Zonnebloemen zet je vooral in je tuin omdat je er zo vrolijk van wordt, en omdat er veel bijen en hommels op afkomen. Daarnaast zijn het prima buurplanten, onder andere voor bonen. En met de uitgebloeide bloemen en de zaden maak je weer veel vogels blij.
Zonnebloemen zaaien is makkelijk en leuk. Het zijn prachtige zomerse bloemen voor op een veld, in een border of voor kinderen om op te kweken. Ze zijn ook favoriet bij vlinders en bijen en zonnebloemen maken aan het einde van de bloeiperiode zonnebloempitten die dan weer favoriet zijn bij vogels.
De zonnebloem staat voor liefde en vrolijkheid. De symboliek van de liefde komt uit de Griekse mythologie. Nimf Clytia wordt verliefd op Apollo. Hoewel Clytia beeldschoon is, geeft Apollo geen gehoor aan haar vraag om liefde.
In tijden van schaarste zijn de zonnebloemen voor bijen en insecten een welkome bron van stuifmeel en nectar. De langgerekte rijen zonnebloemen verbinden stukken grond met elkaar. Er ontstaat zo een highway voor vlinders, bijen en andere insecten en een lust voor het oog. Het bezorgt ook de boeren een goede naam”.
Jonge zonnebloemenplantjes zijn een lekker hapje voor slakken. Bescherm ze daarom tegen slakken, bijvoorbeeld met koperfolie. Ook kun je ervoor kiezen om de zonnebloemen voor te zaaien en uit te planten als ze al wat ouder zijn. Zaai ze in april in potjes, en plant ze uit na IJsheiligen.
Zet planten die slakken lekker vinden niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden.
Zet daarom ook wat planten in je bak waar ze een hekel aan hebben: munt, venkel, geraniums, knoflook, tijm, goudsbloemen en vingerhoedskruid. Want tenzij er een enorme slakkenplaag is, gaan ze daar met een boog omheen. De planten waar ze wel dol op zijn kun je extra beschermen met een 'vies geurtje'.
Je kunt nog langer van de bloemen genieten, ook al zijn ze uitgebloeid. In plaats van je verwelkte zonnebloemen weg te gooien, geef je ze een tweede leven als een natuurlijk vogelvoederbakje voor in je tuin. Vogels zijn namelijk dol op de pitten in het hart van de zonnebloem.
Die oostelijke richting is niet toevallig: op het oosten blijken de bloemen sneller op te warmen dan op het westen en daarmee meer bestuivers aan te trekken. Zo draagt de stand van de zonnebloemen bij aan de reproductie.
Knip de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem zo'n 10-15 cm af onder van de bloemstengel, wanneer deze in een pot staat. Hierdoor kunnen weer nieuwe bloemen ontstaan. Als de zonnebloem plant in de volle grond staat hoef je niks te doen bij uitgebloeide bloemen.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen.
Kies een plant die weinig onderhoud nodig heeft met een lange levensduur, bijvoorbeeld een leuke vetplant of een cactus. Ideaal voor de nabestaanden om te verzorgen en zo lang mogelijk van te genieten. Bloemblaadjes kunnen een heerlijke geur afgeven die lang mee gaat.
Geef de zonnebloemen zodra de bloemen verschijnen wekelijks kaliumrijke voeding (meststof voor tomaten bijvoorbeeld). Geef de planten regelmatig water in droge periodes, vooral grote zonnebloemen. Die komen er namelijk niet makkelijk bovenop als ze uitgedroogd zijn.
Eenjarige zonnebloemen zijn niet winterhard. Helianthus annuus en Helianthus debilis zijn eenjarige zonnebloemen, ze sterven voor de winter helemaal af. Je kunt ze in het voorjaar opnieuw zaaien. De vaste zonnebloemen zijn wel winterhard en komen elk voorjaar vanzelf weer op.
De meeste soorten zonnebloemen krijgen maar 1 bloem per plant.
Zonnebloem. Deze hoge zonnebloem krijgt meerdere bloemen per stengel. De plant wordt ruim 2 meter hoog en is een perfecte bijenlokker.
De zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen.
Eenmaal de plantjes ontkiemd zijn, hoef je ze niet veel water meer te geven.Enkel wanneer de zonnebloemen slap gaan hangen, moet je ze wel wat water geven. Wanneer de plantjes nog klein zijn, kan je ze wat meststoffen geven zodat ze beter groeien. Eens ze wat groter zijn, is dat niet meer nodig.
Ja, van alle soorten zonnebloemen kun je de pitten gewoon veilig eten. Je kunt de zaden van de zonnebloem zowel ongepeld als gepeld eten.
Je kunt de zonnebloempitten niet direct oogsten, omdat deze eerst goed droog moeten zijn. Je snijdt daarom de knop van de bloem af met een schoon, scherp mes, op zo'n vijf centimeter van de bloemknop. Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Wist je dat je heel eenvoudig van je slakken af kunt komen door regelmatig een beetje koffiedik te strooien? Die koffieresten zijn namelijk giftig voor slakken. Dus heb je een aangevreten plant, strooi er dan een beetje koffieprut omheen en de slakken zullen de plant met rust laten.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.