Een schooljaar begint op 1 september en eindigt het op 31 augustus van het daaropvolgende kalenderjaar. In een schooljaar valt de 1ste schooldag op 1 september.
De overheid adviseert de data: 23 april t/m 1 mei 2022. Kijk in de schoolgids of op de website van de school voor de juiste data. Ook handig om te weten: Regioindeling voor de schoolvakantie.
De eerste schooldag van schooljaar 2021-2022 is op maandag 30 augustus 2021. Echter alle opleidingen hebben verschillende startdata.
Een schooljaar loopt in Nederland van 1 augustus van een bepaald jaar tot 31 juli van het jaar daarop. In het middelbaar beroepsonderwijs loopt het studiejaar gelijk aan een schooljaar.
Bij een volledige betrekking van 40 uur per week zijn dat 20 wettelijke vakantiedagen en 33,5 bovenwettelijke vakantiedagen. Uw werkgever moet eerst de wettelijke vakantieuren afschrijven. Volgens de wet vervallen deze uren een half jaar na het jaar waarin u ze heeft opgebouwd.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week).
Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn officiële feestdagen in Nederland. Uw kind is op deze dagen zeer waarschijnlijk vrij. Scholen zijn bijna altijd gesloten op Koningsdag en Bevrijdingsdag.
Naast de schoolvakanties kunnen scholen ook nog extra vrije dagen inplannen. Zo kunnen scholen de meivakantie bijvoorbeeld uitbreiden tot 2 weken. Ook zijn de scholen soms dicht op de vrijdag na Hemelvaartsdag. In de schoolgids kunt u zien op welke dagen de leerlingen vrij zijn.
In Nederland geldt een leerplicht. Een kind moet de eerste schooldag van de maand ná de 5e verjaardag verplicht naar school (art. 3 Lpw). Dit is een plicht van de ouders of verzorgers (art.
Dat is de werkelijke lestijd in dat jaar. In 2020-2021 heeft Noord 42 en Zuid 43 schoolweken - 4 vrije dagen = 41,2 en 42,2 In schooljaar 2021 -2022 hebben de drie regio's 41 schoolweken.
Op grond van het bovenstaande wordt in schooljaar 2022 – 2023 in 42 weken onderwijs gegeven, waarvan 9 dagen afvallen voor feestdagen en andere vrije dagen (2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag en de vijf roostervrije dagen uit de cao).
In een schooljaar valt de laatste schooldag op 30 juni, de dag voor de zomervakantie. Als 30 juni een zaterdag of een zondag is, dan valt de laatste schooldag op de vrijdag voor die zaterdag of zondag.
De zomervakantie duurt in Nederland 6 weken. Sinds 2013 geldt dit voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. In de praktijk blijkt wel dat leerlingen van het voortgezet onderwijs toch een paar dagen eerder klaar zijn, dan de kinderen van het basisonderwijs.
Bij de zomervakantie kent Nederland drie regio's. Niet het hele land heeft dus tegelijk vakantie. De zomervakantie in de regio Midden is van 9 juli tot en met 21 augustus, in de regio Noord van 16 juli tot en met 28 augustus en in de regio Zuid van 23 juli tot en met 4 september.
Vrij op Goede Vrijdag
Hoewel Goede vrijdag een officiële feestdag is, zijn er veel bedrijven waar je gewoon moet werken op de vrijdag voor Pasen. Check dit dus altijd in je cao of bij je werkgever.
De officiële feestdagen
1 januari, de meeste Nederlanders zijn op deze dag vrij. De vrijdag voor Pasen, is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zullen vaak gesloten zijn, maar veel winkels blijven gewoon open.
Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. In uw cao of arbeidsovereenkomst staat of u vrij bent op feestdagen.
Gemiddeld vakantiebudget: tussen de 850 en 2500 euro
Op wegwijs.nl schrijven ze dat Nederlanders gemiddeld 850,- euro uitgeven als ze elders vakantie gaan vieren. En volgens het Nibud denkt men gemiddeld 2.492 euro uit te geven aan vakantie.
Populaire bestemmingen voor een voordelige zonvakantie zijn het populaire Spanje, Griekenland en Turkije. Maar ook naar bijvoorbeeld Macedonië, Bulgarije of Kroatië kun je vaak heel goedkoop op reis. Ga je voor een all-inclusive zonvakantie, dan is Egypte een goede optie.
Wetenschappers geven aan dat 10:00 uur het beste tijdstip zal zijn om te beginnen. Het bioritme van jongeren is vanaf hun dertiende tot hun twintigste anders waardoor ze later in slaap vallen. Dit komt door het slaaphormoon melatonine.
dinsdag: waarschijnlijk genoemd naar een verder onbekende, Germaanse god Thingsus, de god van de volksvergadering. Een andere mogelijkheid is een verband met ding in de betekenis 'vastgestelde tijd voor de rechtszitting'. Mogelijk werd er in vroeger tijden op dinsdag rechtgesproken.
Uit heel wat onderzoek in onder meer Nederland, Engeland en de Verenigde Staten blijkt dat de vroege aanvangstijd van de school een belangrijke oorzaak is van slaaptekort en slechte slaapkwaliteit van leerlingen van 10 tot 18 jaar. Een later aanvangsuur zou ook tot betere schoolresultaten leiden.