat het in droge tijden weer kan benutten. Mos gedijt goed in verdichte bodems en verdraagt de schaduw ook prima. Gras daarentegen houdt juist van een lichtzure en zanderige bodem en heeft veel licht nodig om te groeien.
Meestal volstaat het om de klinkers eens goed te vegen met een harde borstel en af te spoelen met water. Klinkers reinigen met javel, in een combinatie met zout en water kan ook. Het is dan wel nodig om de oprit achteraf nog te vegen zodat de mossen en algen kunnen afsterven.