De meeste rassen appels kun je vrij lang bewaren nadat je de appels geplukt hebt. Appels oogsten moet meestal in een bepaalde maand gebeuren, maar als je de appels op de juiste manier bewaard kun je deze soms nog weken later opeten.
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Op boerderijen bewaarde men voorheen de appels in een grote kist op zolder. Als eerste kwam er een laag stro waarop de goudrenetten gelegd werden. Vervolgens weer een laag stro en een laag goudrenetten. Op deze manier bleven ze goed tot in het voorjaar.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.
Appels worden voornamelijk bewaard in koelcellen met Controlled atmosphere en kunnen tot wel 12 maanden worden bewaard onder CA/ULO! Appels blijven in goede conditie bij temperaturen tussen 0 en 5 ºC, afhankelijk van het ras.
Brood vormde het hoofdvoedsel, gevolgd door andere graanproducten, zoals pap. Vlees was prestigieuzer en duurder dan graan of groente. De adel liet bij speciale gelegenheden een beer (mannelijk varken) slachten. Als kruiden werden verjus, wijn en azijn gebruikt.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
De beste manier om vruchten, zoals appels en peren, te drogen in schijfjes (hangt natuurlijk van de vrucht af), is door ze in dunne plakjes te snijden, ze even te besprenkelen met citroensap, ze dan in suikerwater te dompelen en dan op een bakpapier of siliconenmatje te drogen in de oven.
Ja, vers geplukte appels moet je een tijdje laten liggen voordat ze lekker eetbaar zijn. Het is per appelras verschillend hoe lang de rijptijd duurt en het maakt ook nog uit hoe je de appels bewaart. Appels die je lang wil bewaren moeten juist niet te snel rijpen, voor je het weet zijn ze rot.
De beste manier om gesneden appels te bewaren (na het gebruiken van een van de hierboven genoemde methodes) is in een hersluitbare plastic zak waar je zoveel mogelijk lucht uitknijpt. Leg die zak in de koelkast tot je ze gaat eten. Ze zullen dan opvallend vers en knapperig blijven. Gebruik een schoon, goed mes.
Om te beginnen moeten appels altijd zorgvuldig worden geplukt. Ruk ze dus niet van de takken. Een appel is pas rijp om te oogsten wanneer deze gemakkelijk kan worden geplukt, d.w.z. dat het steeltje van de appel gemakkelijk van de tak loslaat als u deze draait.
Toch dronken vroeger niet veel mensen alcohol, het was gewoon te duur en niet altijd te krijgen. Tot in de Middeleeuwen bleef dat zo. In die tijd maakten mensen wijn uit vruchten en bier uit gerst en honing. Het alcoholgehalte van die dranken was laag.
Vroeger toen alles beter was, aten mensen stukken minder vlees. Veel vlees eten is een typisch teken van welvaart. Lekkers was alleen voor de zondag, zoals vla in plaats van pap en iets lekkers bij de koffie. Brood was basisvoedsel.
De arme mensen aten uit een oud stuk brood. Maar de rijke mensen van adel af rijke handelaren aten uit borden van zilver en goud. De mensen in de middeleeuwen hielden van vlees, maar dat mochten ze niet alle dagen eten dat kwam door de kerk.
Ze worden geplukt en meteen opgeslagen in grote 'paloxen' of houten kisten en gaan dan de koelruimtes of ULO's in. Deze ULO's of ultra low oxigen koelsystemen zorgen ervoor dat het fruit tot de volgende oogst bewaard kan blijven.
De gemiddelde gezonde en goed verzorgde appelboom kan 50 tot 80 jaar oud worden. Er zijn echter opvallende uitzonderingen op deze regel. Van sommige appelbomen is gemeld dat ze al meer dan een eeuw leven. Een appelboom produceert zelden veel vruchten na zijn 50e jaar.
Appels in de supermarkt zijn soms wel een jaar oud… Normaal gesproken kun je appels na de pluk ongeveer één tot twee weken bewaren. In de koelkast kun je de levensduur verlengen tot hooguit twee maanden.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Je kunt ze uit het vuistje eten en van perssinaasappels kun je natuurlijk het lekkerste verse sap maken. Dat sap kun je eventueel verwerken in sauzen of desserts. Ook de schil van de sinaasappel kun je gebruiken.
De oogstperiode van de sinaasappel of appelsien is lang. De vrucht kan sowieso prima twee maanden aan de boom blijven hangen, terwijl deze al rijp is. De verschillende rassen hebben allemaal een andere periode voor de pluk, maar dit loopt van eind oktober tot en met eind mei (ongeveer een half jaar).